Yrittäjille ja hankintayksiköille suunnattu hankintaneuvonta jatkuu Kanta-Hämeessä
Hämeen Yrittäjät jatkaa yrittäjille ja hankintayksiköille suunnattua hankintaneuvontaa myös tänä vuonna. Tämän mahdollistaa Työ- ja elinkeinoministeriön Suomen Yrittäjille myöntämä rahoitus hankintaneuvontapalvelun järjestämiseksi.
Palvelusta saavat neuvontaa sekä yrittäjät että hankintayksiköt kaikissa hankintoihin liittyvissä kysymyksissä. Tavoitteena on auttaa pienten yritysten osallistumista kilpailutuksiin ja lisätä yritysten liiketoimintaa.

Hämeen Yrittäjien hankinta-asiamies Timo Ilomäki (keskellä) esittelee hankintaneuvontapalvelua rakennusalan yrittäjille Janne Lintukorvelle (vasemmalla) ja Jarmo Valolle. Kuva Jouni Lehtonen.
Miksi tarvitaan hankintaneuvontaa? Vuonna 2017 voimaan astunut hankintalaki perustuu EU-direktiiviin, jonka tavoitteena on parantaa pk-yritysten osallistumismahdollisuuksia. Kuntia ja muita julkisia hankintayksiköitä ohjataan tekemään tarjouspyyntöjä, joissa huomioidaan tasapuolisesti myös pienet yritykset. Neuvonnan avulla aktivoidaan pk-yrityksiä, yhteisöjä ja muita toimijoita jättämään tarjouksia julkisiin tarjouspyyntöihin. Julkisten hankintojen kokonaisarvo Suomessa on noin 35 miljardia euroa vuodessa.
Palvelu on sekä yrittäjien että hankintayksiköiden hyödynnettävissä. Neuvontaa on saatavilla muun muassa kunnissa toteutettavissa hankintaneuvontapäivissä tai ottamalla suoraan yhteyttä hankintaneuvojaan. Palvelu ei ole tarkoitettu ainoastaan Yrittäjien jäsenille, vaan sitä voivat käyttää kaikki yrittäjät.
– Neuvontapalvelu tarjoaa yrittäjälle tietoa ja apua tarjouskilpailuihin osallistumiseen. Kunnille tämä mahdollistaa hankintojen kehittämisen ja tehostamisen, summaa Hämeen Yrittäjien hankinta-asiamies Timo Ilomäki.
Hän muistuttaa, että kenestä tahansa tulee hankintayksikkö, jos hankinnan tekemistä varten saadaan julkista tukea yli puolet hankinnan arvosta. Tällöin hankinnat on kilpailutettava hankintalain edellyttämällä tavalla.
– Hankintayksiköt saavat meiltä markkinatietoa hankintojen tueksi sekä työkaluja hankintaprosessiensa ja markkinavuoropuhelun kehittämiseen, Ilomäki sanoo.
Mistä tietoa hankinnoista? Avoimia tarjouspyyntöjä julkaistaan useissa eri kanavissa. Hankintalain mukaiset kynnysarvot ylittävät hankinnat julkaistaan valtakunnallisessa verkkopalvelussa Hilmassa. Tietoa sääntelyn ulkopuolelle jäävistä pienhankinnoista voi hakea kuntien verkkosivuilta. Osa Kanta-Hämeen kunnista julkaisee pienhankintojen tarjouspyyntöjä myös pienhankintapalvelussa.
Hilma on työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämä maksuton, sähköinen ilmoituskanava, jossa hankintayksiköt ilmoittavat julkisista hankinnoistaan. Hilmassa ilmoitetaan kansallisen ja EU-kynnysarvon ylittävät hankinnat.
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.