Perjantai 28.01.2022
Nimipäivät: Kalle, Kaarlo, Kaarle, Mies
Lammi
Pilvistä
-1°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Ympäristöilmoitukselle hyväksyntä: luomumaidon vuosituotanto uuden pihattonavetan myötä 2 miljoonaan kiloon

Liukkalan–Malisen tila osallistui viime kesänä Avoimet maatilat päivään. Päivän juhlakalu oli Timantti-lehmä, jonka satatonnareiden sarjaan pääsyä maatilapäivässä juhlittiin. Kuva: Titta Malinen.

Hämeenlinnan ympäristötarkastaja Anna Koskinen on hyväksynyt Aatu Liukkalan tekemän ilmoituksen eläinsuojan eli pihattonavetan rakentamisesta. Liukkalan luomutilan, virallisesti Montolan kylän Mattilan tilan, tavoitteena on nostaa luomumaidon vuosituotantonsa 2 miljoonaan kiloon. Tilalla on lehmiä nykyisin 100 ja laajennuksen jälkeen enintään 229.

Helpolla ei lupa laajennukselle nykybyrokratiassa irtoa, sillä maatilayrittäjän tekemä ilmoitus on 27-sivuinen ja ympäristöviranomaisen ilmoitupäätös 10-sivuinen.

Toiminnan ympäristövaikutukset muodostuvat lähinnä lannan käsittelystä ja hyödyntämisestä. Lanta käsitellään pääosin kuivikelantamenetelmällä, mutta osa uuden kuivikepohjapihaton lannasta varastoidaan lietelantana.

Päätöksestä muun muassa ilmenee, että lypsykarjatilan tilakeskus sijaitsee Teuronjärvenojan valuma-alueella. Lähin vesistö on Kurkijoki noin 100 metrin etäisyydellä uudesta eläinsuojasta ja lannan varastointitiloista.

Eläinsuojat ja lannan varastointitilat eivät sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Lähin luokiteltu pohjavesialue (Rajaharju, 2-luokka) sijaitsee noin 50 metrin etäisyydellä uudesta eläinsuojasta ja noin 100 metrin etäisyydellä uusista lannan varastointitiloista.

Uusi eläinsuoja ja rakennettavat lietesäiliöt sijoittuvat vuonna 2015 rakennetun lypsykarjapihaton pohjoispuolelle. Lähin naapurin asuinrakennus sijaitsee 150 metrin etäisyydellä koillisessa ja lähimmät vapaa-ajan asunnot 210–300 metrin päässä lännessä.

Kiinteistöllä ei ole vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja eläinsuojalle, koska eläinsuojan toiminnallisuuden kannalta laajennusosa pitää toteuttaa nykyisen eläinsuojan yhteyteen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.