Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Yhteisiä työtiloja hyvinvointialan yrittäjille

Tyhjien liiketilojen saaminen hyötykäyttöön on monessa paikassa ajankohtainen asia. Timo Kärkkäinen Linnan kehityksestä kertoo, että Lammilla palvelualan yritykset ovat ottaneet käyttöön erikoisliikkeiltä vapautuneita tiloja. Lammilla on myös käyty keskusteluja kiinteistönomistajien kanssa siitä, miten tyhjentyneitä liiketiloja saataisiin hyötykäyttöön.

Eero Lehtinen esitteli Mainiemen mahdollisuuksia vuokrata toimitiloja yrityksille. Kuva: Susanna Mattila

Eero Lehtinen esitteli Mainiemen mahdollisuuksia vuokrata toimitiloja yrityksille. Kuva: Susanna Mattila

Menestysreseptit maaseudun hyvinvointialan ammatinharjoittajille -hankkeen myötä asiaa on voitu edistää eteenpäin. Hanke on järjestänyt toimitilatyöpajat Rengossa ja Lammilla, kolmas järjestetään ensi viikolla Hauholla. Tarkoitus oli pohtia, löytyisikö edellytyksiä perustaa Lammille hyvinvointialan yrittäjien yhteinen toimitila. Mallia käytiin katsomassa Hyvinkäällä, Figura Wellnessissä.

– Ajatuksena on, että yrittäjät voisivat hyödyntää vapautuneita tiloja myös osa-aikaisesti, jos tilat olisivat yhteiskäytössä. Lähtökohtana on, että tarvittaisiin yrittäjä, joka ottaisi riskin lähteä suunnittelemaan yhteispalvelupistekonseptia, sanoo Timo Kärkkäinen.

Lammin työpajaan kokoontui 9 eri alan yrittäjää ja 3 kiinteistönomistajaa. Liikkeelle lähdettiin Mainiemessä vapaana olevan entisen toimistorakennuksen esittelystä. Koko talo on noin 300 neliömetrin kokoinen. Kiinteistössä on 8 varsin suurta huonetta. Jokaisessa huoneessa ei ole vesipistettä, eivätkä tilat ole täysin esteettömät.

Mainiemi on valmis vuokraamaan tiloja myös huoneittain ja osa-aikaisillekin toimijoille. Myös Lammin keskustassa on yksi asunto, joka olisi nopeastikin muutettavissa liiketiloiksi. Lisäksi yksi liiketila vapautuu tarvittaessa nopeastikin.

Keskustelussa tuotiin esille, että Lammilta on moni valtion palvelu viety pois ja niiden tilalle tarvittaisiin mahdollisimman monen ikäisille suunnattuja palveluja turvaamaan maaseudun palvelutarjontaa. Todettiin myös, että hyvinvointikeskukselle asiakasvirran täytyy olla riittävä. Esimerkkinä mainittiin katsastus, jonka vuoksi Lammille tulee kävijöitä laajalta alueelta.

Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Kankaanmäki totesi, että puheet siitä, mitä Lammilta on viety pois saisivat riittää.

– Tällaista keskustelua tarvitaan sillä Lammilla on vietetty hiljaiseloa jo vähän aikaa. Mitään vaihtoehtoja ei ole poissuljettu. Mutta kuinka tänne saataisiin uusia yrittäjiä, hän kysyi.

Yhteistilojen konseptissa nähtiin monia hyviä puolia yksinyrittäjien ja osa-aikaisten yrittäjien kannalta. Yhtenä esimerkkinä mainittiin Crazy Town, joka vuokraa toimitilan ja tarjoaa yksinyrittäjille työyhteisön. Toimitilasta huoneen voisi vuokrata vaikkapa vain yhdeksi päiväksi viikossa, jolloin kauempaa tulevat yrittäjät voisivat tarjota palvelujaan Lammilla sen sijaan, että lammilaiset matkustavat heidän luokseen.

– Hyvinkään Figura Wellnessin vetäjällä on mainostoimisto. Vetäjä hankkeelle tarvitaan, henkilö joka tekee vuokrasopimuksia ja kokoaa vuokralaiset päättämään yhteisistä asioista, Kärkkäinen mietti.

Pohdittiin myös sitä, onko tarpeen rajoittaa vuokralaisten toimialoja vai voisivatko tilat olla myös muiden kuin hyvinvointialan yrittäjien käytössä. Ajatuksena heitettiin ilmaan Hämeenlinnan Crazy Townin satelliittipiste Lammilla.

– Tällaiset keskustelut ovat ihan paikallaan, mutta jäävät usein pelkäksi puheeksi. Nyt kun tässä ollaan kannattaa tehdä jotain konkreettista. Tuotteistakaa sitä taloanne, ilmoittakaa lehdessä että huoneita vuokrattavana hyvinvointialan yrittäjille, kannusti Pentti Haka.

Konkreettisena toimenpiteenä Mainiemen omistajat Juho Nummenmaa ja Anne Lehto kutsuivat lammilaiset yrittäjät tutustumaan toimistorakennuksen tiloihin. Tutustumiskäynti päätettiin järjestää hiihtolomaviikon jälkeisenä tiistaina. Yrittäjien toivotaan houkuttelevan tuttuja yrittäjiä mukaan, etenkin yksinyrittäjiä ja osa-aikaisia yrittäjiä.

Mainiemen entiseen toimistorakennukseen tutustuminen yrittäjille  7.3.2017 klo 17. Kokoontuminen toimistorakennuksen edessä. Kahvitarjoilun vuoksi ilmoittaudu etukäteen: juho.nummenmaa[at]mainiemi.net. Seuraava työpaja Hauholla to 23.2.2017 OmaSäästöpankin kerhotilassa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.