Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

VUODEN YRITTÄJÄ: Maaseudun likan Tiia Salmen kiinnostus kukkiin lähti lähiluonnosta

Hauhon Hautaustoimisto ja Kukkapalvelun yrittäjä Tiia Salmi on Vuoden Yrittäjä Hauholla 2022.

Hauhon vuoden yrittäjä Tiia Salmi kuvailee itseään maaseudun likaksi, jolle luonto on ollut aina tärkeä. Lapsuuden Alvettulassa luonto oli lähellä ja sen rooli arjessa oli iso. Siellä Isoäiti opetti luonnonkukkien nimet ja antoi myös mallia siitä, mitä käsin tekeminen on.

– Kiinnostukseni kukkiin on lähtenyt liikkeelle juuri noista kokemuksista, voikukkaseppeleistä ja lähiluonnosta, Salmi kuvailee.

Kiinnostus muuttui päämääräksi ja se vei Salmen floristi-opintoihin Forssan aikuiskoulutuskeskukseen. Harjoittelujaksot Hämeenlinnassa kukkakauppa Pionissa antoivat vankan perustan osaamiselle.

Juuri ennen koulun loppumista Hauholla aloitti kukkakauppa Viivin puoti, jossa opintojaan päättelevä Salmi aloitti työt. Viivin puodin tarinan päättymisen jälkeen yhteistyö alkoi Hauhon Hautaustoimiston silloisen yrittäjän Aili Koskisen kanssa.

– Yhteistyö Ailin kanssa alkoi ensin kukkasista, perustin toiminimen ja tein kukkalaitteita. Myöhemmin ajansaatossa Aili rupesi puhumaan ajatuksesta, että ryhtyisin yrittäjäksi koko hautaustoimistolle. Ja siinä ennen yrityskauppoja olin puoli vuotta Ailin mukana katsomassa, mitä työ oikein on, Salmi muistelee.

Runsaat seitsemän vuotta sitten, tammikuussa 2015 omistajanvaihdos toteutui Hauhon Hautaustoimiston osalta ja pitäjässä yli 50 vuotta toiminut yritys sai neljännen naisyrittäjän. Tuolloin kylällä ollut kukkakauppa oli vielä eri yrittäjällä.

– Meni vain muutama kuukausi omasta päätoimisesta yrittäjänä aloittamisesta, kun edelliset kukkapalvelun yrittäjät lopettivat. Se oli luonteva hetki laajentaa toimintaa, Salmi toteaa.

Palkitun yrittäjän työssä on kaksi hyvin erilaista puolta. Ilo ja suru ovat yrittäjän arjessa läsnä. Hautaustoimistossa korostuu rooli mukana kulkevasta tukipylväästä omaisille. Kukkakaupan Tiia on avoin, ulospäinsuuntautunut ja valmiina tulkitsemaan kukkien ja palvelun kautta asiakkaiden tunnetiloja. Kumpaankin puoleen liittyvät yhdistävänä tekijänä kukat.

– Syksyn värit ovat mun juttuja. Kun ulkona on pimeää ja märkää, saan ammentaa niitä värejä täällä kukkakaupassa. Sitä pyrin jakamaan myös muille, väri-iloa, Salmi kuvailee.

Salmi sanoo asiakaspalvelun tulevan selkärangasta ja hyvästä esimerkistä. Hänen äitinsä työskenteli vaatekaupassa ja Tiia olikin äidin opissa kesätöissä heti kun vaan sai siihen mahdollisuuden.

– Äidin silloin tiukalta tuntunut koulutus siitä, miten asiakkaita palvellaan ja kohdataan, on se mikä loi luontevan perustan omalle asiakaspalvelulle, Salmi kiittää.

Toisten auttaminen ja palvelu ovat hänelle luontainen asia. Kuulumisien vaihtaminen on keskeinen osa kohtaamisia. Pienessä yhteisössä asiakkaista tuleekin ystäviä.

– Itse asiakkaana kiinnitän huomiota palvelussa siihen, miten luontevaa, lämmintä ja sujuvaa se on.

Salmen mukaan erilaiset työpäivät ja sesongit ovat työn suola.

– Esimerkiksi äitienpäivänä tai jouluna ihmisiä käy paljon. Silloin adrenaliini virtaa ja sitä päivän lopussa ihmettelee, että kuinka paljon ihmisiä kävikään pienessä kukkakaupassa yhden päivän aikana. Ja kaiken sen kiireen keskellä tärkeintä on asiakkaan kohtaaminen ja se, että pystyy toteuttamaan hänen toiveensa.

Salmi on syntyperäinen hauholainen. Hänen mukaansa pitäjähenki on vahva ja se näyttäytyy hyvällä tavalla.

– Hauholaiset haluavat käyttää omia palveluita ja apua saa, jos sitä tarvitaan. Pitäjähenki näyttäytyy kesällä ja joulun alla useiden tapahtumien kautta, joita ei olisi ilman vahvaa yhdessä tekemistä, Salmi sanoo.

Salmella on apuna yksi työntekijä. Yrittäjän arki on hektistä, joten tasapaino työn ja jaksamisen kanssa on tärkeää.

– Harrastan ratsastamista. Tallilla käydessä en ajattele töitä ollenkaan. Kotona on mies ja kaksi lasta ja kissavanhus. Itsensä ja perheen kannalta on tärkeää, että työt jäävät työpaikalle, Salmi muistuttaa.

Tasapainon ohella Salmi painottaa yrittäjyydessä vapautta määritellä oma työ. Samalla hän muistuttaa tukiverkostojen merkityksestä.

– Yhdessä ollaan vahvempia, joten älä jää yksin puurtamaan. Itselleni kollegoiden ja yrittäjäyhteisön ohella tärkein tukiverkosto on perhe. Vaikka emme ole kirjaimellisesti perheyritys, olisin hukassa ilman heidän tukeansa, Salmi kiittää.

Juha Haukka, teksti ja kuva

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.