Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Viinaveron palautuksilla perustettu pankki 140 vuoden ikään

Lammin Säästöpankki on Suomen yhdeksänneksi vanhin pankki ja se on ollut osa suomalaista yhteiskuntaa jo 140 vuotta. Pankki perustettiin vuonna 1877 Lammin kunnalliskokouksen päätöksellä. Pohjarahastona käytettiin kahden vuoden viinaveron palautuksia, jotka anottiin takaisin lääninkonttorista.

Säästöpankit perustettiin alun perin vähävaraisia ja palvelusväkeä varten. Tarkoitus oli opettaa kansaa säästäväisyyteen. Säästöpankit tarjosivat ensimmäisinä pankkipalveluja kaikille suomalaisille asemaan ja varallisuuteen katsomatta.

Säästämisidea ei ole vanhentunut vieläkään. Toiminnan taustalla on edelleen säästöpankkiaate eli halu edistää yksilön ja yhteisön hyvinvointia. Säästämisen edistäminen on kirjattu säästöpankkilakiin Säästöpankkien erityistarkoitukseksi.

Markku Moilasen eläkkeellelähtökahvit tarjotaan Lammilla ja Tuuloksessa 16.6. Samalla on tilaisuus toivottaa uusi toimitusjohtaja Lauri Kalpala tervetulleeksi. Kuva: Lammin Säästöpankki

Toimitusjohtaja Markku Moilasen eläkkeellelähtökahvit ja uuden toimitusjohtajan Lauri Kalpalan tervetulokahvit juotiin Lammilla ja Tuuloksessa 16.6. Huomenna keskiviikkona juhlitaan 140-vuotiasta pankkia kakkukahvien merkeissä. Kuva: Lammin Säästöpankki

Ensimmäinen maailmansota aiheutti pankille ongelmia. Kansalaissodan melskeissä pankin ensimmäinen vasta 4 kuukautta käytössä ollut pääkonttorirakennus poltettiin. Sodan seurauksena syntynyt voimakas inflaatio sulatti pankin omia pääomia ja aiheutti vakavaraisuusongelman. Oma ongelmansa muodostui sodan jälkeen hankituista valtion obligaatiolainoista, joissa oli kiinteä korko. Talletusten korkojen noustessa pankki joutui tekemään alaskirjauksia Suomen valtion tukemiseksi hankituista obligaatioista. Tulos olikin tappiollinen tai nolla markkaa vuosina 1919-27.

Seuraavan kerran pankin itsenäisyyttä koeteltiin toden teolla 1990 luvun alussa, jolloin Suomen talouselämän romahtaminen aiheutti yleisen pankkikriisin. Suuren työttömyyden seurauksena asiakkaat ylivelkaantuivat eivätkä kyenneet maksamaan lainojaan. Kriisiä vauhditti Suomen Pankin aiemmin vapauttamat valuuttalainat yrityksille. Markka devalvoitiin, jolloin yritysten valuuttalainat kasvoivat sietämättömän suuriksi. Lammin Säästöpankkia kehotettiin yhdistymään Suomen Säästöpankkiin, mihin pankki ei kuitenkaan suostunut, vaan jatkoi itsenäisenä Säästöpankkina. Myöhemmin Suomen Säästöpankki pilkottiin kilpailijoille. Pilkkominen oli keino tukea muita horjuvia pankkiryhmiä koko pankkijärjestelmän ollessa uhattuna.

Suomen Säästöpankin pilkkomisen jälkeen 1993 Lammin Säästöpankki sai entisiltä säästöpankkien asiakkailta pyyntöjä perustaa konttori Kanta-Hämeen ja Keski-Uudenmaan eri paikkakunnille. Pankki avasi konttorin Hämeenlinnaan vielä samana vuonna ja hyvien kokemusten johdosta lisäksi 7 uutta konttoria vuosien 1995–2011 aikana. Tuuloksen Säästöpankki yhdistyi Lammin Säästöpankkiin vuonna 2011.

– Nyt palvelemme asiakkaitamme 10 konttorissa ja 3 palvelupisteessä, pankin eläkkeelle siirtyvä toimitusjohtaja Markku Moilanen kertoo.

– Konttorimme ovat edelleen tärkeä paikallinen palvelukanava, mutta uudet sähköisen asioinnin kanavat antavat asiakkaillemme mahdollisuuden saada henkilökohtaista palvelua entistä helpommin ajasta ja paikasta riippumatta, hän jatkaa.

Lammin Säästöpankki on jatkanut kasvuaan 2000-luvulla Säästöpankkiryhmän mukana. Oman rahastoyhtiön ja varainhoidon, henkivakuutusyhtiön sekä kiinteistövälitysketjun perustaminen yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa takaavat sen, että asiakkaille voidaan tarjota kattavat ratkaisut oman talouden hallintaan.

Siirryttäessä 2010-luvulle finanssialan sääntely on tuonut kuitenkin yhä suurempia haasteita paikallispankeille, myös Säästöpankeille. Kiristyvä sääntely johti Säästöpankkiryhmän tarkastelemaan ryhmärakennettaan uudelleen. Yhdessä 24 muun Säästöpankin kanssa Lammin Säästöpankki teki marraskuussa 2014 päätöksen yhteenliittymään liittymisestä.

– Yhteenliittymän myötä Lammin Säästöpankki ja koko Säästöpankkiryhmä on merkittävämpi ja vahvempi toimija kuin aikaisemmin. Oma keskuspankki ja kiinnitysluottopankki aukaisivat Säästöpankeille jälleenrahoituskanavat tukkumarkkinoille. Voimme hankkia paremmin edellytyksin pääomia kotimaisilta ja kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta. Asiakkaalle tämä tarkoittaa kilpailukykyisempää pankkia, jolla on entistäkin paremmat valmiudet yllä pitää ja kehittää palvelutasoaan, Moilanen muistuttaa.

Edelleen jatkuva markkinakorkojen matala taso tulee haastamaan pankkien tuloksentekoa ja sijoitustoiminnan tuottoja lähivuosina.

– Uskomme kuitenkin, että matala korkotaso ei vaaranna Lammin Säästöpankin tuloksentekoa tai vakavaraisuutta. Lammin Säästöpankki on vakavarainen ja pankin riskiasema on maltillinen, toteaa uusi toimitusjohtaja Lauri Kalpala.

Pankit ovat tulevaisuudessa jakautumassa yhä selkeämmin suuriin finanssitavara-taloihin, jotka toimivat useassa maassa sekä pieniin paikallispankkeihin. Säästöpankin kilpailuvaltit ovat palvelun henkilökohtaisuus ja laatu. Tulevaisuudessakin pankin liiketoiminnan painopisteenä on 140 vuoden kokemuksella hyväksi todettu toimintaperiaate: lähellä asiakasta tapahtuva asiakaslähtöinen toiminta ja toimialaa merkittävästi parempi palvelu.

– Me Lammin Säästöpankissa kuten koko Säästöpankki-ryhmässä haluamme panostaa jatkossakin vahvasti pankkitoimialan parhaaseen asiakaskokemukseen ja asiakastyytyväisyyteen. Pyrkimyksenä on saada aiempaa enemmän asiakkaita, jotka keskittävät pankkiasiointinsa Säästöpankkiin. Tiedostamme asiakkaittemme tarpeet ja palveluiden käyttämisen muutokset. Tiedämme, mitä se vaatii meiltä niin henkilöstön osaamisen kuin erilaisten digitaalisten palveluiden kehittämisen suhteen, Kalpala jatkaa.

Lammin Säästöpankki juhlistaa merkkivuottaan monin tavoin: Pankin Facebook-sivuilla on käynnissä Kiitos avusta -kampanja, jossa on mahdollista ehdottaa oman arkensa auttajalle pientä palkintoa. Vuoden loppuun saakka on voimassa myös juhla-arvonta, johon voi osallistua mm. pankin verkkosivuilla ja asiakastapahtumissa.

Juhlavuoden kunniaksi on järjestetty lukuisia tapahtumia kuten Hämeenlinnan Säästöpankki on Ice -tapahtuma maaliskuussa, Tuusulan Hyvinvointi-ilta toukokuussa ja tuoreimpana Säästöpankkitanssit Tuuloksessa. Varsinaisena juhlapäivänä keskiviikkona 9.8. asiakkaille tarjotaan kakkukahvit konttoreissa ja 13.8. järjestetään juhlajumalanpalvelus Lammin kirkossa. Marraskuun alussa on luvassa erityisesti yrittäjille suunnattu seminaari Hyvinkäällä.

Lammin Säästöpankki viettää huomenna 140-vuotissyntymäpäiväänsä kaikissa konttoreissa kakkukahvien merkeissä. Tervetuloa huomenna kakkukahville itseäsi lähinnä olevaan konttoriin klo 10–16.30!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.