Torstai 24.09.2020
Nimipäivät: Alvar, Auno
Lammi
Pilvistä
13°C
Tuuli: 2 m/s EEI
 

Upea kosteikko elävöittää hämäläistä maisemaa

Hahkialan Kartanon maille on valmistunut laaja Lintusuon kosteikko, jonka positiiviset vaikutukset tulevat näkymään vielä vuosikymmenienkin päästä. Kosteikon tavoitteena on niin vesiensuojelun kuin luonnon monimuotoisuuden lisääminen. Kosteikon maisemallista merkitystäkään ei voi ohittaa ja näkymä tuo varmasti iloa niin Hahkialan Kartanon vieraille kuin ohikulkijoille

Mustaviklo Lintusuon usvassa. Kuva: Reijo Onnela

Lintusuon kosteikko on 13 hehtaaria ja mittasuhteiltaan yksi Etelä-Suomen suurimpia. Kosteikon rakentaminen aloitettiin jo syksyllä 2018 kaivuutöillä ja projekti valmistui talvella. Nyt tehdyn työn tulokset on nähtävissä upean kosteikon polveilevassa maisemassa.

Kosteikko on osa Hahkialan Kartanon pitkäaikaista luonnon monimuotoisuuden ja kestävän riistanhoidon kehittämistyötä, josta Hahkialan Kartano palkittiin joulukuussa 2017 eurooppalaisella maanomistajien liiton ELO:n myöntämällä Wildlife Estates -tunnuksella.

“Meille WE-tunnuksen saaminen on merkki siitä, että teemme oikeita asioita. Luonnon monimuotoisuus on meille tärkeä asia ja sen parantamiseksi teemme työtä joka päivä askel askeleelta”, sanoo Hahkialan Kartanon riista- ja kiinteistöpäällikkö Tero Niemi.

Liro Hahkialan Lintusuolla. Kuva: Reijo Onnela

Lintusuon monivaikutteinen maatalouden vesiensuojelukosteikko kerää vedet 800 hehtaarin valuma-alueelta. Valuma-alueesta jopa 34 prosenttia eli 270 hehtaaria on peltoa, siksi kosteikko tulee vähentämään huomattavasti maatalouden vesistökuormitusta.

Kosteikon vaikutus ulottuu koko Hauhon reitin vesistöön, koska kosteikon kautta kulkevat vedet menevät ensin Hyvikkälänjärveen, siitä Kirrisen ja Vuorenselän kautta Hauhonselkään ja edelleen eteenpäin aina Mallasveteen asti. Koska Hauhonselkä on luokiteltu ekologiselta tilaltaan tyydyttäväksi, suositellaan sen tilan parantamiseksi toimia valuma-alueelle valumien ehkäisemiseksi, joten uudella kosteikolla on erittäin tärkeä tehtävä vesiensuojelussa.

Kosteikon perustamisen myötä linnut ovat lisääntyneet merkittävästi Lintusuon alueella vaikka alue oli jo ennestäänkin huomattava muuttolintujen levähdyspaikka. Nyt Lintusuo tarjoaa aiempaa enemmin suojaisia pesimäpaikkoja ja ruokaa linnuille.

Kosteikot kuuluvat maapallon rikkaimpiin ekosysteemeihin, tarjoten vaihtelevia elinolosuhteita kuten syvää ja matalaa vettä, saarekkeita, otollisia reunoja kahluulle sekä virtaavaa ja seisovaa vettä lukuisille eläimille, hyönteisille ja kasveille. Näin kosteikot lisäävät huomattavasti luonnon monimuotoisuutta ja tuovat myös vaihtelua peltoalueiden keskella.

Hahkialan kosteikko on yksi Etelä-Suomen isoimmista kosteikoista. Lintusuon kosteikon perustamista on tuettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta aikajaksolla 2014-2020. Lintusuon kosteikkohanketta on koordinoinut vesistösuunnittelija, Elina Sorvali, joka toimii myös Pro Hauhonselkä vesiensuojeluyhdistyksen hallituksessa kosteikkoasiantuntijana.

Lintusuo kuvattuna lintuperspektiivistä. Kuva: Teppo Laurila

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.