Sunnuntai 04.06.2023
Nimipäivät: Toivo
Lammi
Sadekuuroja
7°C
Tuuli: 4 m/s W
 

Unelmat voivat toteutua nopeallakin aikataululla

Marjo Ahosen ei tarvinnut miettiä kuin yön yli, kun hän jo tiesi vastauksen kysymykseen. Kysymyksen hän oli esittänyt oikeastaan ihan itse, mutta Raittisen Raimo oli heittänyt ajatuksen epäsuorasti ilmoille. Lammin Kotileipomon toimintaa jatkamaan tarvittiin joku innokas.

“En ehtinyt edes Pasille sanoa mitään, kun jo aamulla ilmoitin Raimolle että aloitan kahvilayrittäjänä,” Marjo Ahonen kertoo.

Lammittaressa on myynnissä paitsi leipomotuotteita, myös mausteita, teetä ja käsitöitä. Kuva: Susanna Mattila

Aviomiehen vastaus uutiseen oli, että siitähän sinä olet aina haaveillut. Marjo Ahonen on viimeiset kymmenen vuotta työskennellyt miehensä kanssa Lammin Asennustaidossa, joka vuoden vaihteessa yrityskaupan myötä sai uuden nimen, Perustava Elementti. Yrityskaupan myötä Pasi Ahonen sai apuvoimia yrityksen pyörittämiseen ja Marjo pääsi toteuttamaan pitkäaikaista haavettaan.

“Olen valmistunut suurtalouskokiksi yhtäaikaa Arposen Sarin kanssa, joka työskentelee kanssani tässä. Jos toiminta lähtee hyvin käyntiin, voi olla myöhemmin paikallaan palkata iltapäiväapulainen. Nyt alkuun saan apua myös Lammin Kotileipomon alkuperäisiltä yrittäjiltä, Tuula ja Rauno Mäntysaralta. Rainerin kanssa olemme koeleiponeet leipiä ja etsineet sitä aitoa, Lammin Kotileipomon hapanleivän makua,” Marjo kertoo.

Lammin Kotileipomon vanhaa hillotuskonetta Marjo Ahonen on käytellyt jo 1980-luvulla. Kuva: Susanna Mattila

Eräällä tavalla leimomo-kahvila -yrittäjäksi ryhtyminen sulkee yhden ympyrän, sillä Marjo kertoo olleensa Lammin Kotileipomossa kesätöissä, letittämässä pullaa nykyisen Lamminraitin leipomorakennuksessa. Käytössä on muun muassa sama hillomunkkien hillotuskonekin. Hän työskenteli jonkun aikaa myös kahvila-ravintola Tuularissa Tuuloksessa 1990-luvulla.

Oman kahvilan nimeksi valikoitui Lammitar, ja Marjo Ahonen kertoo luulleensa, että oli keksinyt sen itse yhtenä yönä. Pankissa käydessä paljastuikin, että samanniminen toiminimi on ollut olemassa. Lammilla toimi 2000-luvun alussa samanniminen lahjatavara- ja käsityötuoteliike. Mutta nimi oli kuitenkin vapautunut, joten se varattiin kahvilan nimeksi.

Lammin Kotileipomon valikoimista Lammittareen tulevat koululaisten helpotukseksi naperot ja munkit, mutta myös leivät ja legendaarinen pullakranssi. Uutta listalla ovat juustokakut, täytetyt leivät ja suolaiset piiraat. Harkinnassa on myös mahdollisesti tarjota lounasta, mutta alkuun lähdetään kahvilatuotteilla.

Leipomo-kahvila Lammitar avaa ovensa huomenna perjantaina Lammin Kotileipomon entisissä tiloissa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.