Tiistai 21.05.2019
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin
Lammi
Selkeää
24°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Työeläkeotteen selaaminen vei yrittäjäksi

Lammilainen Jari Laakso lueskeli kotiin tullutta työeläkeotetta muutama vuosi sitten, ja huomasi työskennelleensä saman työnantajan palveluksessa lähes 17 vuotta. Miehelle tuli mieleen, että noinkohan tässä painetaan vielä toiset lähes parikymmentä vuotta saman työnantajan palveluksessa.

Jari Laakso

Töissä on nykyään niin mukavaa, että Jari Laakso ei ymmärrä aamulla lähtevänsä töihin, kun hän lähtee hoitelemaan oman yrityksensä asioita. Kuva: Susanna Mattila

Laakso työskenteli tuolloin myyntipäällikkönä  LänsiAutolla Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Autojen pariin työura oli vaihtunut vuonna 1999, mihin asti hän työskenteli Hämeenlinnan Energia Oy:n sähköasentajana ja energiavalvomossa. Autot olivat siihen asti olleet tärkeä harrastus ja osittain lisäansion lähdekin, sillä Laakso työskenteli iltaisin ja viikonloppuisin Lammin Shellillä.

Harrasteajoneuvot ovat olleet kuvioissa aina, ja ovat edelleen. Tallista löytyy kolme museorekisterissä olevaa autoa -50 ja -70 luvuilta  ja muita useita -60 ja 70-luvun autoja Buickista kuplavolkkariin.

Yrityksen perustaminen oli ollut kuitenkin jo pidempään mielessä. Alkujaan Laakso oli ajatellut perustaa käytettyjen autojen myyntifirman eläkepäivien iloksi. Vaimo Meri Laakso oli ollut kosmetologiyrittäjä jo useamman vuoden. Tämä laski kynnystä aloittaa oma yritystoiminta jo ennen eläkkeelle jäämistä.

“Tiesin mitä yrityksen perustaminen vaatii. Hetken sitäkin harkittiin, laitetaanko yhteinen osakeyhtiö. Mutta kun Uusyrityskeskuksesta kysyin, onko järkevää samassa taloudessa toimia kaksi toiminimiyrittäjää, vastaus oli että miksipä ei. Kummallakaan ei ole suuria investointisuunnitelmia, joten päädyimme toistaiseksi toiminimiyrittäjyyteen,” Laakso kertoo.

Jari Laakson toiminimi AutoJari näki päivänvalon vuonna 2017. Kevyiden moottoriajoneuvojen vähittäiskauppaan erikoistunut yritystoiminta ei tunnu yrittäjästä oikeastaan edes työltä. Lomallekin pääsee, kunhan ottaa nettimyynnissä olevien autojen tiedot pois myynnistä.

“Ostan autoja muun muassa autoliikkeistä, kunnostan tai kunnostutan ne ja myyn eteenpäin,” hän kuvailee toimintatapaansa.
“Edustamieni hyvin edullisten käytettyjen autojen kauppa on järkikauppaa. Kun auton hinta on reilusti alle 10 000 euroa, kauppaa ei tehdä tunteella vaan järjellä. Silloin ostajankin taloudelliset riskit ovat vähäisiä ja asiakassuhteista tulee yleensä aina hyviä. Tässä kohtaa elämää sitä arvostaa ainakin toistaiseksi muitakin asioita kuin pelkkää kasvua ja laajentumista,” Laakso toteaa, viitaten entiseen työhönsä ison yrityksen palveluksessa.

Työn tekeminen omiin nimiin on osoittautunut niin hauskaksi, että yrittäjä ei ymmärrä aamulla lähtevänsä töihin. AutoJarilla ei ole aukioloaikoja, eikä yrittäjä seisoskele odottelemassa asiakkaita kivijalkaliikkeessä.

“Asiakkaat soittavat netin ilmoitusten johdosta ja yhdessä sovitaan aika, milloin katsotaan autoa ja yleensä tehdään kaupat samalla. Vaimon kanssa on sovittu, että illalla seitsemäksi täytyy tulla kotiin, vaikka työtä olisi kiva jatkaa pitempäänkin,” Jari Laakso selvittää.

Myynnissä olevia autoja on rivissä entisen Härkösen maatalouskaupan pihassa Oitentien alussa. Antiikkikauppana viimeksi toimineen kiinteistön Laakso hankki itselleen, sillä tarvetta oli toimisto- sekä harrasteautojen säilytystilalle.

“Työelämä on kovaa nykyisin. Kun paineet kasvavat, työstä katoaa useasti hauskuus. Nyt pyrin myymään kuukaudessa niin monta autoa, että saan toimeentuloni. Eikä yksikään työpäivä ole kopio toisesta. Saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tehdä sitä mistä itse pidän eniten.”

Jari Laakson tavoitteena oli pyörittää omaa autoliiketta vuoden verran. Työtarjouksia on tänä aikana tullut autoliikkeiltä.

“Vielä ei ole tuntunut hetki oikealta lähteä takaisin oravanpyörään. Tulevaisuudesta ei voi etukäteen tietää. Aion tehdä tätä niin kauan kuin hyvältä tuntuu,” hän sanoo.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.