Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Tiukkaa asiaa ja tulevaa toimintaa

Tänä vuonna 140 vuotta täyttävä Lammin Säästöpankki toimi Lammin Yrittäjien aamukahvien isäntänä tiistaina. Purevassa pakkasessa paikalle saapui toistakymmentä yrittäjää kuulemaan vinkkejä yrityksen varojen hoitamiseen, ajankohtaista asiaa taloushallinnon muutoksista sekä Yrittäjien tulevasta toiminnasta.

Risto Juvonen oli mukana Lammin Yrittäjien aamukahvitilaisuudessa. Anu Kerttula tarjoili aluksi kahvia ja myöhemmin antoi vinkkejä yrityksen varallisuuden hoitamiseksi. Kuva: Susanna Mattila

Risto Juvonen oli mukana Lammin Yrittäjien aamukahvitilaisuudessa. Anu Kerttula tarjoili aluksi kahvia ja myöhemmin antoi vinkkejä yrityksen varallisuuden hoitamiseksi. Kuva: Susanna Mattila

Sijoituspäällikkö Anu Kerttula muistutti, että yrityksen normaalilla maksuliikennetilillä ei kannata rahoja makuuttaa. Kerttula kannusti järkevään kassanhallintaan, jossa normaalista arjen pyörityksestä ylijäävä raha siirretään puskurirahastoihin. Puskurirahastoa aloitetaan kasvattaa siten, että ensin analysoidaan kuinka paljon kuukaudessa tilille jää rahaa kun kaikki maksut ja alvit on huolehdittu.

– Automaattinen katteensiirto siirtää varat puskurirahastoon esimerkiksi kerran kuukaudessa, kun määritelty raja ylittyy. Jos jonain kuukautena raja ei ylity, ei rahaa siirry. Yrittäjä voi myös ilmoittaa pankkiin, että tässä kuussa siirtoa ei tehdäkään, jos on vaikka jokin investointi tulossa, Kerttula selvitti.

Ensimmäisen jälkeen ryhdytään säästämään toista puskuria varten ja lopulta yrityskellä on sijoitusvarallisuutta kahden puskurirahaston lisäksi. Sijoitukset tehdään Säästöpankissa lyhytkorkorahastoon, joka on matalan riskin rahasto. Rahaston kerryttämisestä tai sieltä rahojen nostamisesta ei tule asiakkaalle kuluja. Hallinnon palkkio on kiinteä 0,46 prosenttia, joka on palkkio rahastonhoitajien työstä.

– Heilumista rahastoissa voi tietenkin olla, rahasto voi mennä välillä miinukselle. Näillä tavoitellaan sellaista 0,75–1,3 prosentin tuottoa. Viime vuoden tuotto oli huikea 2,4 prosenttia, mutta sitä en pysty jatkossa lupaamaan, Kerttula selvitti.

Elina Nieminen kertoi taloushallinnon ja verotuksen muutoksista. Kuva: Susanna Mattila

Elina Nieminen kertoi taloushallinnon ja verotuksen muutoksista. Kuva: Susanna Mattila

Taloushallinnossa on tapahtunut ja tulee tapahtumaan muutoksia kuluvana vuonna. Iso muutos on verotilipalvelun jääminen pois ja tilalle tulleen Omavero-palvelun käyttöönottaminen. Elina Nieminen Heinolan Yrityssuunnittelu Oy:stä kertoi aamukahvivieraille, että omavero-palvelu on toistaiseksi käytössä oma-aloitteisilla veroilla.

– Verottajan tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki palvelut olisivat sähköisinä. Tulevaisuudessa omavero-palvelu tulee käyttöön myös yksityishenkilöille, hän kertoi.

Samalla kun verotilipalvelu poistui käytöstä, muuttui kaikilla yrittäjillä verotiliviite. Verottaja ei erikseen kerro uutta viitettä yrittäjille, se on jäänyt tilitoimistojen huoleksi.

–  Kesätyöntekijöitä palkkaavien kannattaa huomata, että vuoden vaihteen eläkeuudistuksen myötä työeläkemaksuja maksetaan jo 17-vuotiaista työntekijöistä, Nieminen muistutti.

Niemisen mukaan maksuperusteinen arvonlisävero ei ole juurikaan muuttanut yritysten toimintatapoja. Maksuperusteisuus vaatisi myyntien kirjautumisen seurantaa eli lisää työtä.

– Maksuperusteinen alv otetaan käyttöön koko tilikaudeksi. Meidän asiakkaistamme ei yksikään ole ottanut tätä käyttöön, sillä maksuperusteisuus koskee myös ostoja. Toisin sanoen alv voidaan tilittää vasta kun ostolasku on maksettu. Jos myynti on epätasaista, tästä voi olla hyötyä, Nieminen havainnollisti.

Niemisen mukaan verottaja ihan aidosti pyrkii lisäämään joustavuutta. Yksi iso muutos tulevaisuudessa on kansallinen tulorekisteri, joka tulee voimaan vuoden 2019 alusta.

– Iso osa tilitoimistojen työajasta menee erilaisten palkkatodistusten kirjoittamiseen. Jokainen etuuden myöntäjä haluaa eri aikaväliltä tietoja, joten me joudumme niitä hakemaan useaan eri kertaan. Kun olette kuulleet, että jossain vaiheessa veronpalautukset ja -mätkyt poistuvat kokonaan, niin juuri siihen tarvitaan tätä järjestelmää, Nieminen kertoi.

Tilaisuuden lopuksi keskusteltiin ajankohtaisista asioista. Kuva: Susanna Mattila

Tilaisuuden lopuksi keskusteltiin ajankohtaisista asioista. Kuva: Susanna Mattila

Tilaisuuden lopuksi Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Kankaanmäki pyysi yrittäjiä kertomaan ajatuksia ja toiveita tulevan toiminnan varalle. Hän muistutti, että kevään koittaessa ryhdytään rakentamaan taas Laidunkauden avausta.

– Lammin torihan on ollut pitkään mietinnässä. Se kun tuntuu olevan aina vähän milloin missäkin. Yksi aloitehan on nyt vetämässä siitä, että tori saataisiin palaneen talon paikalle, Kankaanmäki kertoi.

Kankaanmäki kertoi olleensa jo neljä kertaa yhteyksissä Ely-keskukseen Lammin liikenneympyrän johdosta. Tarkoitus olisi saada tänä vuonna liikenneympyrään joulukuusi ja muutenkin hiukan siistittyä metsittyneitä istutuksia.

Yrittäjäjuhlaa vietettiin viime syksynä ensimmäistä kertaa kaikkien Hämeenlinnan yrittäjäyhdistysten kesken yhdessä Hämeenlinnassa, Aulangolla. Kankaanmäen mukaan osallistuminen oli vaihtelevaa pienemmistä yhdistyksistä. Lammilla juhla ei herättänyt kyselyjä eikä osallistujiakaan ollut mainittavasti.

– Töykkälän Esko muisteli, että 70–80-luvulla yrittäjäjuhla oli toisentyyppinen, juhlia vietettiin Hakkalan koululla ja mukaan sai tulla oli yrittäjä tai ei. Josko tämäntyyppinen uudistaminen kiinnostaisi, tulkaa mukaan suunnittelemaan ja miettimään, Kankaanmäki innosti.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.