Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Tippavaarassa tuotevalikoima kasvaa asiakkaiden toiveista

Kun kymmenen vuotta sitten Lammin Osuuskauppa ilmoitti luopuvansa viljankuivaustoiminnasta, kolme osakasta, Kimmo Matoniemi, Marko Mikkola ja Jukka Mäkinen perustivat Tippavaaran Maatalouspalvelu Oy:n. Yritys toimi alkuun Turengintien viljankuivurin pienessä toimistotilassa, ja päätoimiala oli viljankuivaus ja vastaanotto. Pienimuotoista tuotemyyntiäkin oli, pienistä tiloista huolimatta. Toimintaa oli kuitenkin vain maaliskuulta marraskuulle.

Kolme vuotta sitten yritys muutti Jahkolaan isompiin tiloihin. Muutto mahdollisti tuotevalikoiman kasvattamisen huomattavasti. Nykyisellään yritys palvelee muitakin kuin maatalouspuolen asiakkaita ympäri vuoden.

Tippavaaran vanhaisäntä? Ei suinkaan, vaan toimitusjohtaja Kimmo Matoniemi. Myymälän osoite on monille navigaattoreille ylivoimainen, hän harmittelee. Kuva: Susanna Mattila

Tippavaaran isäntä? No tavallaan, nimittäin toimitusjohtaja Kimmo Matoniemi. Myymälän osoite on monille navigaattoreille ylivoimainen, hän harmittelee. Kuva: Susanna Mattila

Toimitusjohtaja Kimmo Matoniemen mukaan edelleenkin asiakasvirta keskittyy maaliskuulta marraskuulle. Asiakaskunta on pääasiassa seudun maatilallisia, noin 30 kilometrin säteellä Lammilta.

–Tuotevalikoimaa on kasvatettu lähinnä asiakkaiden toiveista. Kun maatalouskauppa loppui Lammilta, asiakkaat toivoivat meidän jatkavan maataloustarvikkeiden myyntiä. Ja kun kenkäkauppa lopetti toimintansa, toivottiin työkenkiä meidän valikoimiin, Matoniemi selvittää.

Toivomuksia kuunnellaan siis herkällä korvalla ja niitä saa esittää edelleen. Tippavaaran Maatalouspalvelulla on muun muassa erilaisia harrasteläimiin liittyviä tarvikkeita, koiranruuista hevosten ravinteisiin ja kuivikkeisiin. Ympäri vuoden tarvitaan myös kuorma-autoihin ja traktoreihin renkaita ja öljyjä.

Tippavaara_renkaat

Mitä Tippavaarasta ei saa, sitä ei tarvita. Esimerkiksi renkaita löytyy ympäri vuoden isompiin ja vielä isompiin koneisiin. Kuva: Susanna Mattila

Viljankuivaaminen, vastaanotto ja asiakkaalle parhaan ostajan etsiminen on yksi tärkeimpiä palveluja, joita Tippavaaran Maatalouspalvelu tarjoaa. Lisäksi tarjolla on täysipainoista maatilan tuki- ja muuta neuvontaa. Hanna Mäkinen on muun muassa suorittanut Mavin Neuvo 2020 -neuvojan pätevyyden.

– Moni maatilallinen ei ehkä edes tiedä, että on oikeutettu Mavin neuvontaan. Asiakkaalle neuvonta on lähes maksutonta, ainoastaan arvonlisävero jää maksettavaksi, Mäkinen kertoo.

Mavin neuvontaa voi saada joka vuosi, ja eri vuosina voidaan käydä läpi alan eri osa-alueita. Neuvonta on yksilöllistä ja tilakohtaista, ja joka vuosi voidaan yhdessä päättää aihealueet, joita käsitellään. Lisäksi Hanna Mäkinen auttaa esimerkiksi viljelysuunnitelmien ja tukihakemusten tekemisessä. Apua voi saada täyden palvelun periaatteella eli kaikkeen maataloushallintoon, tai vain niihin osa-alueisiin, joissa eniten apua tarvitsee.

– Aika moni viljelijä on jo ulkoistanut tukihakemusten tekemisen. Jos tukihakemukset teettää ulkopuolisella, on tekijällä aina vastuuvakuutus. Maanviljelijälle sellaista ei ole, Mäkinen tietää.

Tippavaara_riimu_Hanna

Hanna Mäkinen tietää hevostarvikkeista oman harrastuksensa vuoksi paljon. Hän auttaa myös maatalouden paperisodassa muun muassa Mavin Neuvo 2020 -neuvojana. Kuva: Susanna Mattila

Neuvontatyön ohella Hanna Mäkinen huolehtii yhdessä Veera Kohilon kanssa, että Tippavaaran Maatalouspalvelulla on aina sopivasti työvaatteita,  -kenkiä ja -hanskoja sekä harraste-eläintarvikkeita myynnissä.

– Oman harrastukseni vuoksi pidän aina hevostarvikkeita valikoimissa tarpeellisen määrän, kertoo Hanna hymyillen.

Tippavaara_Veera_Sievi

Kun Lammilta loppui kenkäkauppa, asiakkaat toivoivat työkenkiä tuotevalikoimaan. Veera Kohilo pitää huolen, että Sievin kenkiä löytyy moneen lähtöön. Kuva: Susanna Mattila

Tippavaaran Maatalouspalvelu auttaa asiakkaitaan myös järjestämällä esimerkiksi joka kevät kasvinsuojeluruiskutuksiin tarvittavalle koulutukselle tilat ja puitteet.

– Kurssi on uusittava viiden vuoden välein. Koulutus järjestetään joka kevät, sillä aina on kurssin suorittajia löytynyt, Kimmo Matoniemi kertoo.

Asiakkaiden hyvinvointia edistetään jokakeväisellä asiakasmatkalla kylpyläkohteeseen. Matkan aikana käydään tutustumassa mielenkiintoisiin alan kohteisiin ja lisäksi tarjotaan lyhyt intensiivikoulutus ajankohtaisesta aiheesta. Keväällä on tulossa myös kevätmarkkinat, joilla potkaistaan kevään kiireet käyntiin.

Kevään tullen alkaa tukihakemusten täyttäminen ja viljelysuunnitelmien teko. Yksi Tippavaaran erikoisuus on oma nurmisiemenseokset, jota ei välttämättä ole isojenkaan toimijoiden valikoimissa.

Tippavaaralaiset toivovat, että asiakkaat kertoisivat oma-alotteisesti, minkälaisia tarpeita heillä on. Ettei käy niin, että vasta kymmenen vuoden asiakkuuden jälkeen asiakkaalle paljastuu, että on turhaan hakenut kaupungista joka vuosi tarvitsemaansa tuotetta.

– Meille tulee viikottain tavaraa monelta eri tukkurilta. Jos jotain ei hyllystä löydy, sitä saadaan tilaamalla varsin nopeasti, vinkkaa Kimmo Matoniemi.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.