Keskiviikko 31.05.2023
Nimipäivät: Helka, Helga
Lammi
Selkeää
9°C
Tuuli: 4 m/s WNW
 

Tekemällä työsi hyvin erotut kilpailijoista

Hauhon vuoden yrittäjänä on palkittu yrittäjä Tomi Tyvi. Hänen yrityksensä on TT-Kuljetus Tomi Tyvi Ky. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hauhon Yrittäjät luovuttivat palkinnon Hauhon yrittäjäjuhlassa perjantai-iltana Ilorannassa.

Hauhon vuoden yrittäjä on Tomi Tyvi. Kuva: Jouni Lehtonen

Hauhon vuoden yrittäjä on Tomi Tyvi. Kuva: Jouni Lehtonen

Yrittäjyydessä Tomi Tyviä kiehtoo mahdollisuus tehdä töitä itselleen ja tuottaa mahdollisimman hyvin palvelun, jota myy. Kaikki olisi omissa käsissä.

– Yrittäjänä olet ikään kuin töissä 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa, mutta siinä on kuitenkin oma vapautensa.

TT-Kuljetus Tomi Tyvi Ky on perustettu 1990. Vaikka yrittäjän päivät ovat pitkiä, Tyvi sanoo, ettei vielä 27 vuodessakaan ole ketuttanut aamuisin lähteä liikkeelle.

– Ammatinvalinta on ilmeisesti osunut nappiin. Olen nuoresta alkaen oppinut tekemään pitkää päivää.

Osansa tähän on myös yrittäjän perheellä, jolle Tomi antaa kiitoksen ja kunnian

– Yrittäjälle on tärkeää, että kotiasiat ovat kunnossa ja vaimo antaa tukensa.

Tiina Pouttu-Tyvi hoitaa yrityksen toimisto- ja talousasiat. Ja pitää miehensä jalat maassa, kuten Tomi mainitsee. Vaimo on tärkeä kumppani, jonka kanssa keskustellaan firman asioista ja tulevaisuudesta.

Myös yhteistyökumppanit ovat kuljetusyritykselle tärkeitä. Tomi Tyvi kiittelee, että kumppaneiksi on valikoitunut hyviä toimijoita. Maksut ovat tulleet ajallaan, 27 vuodessa ei ole luottotappioita kertynyt.

Tyvi on myös itse hoitanut suhteet asiakkaisiin ja kumppaneihin jämptisti.

– Kilpailu alalla on kovaa, ainoa asia millä erotut joukosta on, että teet työsi hyvin, Tyvi sanoo.

Mutta taloudessa on ollut tiukkaakin. Eikä vähiten vuoden 1991 devalvaation ja 1992 tehdyn markan kellutuksen myötä. Yrityksen alkuinvestoinnit oli tehty edulliseksi mainostetulla valuuttaluotolla. Yhdessä yössä markan devalvoinnin takia valuuttaluoton velkapääoma lisääntyi huomattavasti.

Silloin nuori kuljetusyrittäjä joutui kovan paikan eteen. Suomessa iskenyt lama ajoi kuljetusliikkeiden kilpailun ja hinnoittelun kestämättömäksi. Tomi Tyvi siirtyi ulkomaanliikenteeseen 1992.

– Oli lähdettävä etsimään töitä ulkomaanliikenteestä, jotta pystyin huolehtimaan veloista ja vastuista.

Puolitoista miljoona kilometriä ja 8 vuotta Euroopassa olivat aikaa, jolloin perheen tuki oli ratkaiseva. Kovalla työllä Tomi Tyvi sai yrityksen talouden tasapainoon ja selvisi devalvaation aiheuttamasta rajusta yllätyksestä.

Neljä vuotta sitten alkoivat viimeisimmän taantuman merkit jälleen näkyä myös Tyven yrityksessä. Tuolloin hän joutui laittamaan pois toisen auton ja sen myötä kaksi työntekijää ja jatkamaan yksinyrittäjänä. Ratkaisu on osoittautunut viisaaksi yrityksen talouden kannalta. Nyt jälleen näyttäisi siltä, että rakentamisen vilkastuminen ja yleinen talouden nousu vilkastuttavat myös sorakuljetuksia.

Tomi Tyvi on kymmenen vuoden ajan ajanut hauholaisen Niemisen Soran kuljetuksia. Soranajon aloittamisen aikoihin, reilun kymmenen vuoden taa, ajoittuu muutto Valkeakoskelta juurille, Hauholle.

Tiina Pouttu-Tyvi oli paluumuuttaja, syntyjään hauholainen. Isänisä Viljo Tyven kautta Tominkin sukujuuret ulottuvat Hauhon Rukkoilaan, ajallisesti aina 1600-luvulle saakka. Joten paluu Hauholle oli luonteva. Mustilasta löytyi myynnissä ollut maatila vuonna 2004, jonne Tyvet asettuivat.

Tiinasta ja Tomista Hauho on saanut ahkerat osallistujat ja puolesta puhujat niin diakoniapiiristä, kulttuuririentoihin kuin yrittäjäyhdistykseen ja lionstoimintaan.

– Hyvä täällä on olla. Muistamme kyllä aina tuoda esiin Hauhoa ja kertoa kaikille palveluista ja kaikesta hienosta mitä täällä on, Tomi Tyvi mainitsee.

 

Faktaa

TT-Kuljetus Tomi Tyvi Ky

  • Yrittäjä: Tomi Tyvi
  • Perustettu: 1990
  • Työntekijöitä: 1
  • Toimiala: maa-ainesten ja soran kuljetus
  • Toimialue: Kanta-Häme, Pirkanmaa
  • Muuta: Hauhon vuoden yrittäjä 2017

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.