Sunnuntai 01.10.2023
Nimipäivät: Rauno, Rainer, Raine

Tuuli:
 

PUUSEPÄNLIIKE HANNES OY: Yhteinen rakkaus puuhun ja perinteisiin vauhditti oman verstaan perustamista

Arja ja Hannes Vähäsöyrinki ovat Lammin vuoden yrittäjät.

Puusepänliike Hannes Oy on vuoden yritys Lammilla. Yrityksen perustajat ovat esteetikkoja ja perinnerakentajia, jotka ammentavat voimaa perheestä ja historiallisesta miljööstä. Vahva yhteys puuhun, kädentaitoihin ja perinteisiin oli ensimmäinen mielikuva saavuttaessa yrityksen historiaa huokuvalle verstaalle.

Yrittäjien kohtaaminen toi mukaan roiman hyppysellisen paloa jatkuvaan parantamiseen, kunnioitusta työtä ja sen tekijöitä kohtaan sekä perheen lämpöä. Siinä puitteet, jotka antavat värit palkittujen yrittäjien tarinalle.

Monen yrittäjän tarina lähtee vahvasta ammattitaidosta ja halusta muutokseen. Niin myös Vähäsöyringeillä 16 vuotta sitten. Pohjoispohjanmaalaisessa perheessä oli neljä lasta ja yhteinen rakkaus puuhun ja perinteisiin. Tuolloin 26-vuotiaat Arja ja Hannes hetken tuumailtuaan laittoivat oman verstaan ensiksi Ruukkiin ja hetkeä myöhemmin Liminkaan. Perheen yhtenä haaveena oli oma toimintaympäristö omassa pihapiirissä, joka kuvastaisi heitä ja heidän suhdettaan myös perinnerakentamiseen.

Usein kaikki on suurta sattumaa, niin myös matka vuoden yrittäjäksi Ydin-Hämeen alueelle. Vähäsöyrinkien ystävä oli tuon sattuman takana vinkaten heille Tuuloksen entisestä rekitehtaasta. Oma teollisuustontti keskellä kylää kiinnosti yrittäjäpariskuntaa ja tutustumismatka Hämeeseen oli edessä.

–  Uinuva paikka puskien keskellä vaati paljon värikynää silmälaseihin. Innostuimme kuitenkin heti. Näimme, että on tässä koti ja tuohon tulee verstas, Hannes kuvailee ja innostuksen kiilto nousee muistojen myötä myös silmiin.

Viimeksi kuluneiden vuosien aikana vauhti on ollut huimaa; kaksi edellistä tilikautta on paukutettu yli 40 prosentin kasvuvauhdissa. Yrittäjien omasta mielestä kaikki on tapahtunut hitaasti.

– Teemme yhden asian kerrallaan ja katsomme mihin se johtaa. Taustalla on vahva visio siitä, mihin olemme matkalla.

Asiakasymmärrys on yrityksen yksi menestymisen avaimista. Asiakkaiden toiveet siirretään suunnittelupöydän kautta tuotantoon tavoitteena ylittää odotukset jokainen kerta. Toiseksi menestystekijäksi yrittäjät mainitsevat laatutietoisen henkilökunnan, jotka tekevät työtään suurella ammattiylpeydellä. Kaikesta huokuu myös se, kuinka ylpeitä yrittäjät ovat työntekijöistään. Tai niin kuin he itse sanovat; puunkovista ammattilaisistaan.

–  Tarjoamme kehittyvän työpaikan ja mahdollisuuden olla mukana vahvassa kasvussa. Se tarkoittaa sekä yrityksen kehittymistä että jokaisen omaa henkilökohtaista kehittymistä. Meillä keskustelu on avointa ja asioihin reagoidaan nopeasti, Arja toteaa.

Yrittäjät ovat karsineet rönsyjä toiminnasta ja näkevät erikoistumisen keskeisenä menestymisen edellytyksenä.

–  Oman suunnan löytäminen on ensiarvoisen tärkeää. Erikoistuminen on tuonut meille kilpailukykyä. Se ei tarkoita, että olisit yhden siiman nokassa, Hannes kuvailee.

Yrittäjä viittaa kolmeen yrityksen tukijalkaan, jotka täydentävät toisiaan. Ne mahdollistavat myös tuotannon kohdentamista projektiluonteisten toimeksiantojen välillä.

Yrittäjät katsovat tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Suunnittelupöydällä on tuotantotilojen laajentaminen. Nykyinen tontti on käymässä ahtaaksi ja katseet on suunnattu sekä naapureiden että Hämeenlinnan kaupungin suuntaan.

– Tuulos on äärimäisen mukava paikka asua, elää ja yrittää. Monta kaupunkia on hyvällä hollilla. Toivomme, että voimme kehittää tätä yritystä tällä paikalla, yrittäjät raottavat tulevia suunnitelmiaan.

Haastattelun aikana juuri miljöö nousi useasti esiin. Yrittäjät ovat rakentaneet omaa tarinaansa vahvasti vanhan teollisen ympäristön yhteyteen ja tehneet siitä omansa. Se ei ole päälle liimattua, vaan se huokuu verstaalla, se näkyy heidän työssään ja ennen kaikkea heidän perheessään. Yrittäjät ovat yhdessä sekä töissä, että vapaalla.

–  Meillä on käynyt munkki, tykkäämme tehdä asioita yhdessä, yrittäjät toteavat katsoen toisiinsa.

Kummankin silmissä on hymy.

Puusepänliike Hannes Oy

  • Perustettu 2006
  • Päätuotteet: Perinneikkunat ja ovet, Onni Design kalusteet, projektit
  • Liikevaihto 1,0 M€
  • Työntekijöitä: 10
  • Yrityksen perustajat ja pääosakkaat: Arja ja Hannes Vähäsöyrinki
  • Muut osakkaat: Matti Heinonen ja Onni Vähäsöyrinki

Juha Haukka, teksti ja kuvat

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.