Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Näkyvä esimerkki yrittäjien yhteistyöstä

– Yrittäjien pitäisi tehdä enemmänkin yhteistyötä Lammilla, sanoo Lammin Säästökarien yrittäjä Leena-Maija Tuomi.

Toistaiseksi yhteistyöstä on varsin vähän ainakaan näkyviä esimerkkejä. Porkkalan kartanon ja Lammin Säästökarien yhteistyö alkoi jo viime huhtikuulla kesäkukkamyynnillä. Kasvihuone jäi niille sijoilleen ja joulumyyntiä silmällä pitäen avautui lokakuun 18. päivä Porkkalan Kartanon Kukkakulma Säästökarien sisälle.

– Kenties ensimmäinen shop in shop Lammilla, huomauttaa Leena-Maija Tuomi.

Leena-Maija Tuomi avasi ovensa Anniina Rikalan kukkakaupalle, joten Lammille saatiin shop in shop. Myös Elina ? työskentelee Kukkakulmassa. Kuva: Susanna Mattila

Leena-Maija Tuomi avasi ovensa Anniina Rikalan kukkakaupalle, joten Lammille saatiin shop in shop. Myös Elina Tapio työskentelee Kukkakulmassa. Kuva: Susanna Mattila

Kummankin kaupan valikoimia on suunniteltu siten, että ihan samoja tuotteita ei myydä. Säästökarien kukkaruukkuvalikoimat ovat poistomyynnissä, eikä Kukkakulman hyllyillä ole kynttilöitä tai lyhtyjä. Tuomen mukaan Säästökarien ei kuitenkaan tarvinnut supistaa valikoimaansa tehdessään tilaa Kukkakulmalle. Tilaa Sydän-Hämeen Osuuskaupan aikoinaan rakennuttamassa kaarihallimyymälässä on ruhtinaallisesti.

– Tosi vähällä vaivalla tämä saatiin tehtyä. Mitään ei jouduttu poistamaan valikoimasta, ja sidontatila järjestettiin Siwan entiseen pullohuoneeseen. Ovikin oli jo valmiina, hän kertoo.

Kukkakulmalle syntyi helposti oma tila, eikä Säästökarien tarvinnut supistaa valikoimaansa. Kuva: Susanna Mattila

Kukkakulmalle syntyi helposti oma tila, eikä Säästökarien tarvinnut supistaa valikoimaansa. Kuva: Susanna Mattila

Yrittäjä Anniina Rikalan mukaan Kukkakulma on rakennettu pop up -hengessä, ja se palvelee asiakkaita näillä näkymin ainakin kevääseen saakka. Jatkosta päätetään myöhemmin.

Syynä väliaikaiseen ratkaisuun on kauppojen aukioloaikojen vapautuminen, joka on vienyt kukkakaupoilta asiakkaita. Siinä kun aiemmin vain kukkakaupat olivat esimerkiksi isänpäivänä ja itsenäisyyspäivänä auki, kukat ostetaan nyt marketeista. Marketit kun myyvät kukkia alle tukkuhintojen.

– Kukkakulma on useasti auki myös sunnuntaisin ja erikoispyhinä, jolloin Säästökarit ei normalisti ole auki. Silloin kun olemme auki Säästökarien tuotteita voi myös ostaa, mutta emme kovinkaan hyvin osaa opastaa ruuvien ja muttereiden tai sähköpuolen tarvikkeiden kanssa. Jos asiakas löytää hyllystä tarvitsemansa, voimme rahastaa sen, Anniina Rikala kuvailee.

Yhteistyö pelaa myös toisin päin. Vaikka Kukkakulmassa ei olisi myyjää paikalla, voi kukkia silti ostaa. Sidontoja Leena-Maija Tuomi ei kuitenkaan lupaa vielä tehdä.

Jos Kukkakulmassa ei ole kukkamyyjä paikalla, Säästökarit voi myydä valmiita asetelmia, kimppuja ja ruukkukukkia. Kuva: Susanna Mattila

Jos Kukkakulmassa ei ole kukkamyyjä paikalla, Säästökarit voi myydä valmiita asetelmia, kimppuja ja ruukkukukkia. Kuva: Susanna Mattila

Joulun jälkeen myymälä järjestetään niin, että kukkien ostaminen onnistuu myös itsepalveluna. Kukkasten pakkaamista varten on koottu puolivalmiita kukkapakkauksia ja leikkokukista tehdään valmiita kimppuja, jotka tarvitsee vain pakata. Valikoimassa on myös valmiiksi koristeltuja asetelmia.

Joulukuun aikana Kukkakulmassa on neljänä päivänä pop up -kahvila, kolmena päivänä kukkasidontakurssit, Suomi 100 -teemapäivä ja Naisten ilta. Joulukukkien ennakkomyynti on voimassa 8. joulukuuta saakka.

Porkkalan Kartanon Kukkakulma on jo palvelut kuukauden verran Lammin Säästökareilla. Huomenna lauantaina vietetään avajaisia. Luvassa on kahvitarjoilua, arvontaa ja joulukukkien ennakkotilaaminen avataan.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.