Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Miodex kuljettaisi mielellään lammilaisten paketteja

Hattulalainen Miodex Oy on viime perjantaista saakka liikennöinyt kaupungin kilpailutuksessa voittamiaan linja-autovuoroja Hämeenlinnan, Lammin ja Lahden välillä. Lukijalta saadun palautteen mukaan Matkahuollon palvelupisteenä toimivalla R-kioskilla toivotaan asiakkaiden hakevan pakettinsa mahdollisimman nopeasti, koska uusi liikennöitsijä ei kuljeta rahtia.

Lammin R-kioskin yrittäjän Merja Hokkasen mukaan Lammille tulevien pakettien määrä on ollut kasvussa. Yrittäjä harkitsee parhaillaan, onko laajenettava pakettien säilytykseen varattua tilaa.

– Varsinkin, jos asiakkailla on isoja paketteja odottamassa noutoa, meillä tekee tilasta tiukkaa, hän kertoo.

Lammilaiset ovat antaneet palautetta myös suoraan Miodexin yrittäjälle. Yrittäjä Tomi Vasiljev kertoo, että hän on pitkään yrittänyt saada Matkahuollon kanssa sopimusta aikaan pakettien kuljettamisesta. Vasiljevin soittoihin ja soittopyyntöihin ei ole vastattu.

– Lammilaisilta on tullut paljon palautetta pakettien kuljettamiseen liittyen. Jotkut soittajat syyttävät meitä laiskoiksi, kun ovat huomanneet, etteivät meidän kuljettajat hae paketteja. Toiset ovat tiedustelleet hiukan kohteliaammin, miksi paketit eivät kulje Miodexin busseissa. Ainoa vastaus on, että meillä ei ole sopimusta Matkahuollon kanssa, hän sanoo.

IMG_3785-620x414

Tomi Vasiljev ei ole saanut sovittua yhteistyöstä Matkahuollon kanssa. Tästä syystä paketit eivät kulje Miodexin busseissa. Kuva: Juha Reinikainen

Matkahuollon mukaan viime vuosi oli Matkahuollolle kaikkien aikojen vuosi kuljetettujen pakettien määrässä. Kuluttajat ovat ottaneet verkkokaupan omakseen eikä sen suosiolle ole näkyvissä loppua. Iso osa myös yritysten paketeista kulkee Matkahuollon kautta.

Matkahuollolta tavoittamamme liiketoimintapäällikkö Erkki Vehman kertoo, että Matkahuollon omistaa yli 300 bussiyhtiötä, ja sen liiketoiminta jakautuu kahteen osaan, matkapalveluihin ja pakettien kuljetuspalveluun.

– Paketit kulkevat pääasiassa linja-autoissa. Ihan kaikilla vuoroilla ei paketteja kuljeteta, ja kuljettamisesta tehdään aina sopimus liikennöivän yhtiön kanssa, hän sanoo.

Kun vuoroilla liikennöivä yritys muuttuu, sillä ei Erkki Vehmanin mukaan pitäisi olla vaikutusta pakettien kulkemiseen.

– Haluamme ehdottomasti turvata pakettien liikkumisen lammilaisille kuluttaja-asiakkaille ja etelähämäläisille yrittäjille, hän toteaa.

Matkahuollon pakettiliiketoiminnasta vastaavaa liiketoimintapäällikkö Ari Hurmetta ei tavoitettu kommentoimaan pakettien kuljettamisesta tehtyjä sopimuksia. Hurmeelle on jätetty useita soittopyyntöjä. Toistaiseksi ei myöskään Miodexin yhteydenottopyyntöihin ole vastattu.

Matkahuollolle vastaaminen pakettiliiketoiminnan siirtämisestä uudelle yrittäjälle voi olla tällä hetkellä vaikeaa markkinaoikeudelta tulleen päätöksen vuoksi. Markkinaoikeus katsoi viime joulukuussa, että tietyt linja-autoyhtiöt, Linja-autoliitto ry ja Matkahuolto olivat syyllistyneet kartelliin.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvitysten perusteella linja-autoyhtiöt, Linja-autoliitto ja Matkahuolto pyrkivät yhteisymmärryksessä estämään markkinoiden avautumista ja uusien kilpailijoiden markkinoille pääsyä.

Ne sopivat keskinäisen kilpailun rajoittamisesta ja estivät kilpailevien reittiliikennelupavuorojen pääsyn Matkahuollon matka- ja pakettipalveluihin. Markkinaoikeuden päätöksestä uutisoitiin joulukuussa laajalti. Sen katsotaan olevan erityisen tärkeä sen vuoksi, että kartellilla pyrittiin mitätöimään markkinoiden avaamisesta asiakkaille ja kuluttajille koituvia hyötyjä sekä ylipäätään kartellimaisen toiminnan vastustamisessa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.