Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Luonnollisuus on valttia kukka-asetelmissakin

Kukka-asetelmissa luonnollisuus on nyt se juttu. Valmiisiin kimppuihin ei enää kiinnitetä suklaapatukoita tai koriste-esineitä ja kimalteitakin käytetään harkiten. Syksyiseen kimppuun voi tietysti laittaa muutaman sienen, sillä aidot menettäisivät kauneutensa aika nopeasti. Koristeluksi voi riittää yksi hiukan aitoa suurempi leppäkerttu.

– Kukkakimpun ei myöskään tarvitse enää olla kovin säännöllinen. Pyöreässäkin kimpussa voi olla jotain, joka nousee vähän korkeammalle, kertoo Kukkatalo Kouhialla työskentelevä Vilja Nurminen.

Vilja Nurmisen kädessä on kimppu, jossa on pyöreä muoto, mutta rönsyilevämpi tyyli. Kuva: Susanna Mattila

Vilja Nurmisen kädessä on kimppu, jossa on pyöreä muoto, mutta rönsyilevämpi tyyli. Kimpussa on ruusun lisäksi neilikkaa, inkaliljaa ja jänönputkea. Kuva: Susanna Mattila

Kukkakauppapuutarhuriksi opiskellut Vilja tekee usein valmiita, matalia kimppuja ja surusidontaa. Hääkimppujen tekeminen on kokonaan pitkäaikaisen työntekijän, Salla Uotilan aluetta, sillä hän on koulutukseltaan floristi.

Kukkakimppu voi olla matala tai korkea, tai siltä väliltä. Kuva: Susanna Mattila

Kukkakimppu voi olla matala tai korkea, tai siltä väliltä. Kimpussa on gerberan lisäksi ruusuja, inkaliljaa ja sarjaneilikkaa. Kuva: Susanna Mattila

Elo- ja syyskuun vaihteessa krysanteemit ovat kaikkein kysytyimpiä kukkakaupan tarjonnasta. Syksyn uutuus on matalakasvuinen krysanteemi, jota on istutettu useassa värissä matalaan, laakeaan ruukkuun.

– Näitä menee todella paljon haudoille. Ehkä siksi, että kukka on niin matala, silloin tekstit näkyvät hyvin. Perinteinen pallokrysanteemi peittää suuren osan hautakivestä, Vilja kertoo.

Monivärinen matala krysanteemi on ollut tämän syksyn suosikkeja. Kuva: Susanna Mattila

Monivärinen matala krysanteemi on ollut tämän syksyn suosikkeja. Kuva: Susanna Mattila

Kukkatalo Kouhian somistuksista huolehtivat yrittäjän puoliso, Leila Kouhia ja Salla Uotila, yhdessä ja erikseen. Somistukset elävät sesongin mukaan. Nyt esille on jo tullut syksyisiä kurpitsoita, värejä ja muotoja. Vilja Nurmisen mukaan talo on kuin suuri aarrearkku.

– Usein ostetaan sellaista, jota en edes tiennyt täällä olevan myynnissä, hän toteaa.

Vuoden verran kukkakaupasta on saanut esimerkiksi ostaa latvialaisia silkkipellavamekkoja. Koriste- ja lahjaesineitä on moneen makuun.

Vaaleanpunaisen ystävälle. Kuva: Susanna Mattila

Vaaleanpunaisen ystävälle. Kuva: Susanna Mattila

Elokuu on kukkakaupassa aina hieman hiljaisempi, kaupankäynti painottuu viikonlopuille. Syyskuun puolella alkaa taas vilkastua, kun kesälomien loppumisen järkytyksestä on toivuttu. Pikkuhiljaa Kukkatalossa on jo ryhdytty valmistautumaan vuoden vilkkaimpaan sesonkiin eli jouluun. Ideoita on jo mietitty joulun varalle, vaikka toteuttamisen aika ei ihan vielä ole.

– Maalla perinteiset jouluasetelmat ja -kukat pitävät pintansa. Mutta aina kehitellään jotain uuttakin niiden rinnalle, Vilja kertoo.

Nallet odottelevat pääsyä uuteen kotiin. Kuva: Susanna Mattila

Nallet odottelevat pääsyä uuteen kotiin. Kuva: Susanna Mattila

Kukkatalo palvelee paitsi kukka-, lahja- ja jopa vaateasioissa, voi ostosten lomassa istua hetkeksi kauneuden keskelle nauttimaan kahvit. Kahvila on muuttanut alakertaan, ja yläkerran tila palvelee nyt muun muassa taloyhtiöitä kokoustilana. Lisäksi Kukkatalossa on juhlatila Neilikka, jossa on vietetty kastejuhlia, muistotilaisuuksia ja syntymäpäiviäkin.

Samasta talosta saa myös hautaustoimiston palvelut, samoin kuin viideltä muulta paikkakunnalta lähialueella. Seppo Kouhian hautaustoimistot palvelevat myös Hämeenkoskella, Hämeenlinnassa, Luopioisissa, Pälkäneellä ja Sahalahdella.

Kukkatalo on seissyt paikallaan Lammin maamerkkinä jo 27 vuotta. Seppo Kouhia aloitti yrittäjänä kuitenkin Hämeentien varrella, nykyisellä Lamminraitilla. Tuohon aikaan itsenäisiä liikkeenharjoittajia kutsuttiin lähinnä kauppiaiksi ja yrittäjä oli sananakin varsin tuntematon.

– Kirkkoherrakin sanoi, että ei sellaista olekaan, kun virkatodistukseen ilmoitin ammatikseni yrittäjän, kertoo Kouhia.

Yrittäjien arvostus on viime vuosina noussut ja yrittäjyyttä arvostetaan. Tänään 5.9. liputetaan Yrittäjän päivän kunniaksi. Vuonna 2012 Seppo Kouhialle luovutettiin Yrittäjäristin timanttiristi 30 vuoden ansiokkaasta toiminnasta yrittäjänä.

– Minähän olen jo oikeastaan eläkkeellä, mutta tulen joka päivä töihin kuitenkin, Seppo Kouhia kertoo.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Valtakunnallista Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Vuonna 2006 Narinkkatorilla paljastettiin Yrittäjäpatsas. Yrittäjän päivän päätapahtuman vastuullinen järjestäjä on Yrittäjän Päivä -säätiö (ent. Yrittäjäpatsassäätiö). Sen puheenjohtaja on toimitusjohtaja Riitta Antinmäki. Säätiön anomuksesta 5.9.2010 on merkitty almanakkaan viralliseksi merkkipäiväksi.

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.