Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Lapset riviin korvatarkastukseen – kotisohvalle

Valinnanvapauskokeilun alkaminen viivästyi ensin suunnitellusta vuodenvaihteesta ja nyt alkamista lykättiin taas. Toiveissa on, että kokeilu pääsee alkamaan helmikuun puolessa välissä. Yksi mukaan ilmoittautuneista ja hyväksytyistä palveluntuottajista on Mainiemen vastaanotot. Mainiemen lääkärin, Juho Nummenmaan työskentelytapoihin kuuluu muun muassa kotikäynnit.

Lääkäri Juho Nummenmaa esittäytyi lammilaisten eläkejärjestöjen tilaisuudessa, jossa terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava vastaili yleisön kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Kuva: Susanna Mattila

Lääkäri Juho Nummenmaa esittäytyi lammilaisten eläkejärjestöjen tilaisuudessa, jossa terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava vastaili yleisön kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Kuva: Susanna Mattila

– Olen koko urani tykännyt tehdä kotikäyntejä. Ei ole harvinaista, että asiat selviävät paljon paremmin kotona kuin vastaanotolla. Kotikäynti voi olla paikallaan, jos potilas on kovin huonokuntoinen. Myös muistisairauteen liittyvät asiat selviävät helpommin kotioloissa, hän kertoo.

– Eikä kotikäynti ole ainoastaan vanhempien ihmisten kannalta hyvä asia. Voi olla esimerkiksi perheitä, joissa on useampia lapsia. Jos kaikki ovat kipeänä ja kaikilta täytyisi tarkistaa korvat, se käy kotisohvalla paljon helpommin kuin vastaanotolla, hän jatkaa.

Nummenmaa ei lupaa kaikkia potilaitaan hoitaa kotona. Mutta silloin kun se on järkevä vaihtoehto, hän lähtee kotikäynnille mielellään. Valinnanvapauskokeilussa kotikäyntejä ei edellytetä, mutta niitä ei myöskään suoraan kielletä. Valinnanvapauspotilaille kotikäynnit ovat Mainiemessä osa kokeiluun kuuluvaa hoitoa.

– Tätä lääkärintyö on ollut ennen kuin muututtiin virkamiehiksi. Helpompaahan tämä näin on, että lääkäri tulee ihmisen luo kuin että on yksi iso yksikkö jossain kaukana, Nummenmaa sanoo.

– Moni onkin sanonut, että on kuin olisi vanhan Hirvelän aikoihin palattu, aikaan ennen kansanterveyslakia. No, hyvä tovi siitä on ehtinyt kuluakin.

Mainiemen vastaanoton lisäksi mukana kokeilussa ovat ainakin Ilveskoti, Mehiläinen Oy Mehiläisen Oma Lääkärisi -terveysasema sekä Linnan Klinikka Oy Tuulosen toimipiste. Mukaan kokeiluun voi ilmoittautua edelleen.

– Kaikki muut mukana olijat ovat isoja yrityksiä, konserneja. Meillä kaikki työskentelevät ammatinharjoittajina, Nummenmaa kertoo.

Valinnanvapauskokeilu on herättänyt monenlaisia kysymyksiä. Niihin on annettu vastauksia kaupungin nettisivuilla sekä erilaisissa tilaisuuksissa. Valinnanvapaus ulottuu ainoastaan perusterveydenhuoltoon. Tämä tarkoittaa lääkärin, sairaanhoitajan, psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaaliohjaajan palveluja.

Ensimmäiset kolme käyntiä maksavat saman verran kuin käynti terveyskeskuksessa oli palvelun tuottaja sitten jokin näistä neljästä yksityisestä tai terveyskeskus. Kaupunki laskuttaa asiakasta oli hän terveyskeskuksen tai yksityisen asiakas. Kaupungin maksut eivät myöskään ole palveluntuottajaan sidonnaisia. Maksu menee enintään kolmesta lääkärikäynnistä ja kolmesta hoitajakäynnistä vuodessa, vaikka päätyisi vaihtamaan palveluntuottajaa välillä.

Yksityistä terveydenhuoltoa saa käyttää niin kuin ennenkin.  Jos esimerkiksi on valinnut terveyskeskuksen palveluntuottajaksi, mutta haluaa käyttää viikonloppuna esimerkiksi päivystävää yksityistä palvelua, on se samalla tavalla mahdollista kuin ennenkin. Yksityisen palvelut maksavat sen saman minkä yleensäkin eikä hoitosuhde valittuun terveyspalvelujen tuottajaan katkea.

– Jos on kirjoilla esimerkiksi meillä ja haluaa välillä käydä terveyskeskuksessa, se on sitten hankalampaa. Terveyskeskuksella kun ei ole määriteltynä maksuja näille potilaille, Nummenmaa huomauttaa.

Valinnanvapauskokeilu vie terveydenhuollon lähemmäs keskieurooppalaista terveydenhuollon mallia. Keski-Euroopassa asiakas valitsee itse palveluntuottajan, lasku kirjoitetaan sen mukaan maksaako sen yhteiskunta vai potilas itse.

– Valinnanvapauskokeilu haastaa miettimään mikä on yksityistä ja mikä julkista terveydenhoitoa.

Kaupunki lähettää kaikille valinnanvapauskokeiluun oikeutetuille kirjeen helmikuun alkupuolella. Mukana ovat ne henkilöt, joiden kotiosoite on vuodenvaihteessa ollut Jukolan, Lammin ja Tuuloksen alueella.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.