Torstai 01.06.2023
Nimipäivät: Teemu, Nikodemus
Lammi
Selkeää
8°C
Tuuli: 5 m/s WNW
 

Kun muut suunnittelevat, Asennustaito palkkaa jo

Lammin Asennustaidolla on tällä viikolla aloittanut kaksi uutta työntekijää. Investointeja on tehty ja lisää työväkeä tarvitaan tekemään elementtiseiniä. Lammin Asennustaito on laajentunut viidessätoista vuodessa yrittäjän ja työntekijän mikroyrityksestä 30 työllistäväksi pk-yritykseksi.

Tällä viikolla julkistettu Yrittäjien ja Finnveran yritysbarometri kertoo Hämeen osalta, että suurta investointihalukkuutta ei ole. Tämä johtuu toimitusjohtaja Juha Haukan mukaan siitä, että investoinnit on jo tehty. Nyt tarvitaan työväkeä käyttämään jo hankittuja koneita ja laitteita. Mutta kun yritysbarometriin vastanneet hämäläisyritykset vasta suunnittelevat palkkaavansa, Lammilla on jo palkattu lisää väkeä.

Lammin Asennustaito investoi puolitoista vuotta sitten tuotantotilan laajennukseen ja tuotantolinjaan, ja tekee nyt kovalla vauhdilla kerrostaloelementtejä kahdella linjalla.

– Sopivaan aikaan laajennettiin tuotantotilaa, lisättiin valupöytiä ja hankittiin yksi siltanosturi lisää. Myös varastotilaa laajennettiin samassa yhteydessä. Sen jälkeen on kysyntä alkanut kasvaa. Tällä hetkellä tilauskantaa on kolmen kuukauden ajaksi, kun tähän asti sitä on riittänyt parista viikosta pariin kuukauteen, kertoo toimitusjohtaja Pasi Ahonen.

Uusia elementtejä valmistuu kääntöpöydillä. Kun betoni on kuivunut, hydrauliikka nostaa sen pystyyn ja elementti siirretään nosturilla varaston puolelle odottamaan kuljetusta, kertoo Pasi Ahonen. Kuva: Susanna Mattila

Uusia elementtejä valmistuu kääntöpöydillä. Kun betoni on kuivunut, hydrauliikka nostaa sen pystyyn ja elementti siirretään nosturilla varaston puolelle odottamaan kuljetusta, kertoo Pasi Ahonen. Kuva: Susanna Mattila

Ahosen mukaan kasvukeskusten rakentamisen buumi näkyy siten, että isojen toimijoiden toimitusaikataulut alkavat olla jo vuoden, jopa kadhen luokkaa. Se pakottaa rakentajat kääntymään pienempien toimijoiden puoleen, joilla tilauskannat ovat sitä mukaa lähteneet kasvuun.

– Halleja tehdään samalla tavalla kuin ennenkin, mutta lisäksi nyt pystytään tekemään myös kerrostaloelementtejä, Ahonen kertoo.

Ahosen mukaan työntekijöitä löytää vielä, mutta elementtirakennus on työtä, joka pitää opettaa alusta lähtien. Rakennusmiehet joutuvat elementtitehtaalla sellaisten asioiden kanssa tekemisiin, mitä ei koulussa opeteta eikä rakennustyömailla opita.

Suurimmat elemntit painavat 13 tonnia. Kuva: Susanna Mattila

Suurimmat elementit painavat 13 tonnia. Kuva: Susanna Mattila

– Nimikkeet on outoja tavalliselle rakennustyömiehelle, opeteltavaa on paljon. Lisäksi tämä ei ole siistiä sisätyötä, ja vielä raskastakin, silti vaihtuvuus on ollut aika pientä. Siitä kiitos työntekijöille, että ovat viihtyneet meillä, Ahonen toteaa.

Yrityksen sijaintiin Lammilla Pasi Ahonen on erityisen tyytyväinen. mukaan logistisesti aivan täysi kymppi. Elementtipuolella 100 kilometriä on maksimi kuljetusmatka, joten logistisesti ollaan unelmapaikalla keskellä Etelä-Suomea. Lammilla on myös vahva rakennusteollisuuden keskittymä. Myös työnantajan näkökulmasta Lammin sijainti on täydellinen.

– Aina puhutaan siitä, että Lammilta pääsee helposti Hämeenlinnaan ja Lahteen töihin. No, meille on tainnut viisi viimeisintä työntekijää tulla Hämeenlinnasta. Eli matka on lyhyt myös kantakaupungista Lammille, Ahonen toteaa.

Valmistuneet elementit on jo myyty, ja odottavat kuljetusta rakennuskohteeseen. Kuva: Susanna Mattila

Valmistuneet elementit on jo myyty, ja odottavat kuljetusta rakennuskohteeseen. Kuva: Susanna Mattila

Tuotantotilojen ja varaston laajennuksen ohessa työntekijöille rakennettiin myös uudet sosiaalitilat, puusepälle oma verstas ja työnjohdolle toimistotilat. Toimitusjohtaja ei itse ole enää muutamaan vuoteen päässyt likaamaan käsiään, sillä tarjouslaskenta, tavarantilaukset ja asennuspuolen johtaminen pitävät hänet kiireisenä.

– Kunnossapitopuolen töitä on aina, aikaa menee kun etsii korjausmiehiä. Viimeksi meni sorasiilon kannesta moottori, tilalle asennettiin käsikäyttöinen talja moottorin korjaamisen ajaksi. Soraa on saatava siiloon, Ahonen toteaa.

Asennustaidolla ei tehdä mitään varastoon. Kaikki mitä valmistetaan, on etukäteen myyty. Työlle asettaa omat haasteensa nykyiset tiukat rakennusaikataulut.

Tuotantotilan ja varaston laajennus puolitoista vuotta sitten kannatti. Tilauskanta kääntyi samantien nousuun. Kuva: Susanna Mattila

Tuotantotilan ja varaston laajennus puolitoista vuotta sitten kannatti. Tilauskanta kääntyi samantien nousuun. Kuva: Susanna Mattila

– Suunnittelijan suunnitelmat saattavat mennä kolmekin kertaa uusiksi, silloin menevät myös tekijän, raudoittajan ja puusepänkin työt uusiksi. Usein rakentamista on mietitty kaksi, kolmekin vuotta. Sitten kun päätös on tehty, on sijoitus saatava mahdollisimman nopeasti tuottamaan.

Nyt kun suuret investoinnit ja laajennukset on saatu valmiiksi, keskitytään yrityksessä hoitamaan tilaukset mahdollisimman hyvin. Uusia investointeja ei ole näköpiirissä.

– Tuotannon tehostamisessa on aina vara kehittyä, Pasi Ahonen toteaa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

 

 

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.