Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Kumpi tulee ensin ravintola vai asukkaat?

Mainiemessä tiloja riittää. On asuntoja ja liikehuoneistoiksi sopivia tiloja, keittö, pesula, talli, navetta ja puutarha. Jopa kolme ruutikellaria, joista pienillä muutostöillä saisi hienon viinikellarin.

Navetta on tyhjillään, mutta tallissa asustaa kaksi hevosta. Keittiörakennuksen kellariin on piakkoin avautumassa Escape room eli pako- ja mysteerihuoneet. Niin sanotussa Vääpelin talossa toimii Mainiemen vastaanotot.

Kymmenkunta yrittäjää kokoontui Mainiemen toimistorakennukseen kuulemaan vapautuvista ja vapaanaolevista tiloista tiistaina illalla.

Anne Lehto keskusteli keittiön mahdollisuuksista Timo Kärkkäisen kanssa. Kuva: Susanna Mattila

Anne Lehto keskusteli keittiön mahdollisuuksista Timo Kärkkäisen kanssa. Kuva: Susanna Mattila.

SPR:n vastaanottokeskuksen toiminta on tiloissa lakannut ja parhaillaan kartoitetaan, miten tiloja kohennetaan asukkaiden jäljiltä.

– Neuvotteluja ikäihmisten yhteisöllisestä asumisesta päärakennuksessa ollaan jo käyty. Tiloihin ei voi luvata palveluasumista, sen estää lainsäädäntö. Asuntoja voidaan kuitenkin vuokrata, ja palveluja voivat asukkaat ostaa sitten harkintansa mukaan. Lääkärin ja hoitajan palveluthan täällä jo ovat, eli minä ja Anne, tilat yhdessä Anne Lehdon kanssa omistava Juho Nummenmaa kertoi.

Hänen mukaansa kyselyjä onkin jo tullut asunnoista, mutta hyvin usein jatkokysymys on koskenut ruokapalveluja. Nummenmaa pohtikin, kumpi ensin mahtaa Mainiemessä aloittaa, vuokra-asuminen vai ravintola- ja pitopalveluyrittäjä. Keittiörakennuksen yläkertaan on mahdollista kunnostaa majoitustilaa noin parille kymmenelle hengelle.

– Pienellä kunnostuksella keittiön yhteydessä olevan salin saa muutettua tilaksi, jossa voisi pitää kokouksia ja juhlia. Mahtaako Lammin ravintolapalvelut olla jo täysin kyllästetyt, vai voisiko ajatella että asiakkaita voisi riittää vielä yhdelle ravintolalle, hän pohti.

Mainiemen mahdollisuudet odottavat vain tekijöitä ja toimijoita. Vastaanottokeskuksen käytössä olleen liikuntasalin katto ja lattia kunnostetaan, osa rivitaloasuinnoista on siinä kunnossa että niihin voi muuttaa suoraa sisään. Toimistorakennuksessa on yhteensä 10 huonetta, pieni kokoustila ja keittiö.

Tuija Mäenpää Heinolasta tuli tutustumaan keittiön tiloihin. Kuiva-ainevarasto sai hyväksynnän, tosin lattialle pitää tehdä jotain. Kuva: Susanna Mattila

Tuija Mäenpää Heinolasta tuli tutustumaan keittiön tiloihin. Kuiva-ainevarasto sai pitkän linjan keittiöammattilaiselta hyväksynnän, tosin lattialle pitää tehdä jotain. Kuva: Susanna Mattila

Toimistorakennuksen alakerta sopisi hyvin esimerkiksi hyvinvointialan yrittäjille, kuten partureille, kampaajille, kosmetologeille, hierojille, käsi- ja jalkahoitajille. Vesipisteitä tiloihin saadaan muutostöillä.

– Linnaseutu pystyy rahoittamaan maaseudun hankkeita. Tuen määrä on enintään 20 prosenttia, kertoi Timo Kärkkäinen Linnan kehityksestä.

Yläkerran kahdessa toimistohuoneessa voisi työskennellä muun alan toimijoita, esimerkiksi yrittäjiä joiden asiakaskunta ei vaadi esteettömyyttä. Toimistorakennuksessa on mahdollista saada käyttöönsä valokuitu, joka suurimmasta osasta Lammia muuten puuttuu.

Keskustelun aikana Mainiemeen ideoitiin muun muassa monenlaista kuntoutus-, liikunta- ja teemallista leiritoimintaa, käsityöläisten osuuskunta, lähituotteiden myymälä ja ratsastuskouluyritys. Enää tarvitaan vain tekijät.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.