Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Itsenäinen 140-vuotias on kovassa kunnossa

Lammin viidestä itsenäisestä on jäljellä enää kaksi pankkia. Tänä vuonna niistä toinen, Lammin Säästöpankki täyttää 140 vuotta. Juhlavuoteen lähdetään hymyssä suin, sillä viime vuoden tulos oli ennätyksellisen hyvä.

Lammin Säästöpankin viime vuosi oli ennätyksellisen hyvä. Kuva: Susanna Mattila

Lammin Säästöpankin viime vuosi oli ennätyksellisen hyvä. Kuva: Susanna MattilaPankin tulos enne veroja oli 3,8 miljoonaa euroa. Kasvua oli 18,5 prosenttia ja tulos oli 29 prosenttia nettoliikevaihdosta.

Korkokate kasvoi 8,1 miljoonaan euroon ja kokonaisluotonanto sisältäen kiinnitysluottopankeista välitetyt luotot oli vuoden lopussa 413,5 mijoonaa euroa, kun luku vuonna 2015 oli 404,7 miljoonaa. Kasvua tapahtui siis 2,7 prosenttia.

Järjestämättömät saamiset vähenivät 4,2 miljoonasta eurosta 3,3 miljoonaan, mikä on 0,8 prosenttia kokonaisluottokannasta. Arvonalentumistappioita kirjattiin nettona 158 tuhatta euroa, kun vielä vuonna 2015 kirjattiin 591 tuhatta euroa. Talletukset olivat 356 miljoonaa euroa.

Lammin Säästöpankin tase tilikauden lopussa oli 479,9 miljoonaa euroa. Vakavaraisuussuhde vahvistui 18,74 prosenttiin, kun suhdeluku oli edellisvuonna 16,45. Pankki toimii Kanta-Hämeessä ja Keski-Uudellamaalla yhteensä 10  konttorin ja 3 palvelupisteen verkostolla. Henkilökuntaa on yhteensä 66 henkilöä.

– Lammin Säästöpankki on saanut uusia asiakkaita vuosittain noin puolentoista tuhatta. Viime vuonna uusia asiakkaita saatiin hieman enemmän, 1680 kappaletta. Se kertoo siitä, että palvelutapamme on sellainen, mitä ihmiset haluavat pankiltaan, kertoo toimitusjohtaja Markku Moilanen.

Lähtökohdat tulokselle olivat haastavat. Suhdanteet pysyivät ennen vuoden loppua taantuman puolella ja korkotaso aleni entisestään.

– Nämä eivät ole hyviä asioita pankin kannalta. Säästöpankkiryhmän yhteiset panostukset kuitenkin alkoivat kantaa hedelmää. Säästöpankkiryhmän edullisempi yhteinen varainhankinta kasvatti korkokatettamme. Ryhmämme on nyt kasvattanut varainhankintaansa kansainvälisiltä pääomasijoittajilta kahteen miljardiin euroon. Tämä on mahdollistanut kalliimmista talletuksita luopumista ja korvaamista ne Säästöpankkien Keskuspankki Suomen ja Säästöpankkien Kiinnitysluottopankin varoilla, kertoo Lammin Markku Moilanen.

Markkinoiden matala korkotaso haastaa tuloksentekoa vuonna 2017. Moilanen ei kuitenkaan usko, että matala tai jopa negatiivinen korkotaso vaarantaisi Lammin Säästöpankin tuloksentekoa tai vakavaraisuutta. Markkinat odottavat korkojen nousua.

– Korot lähtevät ennemmin tai myöhemmin nousuun. Sen vuoksi nyt on se aika, jolloin pääomia olisi pitänyt lyhentää. Kannattaa myös tarttua niihin ratkaisuihin, joita pankki tarjoaa, esimerkiksi korkokattoratkaisuihin tai kiinteäkorkoiseen lainaan, hän toteaa.

Vuosi on merkityksellinen myös siinä mielessä, että 13 vuotta pankkia luotsannut Markku Moilanen aikoo siirtyä eläkkeelle kesän aikana. Seuraajan etsintä on jo hyvällä mallilla.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.