Sunnuntai 24.09.2023
Nimipäivät: Alvar, Auno

Tuuli:
 

Hyvinvointialan yrittäjät saman katon alle

Parturi-Kampaamo Jaden yrittäjä Hanna Vuorinen kertoo miettineensä jo viimeiset 15 vuotta, että olisi mukavaa työskennellä samoissa tiloissa useamman yrittäjän kanssa. Reilu vuosi sitten hän lähti mukaan Suomen Yrittäjäopiston maaseudulla toimiville hyvinvointialan yrittäjille suunnatulle kurssille.

Samalle kurssille osallistui myös Terveysräätäli eli yrittäjä Päivi Kankaanmäki. Vaikka kumpikin on mukana Lammin Yrittäjien hallituksessa, Päivi puheenjohtajana ja Hanna hallituksen jäsenenä, ei samalle kurssille osallistuminen ollut suunniteltu juttu. Yhteisiä suunnitelmia siitä kuitenkin seurasi.

Kansallisosakepankin orava koristaa vielä kassaholvin ovea. Tammikuun 22. päivänä entisissä KOP:n tiloissa avautuu Marjo Makiaisen, Päivi Kankaanmäen ja Hanna Vuorisen yhteinen toimitila. Kuva: Susanna Mattila

Kansallisosakepankin orava koristaa vielä kassaholvin ovea. Tammikuun 22. päivänä entisissä KOP:n tiloissa avautuu Marjo Makiaisen, Päivi Kankaanmäen ja Hanna Vuorisen yhteinen toimitila. Kuva: Susanna Mattila

Parhaillaan on tekeillä remontti entisessä KOP:n talossa, jossa viimeisimmäksi oli paikallislehti Keski-Hämeen konttori ja toimitus. Nyt tilat ovat saaneet vaalean maalin, uusia väliseiniä ja parhaillaan asennetaan uutta lattiaa. Tammikuun 22. päivänä tiloissa avautuu Parturi-kampaamo Jaden, Terveysräätälin ja kosmetologi Marjo Makiaisen uudet toimitilat.

Parturi-kampaamo Jadea rakennetaan ovesta katsoen oikeaan päätyyn, Terveysräätälin ja kosmetologin vastaanotot ovat vasemmalla kädellä. Väliin jää aulatilaa ja valtavan kokoinen entinen pankin kassaholvi. Holvi on sen kokoinen, että sielläkin mahtuu yrittäjä työskentelemään.

– Lisää yrittäjiä mahtuu mukaan. Juuri selvisi, että pukuompelija Veera Vuorento  perustaa Lammin sivukonttorin tänne. Lisäksi olisi mukavaa saada vaikkapa kahvilayrittäjä aulaan. Tilaa on, kertoo Päivi Kankaanmäki.

Veera Vuorennolla on ompelimo ja kangaskauppa SurSur Designs Helsingissä. Toimialaa ovat korjaus- ja vaateompelu sekä tilauskangasvalikoima. Hän työskentelee Lammilla jatkossa tiistaisin ja torstaisin sopimuksen mukaan.

– Jos kahvilayrittäjää ei löydy, aulassa voisi olla vaikkapa satunnaista työtilaa tarvitseville työpisteitä päivä- tai viikkovuokralla. Yrittäjät voivat tulla myymään tuotteitaan pop up -tyyppisesti meille vaikka viikoksi tai kahdeksi. Hyvä tilaisuus alkavalle yrittäjälle kokeilla toimintaa, suunnittelee Hanna Vuorinen.

– Tarkoitus on, että tästä tilasta voisivat hyötyä muutkin yrittäjät kuin vain me kolme, hän jatkaa.

Kosmetologi Marjo Makiaisella on vastaanotto Tuuloksessa 4H:n kanssa samassa tilassa. Tästä hän ei aio luopua vaan aikoo jatkossa työskennellä kaksi päivää Tuuloksessa ja kolme Lammilla. Haussa on esimerkiksi toinen kosmetologi, joka haluaisi työskennellä vaikkapa päivän tai kaksi Lammilla.

– Olen huomannut, että usein vanhemmat ihmiset haluavat sovittaa menonsa samalle päivälle. Moni käy Tuuloksesta esimerkiksi terveyskeskuksessa tai hammaslääkärissä Lammilla, ja usein he haluavat tulla saman reissun yhteydessä vaikkapa jalkahoitoon. Nyt he voivat valita, tulevatko Tuulokseen vai Lammille, Makiainen miettii.

Makiainen suunnittelee jo, että osa työvälineistä voi kulkea mukana, osan voi jakaa kahteen eri toimipisteeseen. Näin on mahdollista tehdä kaikki samat hoidot molemmissa työpisteissä. Jatkossa saman katon alta saa siis hieronnan, jalka- ja kasvohoidot, kampaamon palvelut sekä ompelimon palvelut.

– Eli kun asiakas saa jalkahoitoa tai istuu Hannan tuolissa värit päässä, voin tulla vetämään käsipunttijumppaa, suunnittelee Kankaanmäki, pilke silmäkulmassa.

Yrittäjäkolmikolla on suunnitelmissa järjestää muun muassa nimikilpailu toimitilan nimestä, ja avajaiset myöhemmin keväällä. Aikoja voi varata kaikille neljälle yrittäjälle jo 22.tammikuuta alkaen.

Menestysreseptit maaseudun hyvinvointipalvelualan ammatinharjoittajille -hankkeessa oli mukana 21 yrittäjää Kanta-Hämeestä, ja sen toimenpiteiden tuloksena yrityksiin syntyi uusia liikeideoita ja toimintatapoja. Uudet avaukset liittyivät muun muassa palvelutarjonnan muokkaamiseen, toimitilamuutoksiin tai liiketoiminnan laajentamiseen. Hanke selvitti myös Iittalan ja Lammin asukkaiden näkemyksiä paikallisten hyvinvointi- ja terveyspalveluiden saatavuudesta ja käytöstä.

Menestysreseptit maaseudun hyvinvointipalvelualan ammatinharjoittajille -hanketta toteuttivat yhteistyössä Suomen Yrittäjäopisto, Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Linnan Kehitys Oy. Hanketta rahoitti Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, EU:n rahoitusosuus hankkeesta on 80 %. Alueen kunnista olivat mukana Hämeenlinna, Forssa, Hausjärvi ja Loppi.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.