Tiistai 26.03.2019
Nimipäivät: Manu, Manne, Immanuel, Immo
Lammi
Selkeää
-1°C
Tuuli: 4 m/s P
 

Hautaustoimisto, joka tulee luo

Kun Petri Laine työskenteli pappina, hän näki usein, miten koville hyvin hauraat ja surun väsyttämät omaiset joutuivat kuoleman kohdatessa. Edesmenneen omaisen hautajaisten järjestelyt vaativat käyntejä hautaustoimistossa, arkun siirtoja, paljon valintoja, kukkakaupassa asiointia, sopimista muistotilaisuudesta ja esimerkiksi  järjestelyjä seurakunnan kanssa.

pienoismalli arkusta

Pienoismallit arkuista kulkevat liikkuvan hautauspalvelun mukana. Petri Laine on aloittanut kuukausi sitten Hämeen Hautauspalvelun yrittäjänä. Kuva: Susanna Mattila

“Alkukesästä olimme kahvilla yhtiökumppanini Jani Pietikäisen kanssa ja keskustelimme asiasta. Aloimme oikein miettiä, että eihän näissä hautausasioissa oikeastaan ole mitään, mitä emme voisi sopia vähän lempeämmin ja helpommin ihmisten kotona. Esimerkiksi arkun voi valita kuvien tai pienoismallien perusteella, samoin uurnat kulkevat mukana tai hahmottuvat kuvista. Myös kukat siunaustilaisuuteen ovat sovittavissa vaikka kuvien tai värien perusteella. Tarjoilutkin muistotilaisuuteen järjestyvät pitopalvelujen kanssa. Tästä oivalluksesta ja halusta tehdä hautaustoimiston palveluiden käyttäminen helpommaksi omaisille syntyi ajatus hautaustoimistosta, jonka palvelut tuodaan kotiin,” kertoo Petri Laine.

Hämeen Hautauspalvelulla ei ole omaa kivijalkamyymälää, vaan se toimii Tuulosen Kukkakimaran rinnalla. Kukkakimarassa on nähtävillä muutamia uurnia, mutta esimerkiksi arkut ovat isommassa varastossa. Yrityksen toimintaideologiaan kuuluu, että kun omainen ottaa yhteyttä, sovitaan samalla paikka missä tavataan. Se voi olla omaisen kotona tai vaikkapa hänen kantakahvilassaan.

“On paljon ihmisiä, joille liikkuminen on hankalaa ja voimavarat ovat vähissä. Haluamme helpottaa ihmisten elämää, silloin kun he ovat eniten rikki surusta,” Laine sanoo.

uurnamalleja Kukkakimarassa

Riikka Mäntyvaaran Kukkakimarassa on esillä muutamia uurnamalleja. Riikan kädessä perinteinen puinen, Petrillä käsissään maatuva malli, joka voidaan laskea vaikkapa vesistöön. Kuva: Susanna Mattila

Hämeen Hautauspalvelu aloitti toimintansa virallisesti lokakuun alusta. Yhteistyötä yritys tekee paikallisten pitopalvelujen kanssa ja kukkatoimituksista huolehtii Kukkakimara.

“Meidän kanssamme voi sopia kaikesta, mitä hautaamiseen ja muistotilaisuuden järjestämiseen tarvitaan. Voimme järjestää myös musiikkia tilaisuuksiin. Meille on tulossa myös valikoimiin paikallisten puuseppien suunnittelemia ja valmistamia uurnia. Ajattelemme, että lähellä tehty on myös ekologisempi valinta,” sanoo Petri Laine.

Hämeen hautauspalvelun pääyhteistyökumppani on Kukkakimara, joka tekee surusidonnat. Kuva: Riikka Mäntyvaara

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.