Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Melkein pilvistä
3°C
Tuuli: 3 m/s S
 

Hauhon vuoden yrittäjä on Jani Termonen

Hauhon vuoden yrittäjä 2021 on Terak Oy:n Jani Termonen. Termonen haluaa tekemisissään vaalia ja vaatia laatua. Rakennusala käy kohtalaisen kuumana, mutta menestyksen haasteet
ovat lisääntyneet.

Jani Termonen sai rakennetekniikan insinöörin paperit käteen vuonna 2007 ja samana vuonna hän perusti oman rakennusalan yrityksen, Terak Oy:n. Rakennushommissa hän oli ollut jo
ammattikoulusta lähtien.

– Insinöörikoulutuksessa toteutin rivitalohankkeen opinnäytetyönä. Siitä kaikki lähti ja käytännön syistä oli järkevintä perustaa osakeyhtiö. Ei ole koskaan ollut tarvetta harhautua tästä ammatista muualle, toteaa Termonen.

Jani Termonen on Hauhon vuoden yrittäjä.

Yrityksessä on kolme työntekijää ja sesonkiapua vaihtelevasti. Pieni on markkinoilla ketterä, mutta Termosella on omaa toimintaa kuvaava voimasana.

– Laatu. Kai se on kykyä ja halua nähdä projekti maaliin asti. Virheetön tulee lähes samalla vaivalla kuin vähän sinne päin. Kun jo alussa kaikki on suorassa ja jiirissä, niin loppu on helppoa. Laatua ei ole pelkästään rakentajan vastuu, vaan myös se, mitä asiakkaan silmä näkee, tokaisee Jani.

Terak Oy:n työsarkaa ovat omakoti- ja rivitalorakentaminen sekä liikekiinteistöjen ja julkisten kiinteistöjen saneeraukset. Tällä hetkellä rakennetaan erityisesti vapaa-ajan asuntoja.

– Pääsääntöisesti kontaktit saadaan viidakkorummun kautta. Lisäksi olemme tehneet esimerkiksi kilpailutuksen kautta Puolustusvoimille harjoitustiloja, oikean talon näköisiä rakennelmia, missä niitä koeponnistetaan taisteluoloissa, kertoo Termonen.

Arkkitehtien, LVI- ja sähköurakoitsijoiden sekä maalarien luottoverkosto on tuttu pitkältä ajalta. Rivitalohankkeissa rahoittajan riski on melko suuri ja omaakin pääomaa tarvitaan. Materiaalien
voimakas hintojen nousu on samalla uhkana.

– Puun hinta on jopa kolminkertaistunut lyhyessä ajassa. Jos on pystynyt tilaamaan ajoissa, niin saa tavaraa. Akuuteissa tilanteissa joutuu välillä kiertämään useammankin puutavaraliikkeen, että saa riittävästi materiaalia.

Osaavia rakennusammattilaisia ei tungeksi ovista ja ikkunoista. Jani Termosen näkökulmasta osaava tarkoittaa henkilöä, joka on riittävän oma-aloitteinen ja monitaitoinen, koska pienessä yrityksessä jokaisen henkilön toimenkuva on aina laajempi.

– Voidaan jopa puhua palvelutuotannosta, koska teemme asioita laidasta laitaan. Meillä on töissä ahkera ja hyvä jengi, joka ajattelee huomiseenkin. Toivottavasti eivät kärsi ylenpalttisesta
tarkkuudestani, naurahtaa Jani.

Termosen mukaan rekrytointi ja se, pysyvätkö hyvät tekijät palkkalistoilla, on aina tie tuntemattomaan.

– Hyvien tyyppien pitäminen on toki myös oman alamme haasteita, sillä työmaat ovat projektiluontoisia. Yksi rivitalohanke työllistää muutamasta kuukaudesta yhteen vuoteen.

Rakennusalan suhdanteet heilahtelevat varsin voimakkaasti sykleittäin. Tällä hetkellä mennään korkeasuhdanteessa.

– Täytyy yrittää elää ja jatkaa pörssikurssien poukkoilujen tahdissa. Jos laajentumista haluaisin suunnitella, tarvittaisiin erityisesti työnjohtotaitoista henkilökuntaa, kymppejä. Nykyisen kokoinen porukka on vielä omalla mukavuusalueella ja itse hallittavissa.

Termonen nauttii yrittäjyydestään, vaikka toteaakin että yrittäjällä on todistelutaakka joka suuntaan: niin asiakkaille, verottajalle kuin muillekin sidosryhmille.

– Valvonta on hyvä asia, mutta viiden virkahenkilön innostunut puuttuminen pieneen inhimilliseen virheeseen tulee yhteiskunnalle moninkertaisesti kalliimmaksi kuin se vahingossa väärin merkattu veronumero työntekijän henkilökortissa, vihjaa Termonen kokemuksiaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.