Keskiviikko 22.03.2023
Nimipäivät: Vihtori
Lammi
Sadekuuroja
3°C
Tuuli: 4 m/s SW
 

Erikoisen erikoistunut erikoisliike

Pienessä pitäjässä pärjää, kun erikoistuu tarpeeksi monella tavalla. Hauholaisesta erikoistavaraliikkeestä hyvä esimerkki on Matti Rantti Ky, joka on erikoistunut puutarhan- ja metsänhoitotuotteisiin ja -koneisiin, kodinkoneisiin, trukkeihin ja käärepapereiden painamiseen. Rakettimyynti aloitettiin Rantilla tiistaina niin kuin muissakin maan myyntipisteissä. Tuotevalikoimaan ovat kuuluneet myös polkupyörät, mutta nyt niistä ollaan luopumassa.

Janne ja Matti Rantti ovat uusineet 1920-luvulla rakennetun myymälärakennuksen lämmitysjärjestelmän, ja vuodenvaihteen jälkeen alkaa uuden huolto- ja varastotilan rakennus. Kuva: Susanna Mattila

Janne ja Matti Rantti ovat uusineet 1920-luvulla rakennetun myymälärakennuksen lämmitysjärjestelmän. Isä-Matin rakentamissa tonttutaloissa asuu Arja-äidin keräämiä tonttuja. Etualalla olevan saunan mallin Matti otti omasta mökkisaunasta. Kuva: Susanna Mattila

Vuodesta 1983 toimineessa liikkeessä ollaan tänä vuonna uudistuttu muutenkin. Vuonna 1920-luvulla rakennettu liiketila on lämminnyt joulukuun alusta lähtien maalämmöllä. Uuden huolto- ja varastotilan lattia on jo ehditty valaa, seinät alkavat nousta kunhan uuden vuoden rakettisesongista on selvitty.

Ihan pienestä uudisrakentamisesta ei ole kysymys, sillä neliöitä saadaan 150 lisää. Ennestään tilaa on noin 200 neliötä. Lisärakennus tulee tarpeeseen, sillä huoltojen määrä on kasvamaan päin. Rantti huoltaa kaikenlaisia ja -merkkisiä pienkoneita, jotka käyvät polttomoottorilla.

– Ihmisillä on entistä enemmän koneita, ja huoltopaikkoja on entistä vähemmän. Meillä on töissä yksi huoltomies, joka keskittyy niihin. Minä ja Janne teemme myös huoltoja niin paljon kuin suinkin ehdimme, ja Arja on tässä myymälän puolella, Matti Rantti kertoo.

Myös varastotilalle on tarvetta, sillä yksi Matti Rantin menestyksen salaisuuksista on varaosien myynti suoraan hyllystä. Käytäntönä on, että jos asiakkaan koneesta menee osa rikki, niitä tilataan kaksin kappalein. Toinen asennetaan asiakkaan koneeseen, toinen jää hyllyyn odottamaan seuraavaa asiakasta. Tästä syystä Rantilta löytyy sellaisiakin osia, jotka muissa liikkeissä ovat yleensä tilaustavaraa.

– Jos yhdeltä menee ruohonleikkurista tietty osa rikki, todennäköistä on että se menee rikki joltain toiseltakin saman koneen ostaneelta. Meillä käydään etenkin tuolta Pälkäneen suunnasta, kun siellä ei ole tällaista kauppaa. Varaosien perässä ihmiset tulevat kyllä kauempaakin, Rantti kertoo.

Suuri asiakasryhmä Matti Rantilla ovat kesäasukkaat. Hauhon kylänraitilla liikenne vilkastuu kummasti, kun koittaa huhtikuu ja mökkiläiset palaavat. Vilkas kausi jatkuu aina syyskuulle saakka.

– Kyllä kesäasukkailla on suuri vaikutus kaikkiin yrityksiin Hauholla, Rantti toteaa.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.