Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Melkein pilvistä
7°C
Tuuli: 2 m/s SSW
 

Vuoden 2022 Ekopaasto kutsuu metsään

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon luotsaama Ekopaasto-kampanja käynnistyy tänään tuhkakeskiviikkona 2.3.2022.

Kampanja on käynnissä seitsemän viikon ajan ja päättyy pääsiäislauantaina 16.4.2022. Kampanja järjestetään jo yhdettätoista kertaa.

Kampanjan taustalla on syvä huoli luonnosta ja ilmastonmuutoksesta ja halu suojella luontoa omia elämäntapoja ja valintoja kohtuullistamalla.

Vuoden 2022 Ekopaaston teemana on metsä. Monella suomalaisella on luonteva suhde metsään: se voi olla talouden turvaaja, luontokohde tai ruoka-aitta – siellä marjastetaan, sienestetään ja metsästetään.

Jokamiehen oikeudet otetaan itsestäänselvyytenä. Viimeistään korona-aika vei suomalaiset metsään, ja moni löysi metsästä turvaa. Ekopaaston aikana tarkastellaan suomalaisten metsäsuhdetta ja metsää hiljentymisen paikkana ja pyhiinvaelluksen kohteena.

Kampanja nostaa keskusteluun myös ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden ja ihmisen roolin luomakunnan jäsenenä.

Ekopaasto sai alkunsa vuonna 2012 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisestä ideasta.

– Tämä on ollut alusta alkaen kirkon ja monen muun toimijan yhteinen hanke, kertoo Ekopaaston ”isä” ja alullepanija, Ilkka Sipiläinen, Kirkkohallituksen ympäristöasioiden ja kestävä kehityksen johtava asiantuntija.

– Ekopaasto liittyy vahvasti kristilliseen perinteeseen: siinä muutetaan omaa arkea ja kokeillaan toisenlaista elämää. Muutetaan sitä niin, että sillä on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillintään.

– Ekopaasto vaikuttaa suoraan omaan itseen ja läheisiin. Mutta vaikutus ei pysähdy siihen. Tähtäyspisteenä ei ole oma napa ja sen ympärys, vaan päinvastoin katseen nostaminen ylös ja sen suuntaaminen laajemmalle. Tähän liittyy ehkä suurin väärinkäsitys paastosta. Paasto ei ole vain sisäänpäin kääntymistä, vaan oman itsen tutkiminen saa katsomaan Jumalaa, muita ihmisiä ja luomakuntaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.