Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Sari Kettunen jälleen kenttäratsastuksen rankingykkönen

Tuuloslainen ratsukko, Sari Kettunen ja Tähti Ohjus on sijoittunut jälleen suomenhevosten rankingissa kenttäratsastuksen ykköseksi huimalla piste-erolla toiseksi tulleeseen. Kettusen ja Tähti Ohjuksen pisteet olivat vuoden 2016 kilpailujen perusteella 38, kun seuraavaksi sijoittuneet Knuutilan Veikko ja Lotta-Kaarina Lehtonen saivat kokoon 19 pistettä.

Sari Kettunen ja Tähti Ohjus ovat jälleen suomenhevosten rankingykkösiä. Kuva: Heidi Lammi

Sari Kettunen ja Tähti Ohjus ovat jälleen suomenhevosten 2016 rankingykkösiä. Kuva: Heidi Lammi

Suomenhevosten rankingissa pisteitä saa ainoastaan sijoittumisista kilpailuissa. Sari Kettunen ja Tähti Ohjus ovat muun muassa vuoden 2016 kenttäratsastuksen SM-hopeamitalisteja. Ratsukko kilpailee 3-tasolla eli korkeimmalla kansallisella tasolla. Kisamenestystä on tullut avoimissa luokissa, joissa kilpakumppaneina on myös puoliverisiä.

– Avoimista luokista saa enemmän pisteitä, sillä taso on kova, Kettunen toteaa.

Ensimmäistä kauttaan kenttäratsastuksessa kilpaillut 13-vuotias tytär, Amelia Kettunen ja Hilton Ilo sijoittuivat alueellisen eli 2-tason rankingissä hienosti neljänneksi. Pisteitä ratsukko sai yhteensä 7. Ykkösenä palkittu Nikoet sai pisteitä 11.

Suomenhevosten rankingtilasto julkaistiin Suomenratsut ry:n Suoralla-lehdessä tammikuussa 2017.

Sari Kettusen mukaan kenttäratsastus on kova laji joka vaatii kovaa treeniä. Hevosella täytyy olla paitsi hyvä kunto, myös pää kunnossa. Epäröidä ei saa. Kenttäratsastuksessa kisataan esteissä, koulussa ja maastoesteradalla.

– Kaikessa pitää olla hyvä. Laji on sellainen, että kummallakin täytyy pään kestää, sekä hevosella että ratsastajalla. Kummallakin täytyy olla uskallusta, Kettunen kertoo.

– Ohjuksella esteet ovat heikko kohta, sillä se ei osaa varoa jalkojaan. Jonkun kerran on tärkeissä kisoissa sekä kenttä että koulu menneet hyvin, mutta esteillä on tullut pudotuksia.

Maastossa esteillä epäröiminen voi käydä kohtalokkaaksi. Lajissa ei kuitenkaan tärkeintä ole se, että mennään täysillä koko ajan. Kettunen korostaa, että aina turvallisuus tulee ennen kaikkea.

Amelia Kettunen on kaikesta päätellen perinyt äitinsä elkeet kilpakentillä, sekä hevosen käsittelytaidot että kylmäpäisyyden. Debyyttikaudellaan rankingin nelonen sijoittui myös hienosti 20 parhaan joukkoon esteratsastuksen rankingissa. Sijoitus oli 18.

Tytärtään valmentava Sari Kettunen toteaa, että Amelialla ja Ilolla tuntuu olevan ainutlaatuinen yhteys.

– Iloa käytetään tuntiratsunakin, mutta kun Amelia hyppää selkään Ilo on kuin toinen hevonen. Sitä kenttäratsastuksessa tarvitaankin, että on sinut ratsunsa kanssa.

Ihan kokonaan ei Sari Kettunen aio vielä siirtyä valmennuspuolelle. Ratsastuskouluyrittäjällä kun tekemistä riittäisi varmasti, ilman kisakiireitäkin.

– Tähti Ohjus vaikuttaisi olevan kunnossa. Edessä olisi kymmenes kausi kenttäratsastuksessa, joten senkin puolesta voisi olla hyvä lähteä vielä kilpakentille. Tilanne on nyt tämä, mutta miten on kuukauden kuluttua, sen näkee sitten.

Vaikuttaisi siis siltä, että ratsukko Sari Kettunen ja Tähti Ohjus nähdään jälleen kenttäratsastuksen kilpakentillä tulevalla kaudella.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.