Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Rukan rinteillä kajahtelee tuttu ääni

Kun Rukan maailmancup tänään torstaina alkaa mäkihypyn virallisella harjoituksella, on kuuluttajakopissa lammilaisittain tuttu mies mikrofonin ääressä. Mikko Reittihän se siellä, toimii kenttäkuuluttajana koko kisaviikonlopun. Varsinaisesti miehen hommana on kuuluttaa hiihtolajien avaus, yhdistetyn mäki ja hiihto.

– Tämä on nyt kolmas kerta Rukan maailman cupissa kenttäkuuluttajan hommissa, kertoo Mikko Reitti.

Kuuluttajan perspektiivistä. Tänä viikonloppuna Mikko Reitti kuuluttaa Rukan maailmancupin kenttäkuulutukset. Kuva: Oikea Reitti

Kuuluttajan perspektiivistä. Tänä viikonloppuna Mikko Reitti kuuluttaa Rukan maailmancupin kenttäkuulutukset. Kuva: Oikea Reitti

Reitti on hoitanut suvereenisti suunnistuskilpailujen kenttäkuuluttajan tehtäviä jo pitkään. Muun muassa Jukolan viestissä ensimmäisen kerran 2015. Tänä ja ensi vuonna Reitti hoitaa kansainvälisen nettitv-lähetyksen selostuksen ja vuonna 2018 vastaa koko areenatuotannosta. Mutta tällä kaudella talvilajit ovat kutsuneet. Häntä on pyydetty hoitamaan Rukan lisäksi muutaman muunkin kansainvälisen talviurheilukilpailun kenttäkuulutuksia.

– Nyt alkaa vihdoin olla niin päin, että minulle soitetaan, Reitti toteaa tyytyväisenä.

Loppiaisen aikaan Reitti kuuluttaa Lahdessa, jossa kisataan yhdistetyn maailmancup ja hiihdon skandinaviancup. Joulukuuhun mahtuu myös kansainväliset parakomitean maailmancup sekä helmikuuhun hiihtosuunnistuksen arvokilpailuja.

Ja helmikuussa, kun Lahden MM-kilpailut koittavat, kuuluttaa Reitti yhdessä Antero Mertarannan kanssa. Reitillä on vastuullaan englanninkieliset kuulutukset sekä palkintojen jakotilaisuudet.

– Lisäksi teen yhdistetyn kilpailussa haastatteluja, hän kertoo.

Hauhon yhtenäiskoululla opettajana työskentelevä Reitti kiittelee työnantajaa ymmärtäväisestä suhtautumisesta kuulutuskomennuksiin. Tosin kovin montaa päivää ei ylimääräistä vapaata ole tarvinnut pyytää. Rukan kilpailun vuoksi piti pyytää kahden päivän ylimääräistä vapaata, mutta Lahden kisatkin osuvat hiihtolomalle.

– Näkevätpä lapsetkin, että monenlaisia hommia voi tehdä, Reitti toteaa.

Reitin mukaan hyvä kenttäkuulutus on selkeää ja asiallista, mutta huumoria saa olla mukana. Kuulutuksen pitää olla sujuvaa ja sitä täytyy olla helppo seurata.

– Siinä luodaan samalla tunnelmaa ja fiilista, mutta silti kuulijoiden täytyy pysyä koko ajan jyvällä siitä, mitä tapahtuu, hän sanoo.

Kiinnostavien kuulutustehtävien lisääntyminen ei estä miestä unelmoimasta lisää. Yksi unelma liittyy erilaisten tapahtumien selostamiseen televisiossa, toinen paikallisiin urheilukilpailuihin. Televisiotyöstä Reitti toteaa, että täytyyhän ihmisellä aina unelmia olla.

– Hämeenlinnassakin on isoja kilpailuja ollut ja tulossa. Tuntuu siltä, että niihin hankitaan mieluummin ulkopuolinen, ehkä vähän nimekkäämpi kuuluttaja. Olisi mukavaa tehdä tässä omilla kulmillakin näitä hommia, Reitti toteaa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.