Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Lammin Ampumaseura digiaikaan

Lammin Ampumaseura on tuonut lammilaisten ampumaharrastuksen tälle vuosituhannelle. Lammin ampumahallille hankittiin kahdeksan kappaletta elektronisia tauluja, tulosnäyttöineen ja oheislaitteineen. Ne saatiin asennettua käyttökuntoon loppuvuodesta. Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä Linnaseutu ry:ltä.

Henrik Metsälä on harrastanut ampumista aina, oman pojan harrastuksen myötä hän tuli mukaan Lammin Ampumaseuraan kuusi vuotta sitten. Kuva: Susanna Mattila

Vanhojen lajien, 10m pistoolin, kiväärin ja liikkuvan maalin lisäksi ampumahallilla voi ampua nyt myös metsästyslajina ilmaluodikolla. Seuran puheenjohtaja Henrik Metsälä kannustaa erityisesti aikuisia mukaan harrastamaan.

Lammin ampumaseuralla ammutaan edelleenkin ilma-aseilla, mutta vuodenvaihteessa saadut elektroniset taulut ovat mullistaneet harrastuksen kokonaan. kuva: Susanna Mattila

“Elektroniset taulut muuttavat harrastamisen ihan kokonaan. Pahvisia tauluja tiirailtiin kiikarilla ja kaukoputkella. Tulos saatiin tietää vasta taulun tarkemmassa tulkkaamisessa. Nyt tulos näkyy tietokoneen ruudulla reaaliaikaisesti ja sitä voidaan analysoida heti tuoreeltaan. Tuloksesta otetaan kuvia, selfieitä someen ja harjoituksissa viereisten ampujien kanssa analysointi alkaa heti kunkin laukaussarjan ampumisen jälkeen,” kuvailee Metsälä.

Harrastuksen sosiaalisuus on siis lisääntynyt selvästi.

Taulujen vaihtamisväli harvenee, kun pahvitauluista on siirrytty elektronisiin tauluihin. Lammin ampuhallille hankitut taulut ovat kotimaista suunnittelua ja tuotantoa. Kuva: Susanna Mattila

Metsälän mukaan ampumakilpailujen seuraaminen on ollut yleisölle aiemmin hieman pitkästyttävää, mutta toisin on nyt. Ennen tarvittiin yksi ihminen vaihtamaan tauluja, toinen laskemaan pisteitä ja kolmas päivittämään paperisia tuloslistatauluja. Nyt tulosseuranta on niin ampujille kuin kahvion puolellakin reaaliaikaista.

Elektronisten taulujen lisäksi kilpailutilanteisiin on alettu tuoda musiikkia, mikä aiheuttaa ampujillekin lisää painetta ulkopuolelta. Samaan aikaan myös kilpailusääntöjä on muutettu ja mukaan on tulleet finaalit, jossa peruskilpailusta jatkoon selviytyneet ampujat mittelevät toisiaan vastaan, laukaus laukaukselta. Yleisön kannustaessa taustalla. Kun tuloslaskenta on reaaliaikaista, sen seuraaminen on yleisöllekin mielenkiintoisempaa.

“Toisaalta kun toisten tulokset ovat heti näkyvissä, luo se ampujille paineita uudella tavalla. Valmentamisessa kuitenkin keskitytään siihen, että jokainen ampuja keskittyisi vain ja vain omaan tekemiseensä,” Metsälä sanoo.

Elektronisen järjestelmän myötä valmennus tapahtuu pääasiassa eri tilassa kuin ampuminen. Isoilta näytöiltä voidaan katsoa mm. ampuma-asentoja. Kuva: Susanna Mattila

“Tulevaisuudessa saamme tulosseurannan reaaliaikaisesti myös nettiin, mikä mahdollistaa alueellisten kilpailujen järjestämisen useamman seuran kesken yhtäaikaa kunkin seuran kotihallissa,” Metsälä kertoo.

Elektroniset taulut ja näyttölaitteet mullistavat myös valmentamisen. Henrik Metsälä on juuri kouluttautunut ykköstason valmentajaksi ja ensi syksynä opinnot jatkuvat kakkostasolle. Valmentamisessa käytetään apuna tietotekniikkaa, videoita, valokuvia ja muuta sähköistä dataa, joita voidaan yhdessä tutkia kahvion puolella suurempien näyttöjen äärellä.

“Valmentaminen ja opetus on siirtynyt osittain ampumahallista tuonne kahvion puolelle, jossa voidaan rauhassa käydä asioita läpi. Opetus tapahtuu kokonaan eri tilassa ja sieltä siirrytään sitten hallin puolelle käytännön pariin,” Metsälä sanoo.

Ampumakoulun toiminta on kokenut myös uudistuksia. Oheisliikuntaan ja lajia tukeviin harjoituksiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Mukaan on tullut muun muassa venytyksiä ja keppijumppaa. Ampumisharrastus onkin hyvä lisä muutenkin urheilua harrastaville. Ampumisessakin tarvitaan hyvää yleiskuntoa.

Elektroniset taulut ovat myös vähentäneet odottamista, joka väistämättä kuuluu ampumaharrastukseen. Elektronisissa tauluissa käytettävää kehystaulua ei tarvitse vaihtaa kovin usein, kun taas perinteiset paperiset maalitaulut vaihdetaan aina ampujan vaihtuessa. Lammilla voi edelleenkin ampua perinteiseen pahvitauluun yhtä lailla kuin ennenkin. Seuralla on kuitenkin tavoitteena lisätä elektronisia tauluja jossain vaiheessa.

Ampumaharrastus on profiloitunut Lammilla erityisesti lasten ja nuorten harrastukseksi. Monet nuorena ampumista harrastaneista tuovat nyt omia lapsiaan harrastuksen pariin. Ampuminen sopii kuitenkin myös aikuisten harrastukseksi.

“Lammilla on aina ollut hyvät tilat, Lammin ampumahalli on kilpailijoilta saanut kehuja hyvästä valaistuksesta. Nyt olosuhteet ovat elektronisten taulujen myötä aivan huippuluokkaa. Käyttäjiä mahtuisi mukaan vielä lisääkin,” toteaa seuran kunniapuheenjohtaja ja 40 vuotta ampumaseuran toiminnassa mukana ollut Matti Lehtonen.

“Ampumaharrastus opettaa lapsille ja nuorille keskittymistä, josta on hyötyä kaikessa muussa urheilussa ja myös koulunkäynnissä. Tärkeää on myös opetella käytöstapoja, tullessa tervehditään ja kätellessä katsotaan silmiin. Tuntuu mukavalta, kun aina välillä tuolla kylällä tulee ihmisiä vastaan, jotka ovat olleet mukana toiminnassa jopa vuosia sitten ja yhä he tervehtivät.” Lehtonen jatkaa.

Teeren kuvalla varustettuun tauluun voi ampua ilmaluodikolla. Kuva: Susanna Mattila

Seurassa toivotaan, että myös metsästysampujat löytäisivät hallille nyt kun mahdollisuus ilmaluodikolla ampumiseen on järjestynyt. Hallilla on mahdollisuus ampua ilma-aseilla neljänä iltana viikossa, maanantaina, keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Maanantait on pyhitetty lasten ja nuorten ampumakoululle.

Mutta kun perusteet ovat hallussa, voivat lapset ja nuoret tulla harjoittelemaan radalle vanhempien valvonnassa muinakin päivinä. Keskiviikkona on vapaata harjoittelua. Torstaina kokoontuu naisten ryhmä ja perjantaina on vapaata harjoitusta sekä valmennusta kilpailuihin tähtääville.

“Edes omaa asetta ei tarvita harrastuksen aloittamiseen. Seuralta voi lainata aseen. Tosin jossain vaiheessa aseen hankkiminen tulee eteen, kun taidot ja oma vaatimustaso kasvavat,” sanovat Lehtonen ja Metsälä.

Ampumakoulussa kiinnitetään nykyisin huomiota myös harrastusta tukevaan liikuntaa. Se tarkoittaa muun muassa keppijumppaa ja venytyksiä. Kuva: Susanna Mattila

Henrik Metsälä on ollut mukana seuran toiminnassa kuutisen vuotta, ja on harrastanut ampumista koko ikänsä. Oma poika, 15-vuotias Tuukka Metsälä on tuon ajan harrastanut ampumista ja on nyt ensimmäinen Lammin ampumaseuran ampujista, joka on päässyt Suomen ampumaliiton tehoryhmään. Seuraava tavoite on nousta maajoukkuevalmennettaviin.

Keväällä seuralla on edessä Kultahippu- ja suomenmestaruuskilpailut. Metsälän mukaan toiminnassa on mukana mukavasti vanhoja konkareita, mutta myös uusia ja nuorempia tekijöitä. Useilla seuroilla on meneillään sukupolvenvaihdos, mikä on harrastuksen jatkumisen kannalta olennaista.

”On ollut hieno nähdä myös konkareiden lähtevän täysillä mukaan tähän seuran kehitystyöhön, jotta meillä on Lammilla itsenäinen ja toimiva ampumaseura myös tulevaisuudessa,” Metsälä toteaa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.