Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

108 kisasi Lammin Tikan 40-vuotisjuhlakilpailussa

Lammin Tikka juhli 40 toimintavuottaan järjestämällä 125 tikkaa juhlakilpailun Konnarinkoululla. Järjestäjät odottivat alle sataa kilpailijaa, mutta osanottajia tuli kuin tulikin yli 100 – yhteensä 108 kilpailijaa ympäri Suomen. Edellisen kerran SM-tikkaa heitettiin Lammilla viitisen vuotta sitten.

– Kilpailijoita on Rovaniemeltä Helsinkiin ja Joensuusta Vaasaan ja Turkuun eli joka puolelta Suomea, kertoi Martti Miettinen Lammin Tikasta.

Perustajajäsen Matti Lehtonen ja Antero Sorvali Liisa Hautaniemen tuloskorttia ihailemassa. Vain yksi tulos alkaa kolmosella, muutoin kaikki alkavat nelosella. Kuva: Susanna Mattila

Perustajajäsen Matti Lehtonen ja Antero Sorvali Liisa Hautaniemen tuloskorttia ihailemassa. Vain yksi tulos alkaa kolmosella, muutoin kaikki alkavat nelosella. Kuva: Susanna Mattila

Lammin Tikassa on vielä yksi perustajajäsenistäkin mukana toiminnassa. Hän on Matti Lehtonen, joka oli kilpailussa tulospalvelussa. Myös Martti Miettinen on ollut mukana Lammin Tikan toiminnassa lähestulkoon alusta saakka.

– Näin lehdessä perustamiskokouksesta ilmoituksen, mutta en päässyt paikalle. Aika pian sitten tulin mukaan toimintaan, mutta perustajajäseneksi en päässyt, hän toteaa.

Miettisen mukaan vielä Lammin kunnan aikana tikkaurheilua arvostettiin samalla tavalla kuin muitakin urheilulajeja, vaikka lajin arvostus ei ole koskaan kuitenkaan olympialajien veroista ollutkaan.

– Nyt taitaa HPK viedä kaiken tuen ja arvostuksen, hän arvelee.

Toisena oikealta heittämässä Liisa Hautaniemi, takanaan Lammin Tikan Martti Miettinen. Kuva: Susanna Mattila

Toisena vasemmalta heittämässä Liisa Hautaniemi, takanaan Lammin Tikan Martti Miettinen. Kuva: Susanna Mattila

Miettisen mukaan tikanheitossa ei pärjää pelkällä voimalla, mutta sitäkin pitää olla. Paras tulos syntyy, kun tekniikka, voima ja henkinen kantti ovat tasapainossa.

Kaikkea tätä oli ainakin Liisa Hautaniemen heittämisessä. Hautaniemi on kolminkertainen suomenennätysnainen ja voittanut 13 vuoden aikana yhteensä 33 suomenmestaruutta. Hän asuu Lahdessa ja edustaa Asikkalan Tikkaa. Hänen tuloksensa 1079 hipoo Suomen ennätystä.

– Suomen mestaruudesta heitetään neljästi vuodessa, neljänä vuonna olen voittanut neljä suomenmestaruutta, kertoo neljä kertaa vuoden tikkaurheilijaksi valittu Liisa Hautaniemi.

Hautaniemen tikkaharrastus alkoi, kun hän heitti Padasjoen sahtimarkkinoilla kovan tuloksen. Siellä häntä kannustettiin osallistumaan tikkakilpailuihin, ja sillä tiellä ollaan edellä mainituin tuloksin. Hautaniemi kertoo osallistuvansa vuoden mittaan noin 30 kilpailuun.

– Tikanheitto on rytmilaji, minä olen rytmiheittäjä. Rytmi on tärkeä, että tikka lähtee samaa rataa edellisen perään, hän kertoo.

Voittajan on helppo hymyillä, Liisa Hautaniemi tulostaululla. Kuva: Susanna Mattila

Voittajan on helppo hymyillä, Liisa Hautaniemi tulostaululla. Kuva: Susanna Mattila

Kun 1980-luvulla Lammin Tikassa oli jäseniä 62, on tällä hetkellä mukana alun toistakymmentä heittäjää. Miettisen mukaan toiminta koki huippuvuosien jälkeen notkahduksen, mutta viime aikoina piristymistä on ollut ilmassa.

Kilpailuja järjestetään joka vuosi lähes joka viikonloppua jossain päin Suomea, ja useimmissa kilpailuissa on aina mukana myös Lammin Tikan edustaja. Miettisen mukaan toimintaan kaivattaisiin erityisesti nuoria lisää.

– Harjoittelemme kerran viikossa, aina tiistaisin Lammin ampumahallilla, Miettinen kertoo.

Tällä hetkellä mukana on kaksi nuorta heittäjää, Eveliina Pelkonen ja Onni Jokinen. Molemmat menestyivät hienosti SM-tikassa. Eveliinan sijoitus oli toinen ja Onnin neljäs.

Miesten sarjassa Martti Miettinen sijoittui yhdeksänneksi, Kalevi Aholan sijoitus oli 17., Timo Forsströmin 36. ja Simo Paasimaan 37. Aulis Ingatiuksen sijoitus oli 39. ja Antero Sorvalin 40. Miesten sarjassa oli kaikkiaan 74 heittäjää, naisten sarjassa 25 ja nuorten sarjassa 8.

Kilpailussa heitettiin 5 kertaa 25 tikkaa, ja yhteistulos ratkaisee. Kilpailun kaikki tulokset löytyvät tästä linkistä >>

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.