Uimahallit ja kuntosalit saa Kanta-Hämeessä avata huomenna

Kanta-Hämeessä sijaitseva Lammin uimahalli saisi avata allastilansa polskijoille huomenna. Esimerkiksi Hollolan uimahalli taas ei. Näin jännää on elo maakuntarajalla. Kuva: Susanna Mattila.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 25.1.2022 jatkopäätöksiä koronarajoituksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Kanta-Hämeessä muun muassa kuntosalit, uimahallit ja sisäleikkipuistot voidaan avata 27.1.2022. Päijät-Hämeen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen vaikea ja tiukka sulkupäätös alueella välttämätön. Päijät-Hämeessä jatketaan myös nykyisiä kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan. Uudenmaan rajoitustilannetta arvioidaan tämän viikon aikana.
Kanta-Hämeen epidemian kasvun tasaantumisen ansiosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää tiettyjä liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tiloja koskevaa sulkumääräystä. Uuden päätöksen mukaan 27.1.2022 alkaen suljettuina täytyy pitää edelleen joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat. Päätösharkinnassa on huomioitu, että näissä tiloissa viruksen leviämisen riski on erityisen suuri toiminnan luonteen vuoksi. Päätös on voimassa 9.2.2022 asti.
– Esimerkiksi kuntosalit, muuhun yksilöurheiluun tai vastaavaan, tyypillisesti lähikontaktittomaan liikuntaan käytetyt tilat, uimahallit, kylpylät, sisäleikkipuistot, harrastajateatterit ja kauppakeskusten yleiset tilat voi avata, kun päätös tulee voimaan 27.1.2022, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
– Lisäksi edelleen suljetuissa tiloissa voi yhä jatkaa vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa ja lakisääteisten palvelujen, kuten kuntoutuksen, tarjoamista.
Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on edelleen huomioitava osallistujien terveysturvallisuus.
Päijät-Hämeessä tilanne jatkuu yhä vaikeana: sairaaloissa on huomattavan suuri kuormitus ja hoitohenkilöstöstä on vajetta. Tämän vuoksi täysimittainen sulkupäätös arvioidaan sairaanhoitopiirin lausunnon valossa edelleen välttämättömäksi. Uusi päätös on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella voimassa 27.1.-9.2.2022, ja se koskee kaikkia seuraavia liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaan käytettäviä tiloja:
- sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan
- kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
- yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
- tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
- huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
- sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
- kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.
Suljetuiksi määrätyissä tiloissa voi jatkaa vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa. Toiminnassa tulee huomioida osallistujien terveysturvallisuus. Tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen.
Tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.
– Olemme ilman muuta valmiudessa lieventämään sulkupäätöstä tai jopa kumoamaan sen välittömästi myös Päijät-Hämeen alueelta, jos epidemiatilanne ei enää edellytä päätöksen jatkamista, kertoo Oona Mölsä.
– Tilannetta seurataan tiiviisti alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä, ja reagoimme aluehallintovirastossa nopeasti, jos tilanne muuttuu suuntaan tai toiseen. Kanta-Hämeen tilanteen tasaantuminen on merkki siitä, että rajoituksia aletaan päästä pikemmin lieventämään kuin tiukentamaan tai jatkamaan vielä pitkään. On kuitenkin huomioitava, että alueet ovat omikronmuunnoksen leviämisen suhteen eri vaiheissa.
Aluehallintovirasto huomioi päätösten sisällössä sairaanhoitopiirin lausunnon alueen epidemiatilanteesta ja valtakunnallisen tartuntatautien torjunnan ohjauksen. Virasto määrää rajoituksia silloin, kun ne arvioidaan välttämättömiksi ja oikeasuhtaisiksi keinoiksi epidemian leviämisen hillitsemisessä. Rajoituksia puretaan tai lievennetään siinä vaiheessa, kun tiukat rajoitukset eivät ole enää välttämättömiä.
– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviota erilaisten tilojen ja tilaisuuksien tartuntariskistä hyödynnetään soveltuvin osin suhteuttaen riskiarvio alueelliseen epidemiatilanteeseen, selventää Oona Mölsä.
– Jos virusta on erityisen runsaasti liikkeellä ja tilanne vaikea, voi olla välttämätöntä ulottaa päätös myös sellaisiin tiloihin ja tilaisuuksiin, joissa leviämisen riski on arvioitu pienemmäksi verraten kaikkein korkeariskisimpiin toimintoihin. Ja kääntäen, kun epidemiatilanne tasaantuu, rajoitusten purkaminen lähtökohtaisesti aloitetaan matalamman tartuntariskin toiminnoista. Jo tartuntatautilakia säädettäessä on huomioitu asiantuntija-arviot siitä, millaisissa tiloissa ja toiminnoissa virusten leviämisen riski ylipäänsä on kohonnut. Laki mahdollistaa nimenomaan tällaisten tilaisuuksien ja tilojen käytön rajoittamisen epidemiatilanteen niin vaatiessa.
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.