Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Tulisilla hiilillä tuotti hienoja ideoita

Lammin 9-luokkien oppilaat ovat osana yhteiskuntaopin opintojaan ideoineet Lammille sopivia yrityksiä. Yritysideoita on luotu Tuuloksen 4H-yhdistyksen SILTA Työelämään -hankkeen yritysideointituntien jälkeen ryhmissä.

– Olemme käyneet alustamassa kahdella oppitunnilla kilpailua jokaiselle 9. luokalle erikseen. Lisäksi töitä on tehty yhteiskuntaopin tuntien puitteissa ja oppilaat ovat valmistautuneet esittelemään ideansa yritysideointikilpailun tuomareille, kertoo ohjaaja Outi Ranki Tuuloksen 4H:sta.

9C-luokan ideoita tuomaroimassa olivat Toni Koski, Erno Rosenberg ja Arja Vähäsöyrinki. Kuva: Susanna Mattila

9C-luokan ideoita tuomaroivat Toni Koski, Erno Rosenberg ja Arja Vähäsöyrinki. Kuva: Susanna Mattila

Kullakin luokalla on talven mittaan ollut oma yritysideoiden esittely ja tuomarointitunti. Tuomareita on ollut mukana neljä, jotta tuloksiin olisi tullut eroavaisuuksia. Tuomareina on ollut nuorisotoimen edustajana Toni Koski, Erno Rosenberg Lammin Säästöpankista, Päivi Kankaanmäki ja Titta Malinen Lammin Yrittäjistä, Tuija Ruokolahti ja Arja Vähäsöyrinki Tuuloksen 4H:n edustajana sekä lehdistön edustajana Susanna Mattila.

Tuomarit kyselivät ja arvioivat ryhmien esitysten jälkeen yritysideat yksi kerrallaan ja pisteyttivät oman arvointialueensa karamelleilla. Pisteitä annettiin 1–5, jolloin numero 5 on kiitettävä. Voittajaryhmä oli se joka saa eniten pisteitä. Voittajat saivat Bio Rexin elokuvaliput palkinnoksi.

– Kaikkien luokkien voittajista valitaan paras yritysidea suuressa finaalissa helmikuun 23. päivänä.  Voittajille on luvassa hieno palkinto. Yhteistyö koulun kanssa on ollut hyvää ja mahdollistanut koko kilpailun järjestämisen, kertoo Outi Ranki.

Tammikuun viimeisenä keskiviikkona puntaroitiin 9C-luokan yritysideat. Ideoista lähes kaikki olivat toteuttamiskelpoisia. Muun muassa idea kahvilatoiminnasta Kissakoti Kattilan hyväksi eri tapahtumien yhteydessä sai tuomareilta runsaasti kiitosta ja kannustusta sekä hyviä neuvoja toteuttamiseksi.

Myös idea frisbeegolfradasta innosti tuomareita kehittelemään ideaa eteenpäin, tosin ei ehkä yritystoimintana. Ajatusta kannustettiinkin viemään eteenpäin lähinnä yhdistyspohjalta ja kaupungin ja yritysten tuella. Parhaaksi valittiin kuitenkin yksimielisesti Nuorten second hand -tapahtuma, jonka ajatuksena on tehdä kierrättämistä ja kirpputoritoimintaa tutuksi nuorille.

Outi Ranki Tuuloksen 4H:sta jakoi voittajajoukkueelle elokuvaliput. Kuva: Susanna Mattila

Outi Ranki Tuuloksen 4H:sta jakoi voittajajoukkueelle elokuvaliput. Kuva: Susanna Mattila

– Tapahtumalla nuoret saavat mukavan kokemuksen kirpputoritoiminnasta ja voivat tienata hieman rahaakin. Päivä voisi sisältää musiikkiesityksiä, puheita ja rentoa kirppistelyä, Emilia Silpola esitteli ryhmän ideaa.

Nuorisotyöntekijä Toni Koski otti heti kopin ideasta ja lupasi lähteä toteuttamaan tapahtumaa tyttöjen kanssa.

– Yksi ohjelma voisi olla vaatteiden tuunaustyöpaja. Tämähän toteutetaan, jos vain haluatte, Koski innostui.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.