Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

Voimaannuttava luonto valokuvina Lammilla

Hämeenlinnassa Lammilla sijaitsevan Athos-Säätiön päärakennuksessa oleva näyttely on vaihtumassa. Kuuden maalarin ikoninäyttelyn tilalle on tulossa kahden ammattivalokuvaajan Marja Seppälän ja Pirkko Porkan yhteinen luontovalokuvanäyttely Voimaannuttava luonto.

Pirkko Porkan valokuva Voimaannuttava luonto -näyttelyssä Athos-Säätiön päärakennuksessa Lammilla. Kuva: Pirkko Porkka

Pirkko Porkan valokuva Voimaannuttava luonto -näyttelyssä Athos-Säätiön päärakennuksessa Lammilla. Kuva: Pirkko Porkka

Pirkko Porkka ja Marja Seppälä ovat kouvolalaisia valokuvaajia. Porkka on jo eläkkeellä, Seppälä toimii työkseen lehtikuvaajana sekä valokuvakouluttajana. Heillä on yhteinen historia: Porkka on opettanut teini-ikäistä Seppälää Kouvolan kameraseurassa aikanaan. Äskettäin he huomasivat myös olevansa sukulaisia, yhteinen esi-isä löytyi seitsemän sukupolven takaa.

Marja Seppälän valokuvista osa on aiemmista näyttelyistä, erityisesti Kymijoesta Uutta Voimaa 2015–2017 yhteisöllisestä kotiseutuhankkeesta, ja osa on kuvattu tätä näyttelyä varten. Suhteestaan kuvaamiseen Seppälä kertoo:

– Minua kiehtoo ihminen, ihmisten tarinat ja kuvaan usein ihmisiä, myös työssäni. Tämän Lammilla näytillä olevan kuvasarjan yhdistävä tekijä onkin ihminen, vaikka luonto nouseekin useissa kuvissa pääosaan. Luonto on minulle voiman tuoja ja ihmetyksen aihe. Usein kuvissani on läsnä minulle tärkeä ja läheinen lähiluonto, vaikka liikun myös erämaissa kamerani kanssa. Mietin kuvatessani usein ihmisen ja luonnon suhdetta ja toivoisin, että näkemäni voimauttavat näkymät voisivat voimauttaa myös kuvieni katsojaa.

Pirkko Porkan valokuvat puolestaan ovat pääasiassa Margareta Segergranzin maille perustetulta Myllypuron luonnonsuojelualueelta Kiehuvassa, vaikka mukana on kuvia myös muualta, kuten Laatokan Valamosta. Myllypuron luonnonsuojelualue kuitenkin kiehtoo Porkkaa erityisesti.

– Kiinnostuin alueesta asuessani Margareta Segergranzin vuokralaisena. Tämä pieni metsäalue on mielipaikkani. Aistin siellä metsän vihreyden ja keskityn siihen, mitä näen kamerani etsimestä. Rentoudun valokuvatessani ja yhtäkkiä huomaan, että olen viettänyt metsässä useita tunteja.

Näyttelyn kuvia Porkka luonnehtii muotokuviksi sammaloituneista kannoista, kaatuneesta puusta, pihlajanlehdestä, jopa risukasasta. Valokuvanäyttelyn työt täyttävät Athos-Säätiön päätalon koko yhdeksästä huoneesta koostuvan näyttelysiiven. Näyttelyn töitä on myös mahdollista ostaa.

Voimaannuttava luonto -näyttely: kaikille avoimet avajaiset Athos-Säätiön päärakennuksessa keskiviikkona 7.3. klo 13.  Näyttely on avoinna avajaisten jälkeen 4.6. asti päivittäin maanantaita lukuun ottamatta, ti–la 10–17, su 13–15.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.