Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Melkein pilvistä
4°C
Tuuli: 4 m/s NW
 

Valinnanvapauskokeilu käynnistyy tänään

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilu käynnistyy Hämeenlinnassa tänään torstaina. Tiedotteet kokeiluun mukaan päässeille kuntalaisille postitetaan myös tänään ja ne saapuvat koteihin lähipäivinä.

 Tähän mennessä kokeiluun ilmoittautuneita palveluntuottajia ovat Ilveskodin terveysasema, Mehiläisen Oma Lääkärisi Hämeenlinna, Juho Nummenmaa  Mainiemen Vastaanotot, Linnan Klinikka Oy Tuulosen toimipisteellä sekä  Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemat. Palveluntuottajaksi voi ilmoittautua myös kokeilun aikana.

Lääkäri Juho Nummenmaa esittäytyi lammilaisten eläkejärjestöjen tilaisuudessa, jossa terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava vastaili yleisön kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Kuva: Susanna Mattila

Lääkäri Juho Nummenmaa esittäytyi lammilaisten eläkejärjestöjen tilaisuudessa, jossa terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava vastaili yleisön kysymyksiin valinnanvapauskokeilusta. Uusi infotilaisuus valinnavapauskokeilusta järjestetään ensi maanantaina Lammin kirjastolla. Kuva: Susanna Mattila

Valinnanvapauskokeilussa kokeiluun kuuluva kuntalainen saa valita perusterveydenhuoltoon liittyvät lääkärin ja hoitajan palvelut miltä tahansa kokeilussa mukana olevalta palveluntuottajalta.

Valittaviin palveluihin kuuluvat yleislääkärin, sairaanhoitajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottopalvelut ja näihin liittyvät laboratorio- ja röntgentutkimukset sekä sosiaaliohjaajan palvelutarpeen kartoitus, palveluohjaus ja neuvonta. Palvelut, jotka eivät kuulu kokeiluun, hoidetaan julkisessa terveydenhuollossa kuten ennenkin.

Valinnan voi tehdä sähköisesti pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella kaupungin nettisivuilta löytyvän linkin kautta, tai ottamalla yhteyden suoraan palveluntuottajaan.

Palveluntuottajaa voi vaihtaa 30 päivän kuluttua edellisestä vaihdosta. Asiakasmaksut ovat samat kuin niillä kuntalaisilla, jotka eivät ole mukana kokeilussa. Kaupungin verkkosivuilta löytyy valinnanvapaustietoa. Terveyteen liittyvissä kysymyksissä tulee kääntyä palveluntuottajien puoleen.

Hämeenlinna on yksi viidestä alueesta, jolla valinnanvapautta kokeillaan. Kokeilut ovat erilaisia, jotta saadaan kerättyä kokemusta, ei vain asiakkaiden valinnoista mutta myös onnistuneimmista tavoista toteuttaa valinnanvapautta.

Hämeenlinnassa kokeillaan asiakkaan ikään perustuvaa kapitaatiokorvausmallia, jossa kaikille tuottajille maksetaan palveluista saman suuruinen vuosimaksu asiakkaiden lukumäärän mukaisesti. Lisäksi tavoitteena on kytkeä sähköiset omahoitopalvelut osaksi valinnanvapautta.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.