Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 

VAALIT: Talouden kanssa on oltava tarkkana

Hämeenlinnan kokoomuksella on kuntavaaleissa 75 ehdokasta, eli yhtä vaille täysi lista. Noin kolmasosa ehdokkaista on uusia. Kokoomuksen listoilla on mukana muun muassa parikin puoluetta vaihtanutta. Heistä toinen on lammilainen Päivi Kankaanmäki, joka on aiemmin ollut keskustan ehdokas. Toinen on Lammilta muutama vuosi sitten Hämeenlinnaan muuttanut Pekka Arvio, joka on aiemmin ollut kristillisten listoilla.

Päivi Kankaanmäki vaalityössä. Kuva: Ydin-Hämeen Kokoomus ry.

Päivi Kankaanmäki vaalityössä. Kuva: Ydin-Hämeen Kokoomus ry.

Päivi Kankaanmäki kertoo, että puolueen vaihtaminen liittyy elämäntilanteen muutokseen. Päätökseen lähteä kokoomuksen ehdokkaaksi vaikutti muun muassa yrittäjäksi siirtyminen.

– Neljän vuoden aikana oma elämäntilanteeni muuttunut ja kokoomus ajaa minulle tärkeitä asioita eteenpäin. Kokoomus ja keskusta ovat mielestäni erittäin lähellä toisiaan monessa asiassa.

Kankaanmäen mielestä tulevalla valtuustokaudella on turvattava, että peruspalvelut ovat jatkossakin saatavilla joka pitäjässä. Hän itse haluaa olla vaikuttamassa terveyttä edistäviin ratkaisuihin sekä edistää elikeinotoimintaa. Kankaanmäki uskoo, että ydinhämäläiset valtuutetut saavat pitäjille merkityksellisiä asioita läpi valtuustossa, kunhan ne ovat hyvin perusteltuja.

– Asiat saadaan muuttumaan kuuntelemalla kuntalaisia sekä antamalla vastuuta heille, siis meille jokaiselle, hän sanoo.

Konkaripoliitikko Vesa Kaloinen Tuuloksesta pitää tulevan valtuustokauden tärkeimpänä asiana talouden pitämistä tarkasti näpeissä. Hän toteaa, että siinä on onnistuttu hyvin.

– Tilinpäätöshän oli huomattavasti parempi kuin mitä otaksuttiin. Alijäämää odotettiin olevan pitkälti toistakymmentä miljoonaa, ja lopulta sen määrä oli kolme ja vähän päälle. Tämä on minusta hyvä tulos. Nämä pari vuotta ennen maakunta- ja sote-uudistusta talouden kanssa on oltava hyvin tarkkana, hän toteaa.

Kaloisen mukaan on pidettävä huolta myös elinvoimasta. Siinä auttaa väkiluvun pitäminen kasvu-uralla.

– Vaikutus verotuloihin on yllättävän nopea, jos väkiluku lähtee laskuun.

Hän näkee kantakaupungin ykköskorttelin eli entisen SOK:n kiinteistön kehittämisen olevan tässä avainasemassa. Ykköskorttelin kehittäminen antaa vinkin, että kaupunki on elinvoimainen.

– Tärkeätä on myös se, että koko Hämeenlinnan aluetta kohdellaan tasapuolisesti, etteivät kehittämistoimet keskity pelkkään ruutukaava-alueeseen.

Valtuustokonkari Vesa Kaloinen vaalikahveja tarjoamassa uusien kokoomusehdokkaiden, Kimmo Salomaan ja Pekka Arvion kanssa. Kuva: Ydin-Hämeen kokoomus ry.

Valtuustokonkari Vesa Kaloinen (oik.) vaalikahveja tarjoamassa uusien kokoomusehdokkaiden, Kimmo Salomaan ja Pekka Arvion kanssa. Kuva: Ydin-Hämeen kokoomus ry.

Kaloisen mukaan valtuustossa ja kaupunginhallituksessa työskentelemisessä tarvitaan puolueetonta tietotaitoa. Hänen mukaansa osa valtuutetuista perehtyy hyvin asioihin. Sitten on niitä, joiden tiedoissa on selkeästi aukkoja.

– Erot tiedoissa ovat kyllä aika suuria. Asiamäärä, mikä pitäisi hallita – oli nyt sitten hallituksessa tai lautakunnassa – on valtava ja asiat ovat monimutkaisia, kyllähän siihen perehtyminen vie aikaa. Itseltäni aikaa menee keskimäärin puolitoista päivää viikossa.

Kaloisen mukaan yrittäjänä hänellä on puolellaan se, ettei työaika ole kahdeksasta neljään. Töiden ja luottamustoimien hoitamiseen on helpompi järjestää aikaa.

Ennakkoäänestys päättyi eilen tiistaina. Äänestää voi vielä varsinaisena vaalipäivänä, joka on ensi sunnuntaina 9.4. Äänestyspaikat ovat Lammilla kirjasto-palvelupiste, Tuuloksessa Kauppakeskus Tuulosessa 2. kerros ja Hauholla yhtenäiskoulu.
Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.