Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

VAALIT: Kolmasosa demareiden ehdokkaista uusia

Kun kuuntelee Hämeenlinnan Sosialidemokraattisen Kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas Pirjo Sandeliusta, tulee siihen johtopäätökseen, että Lammilla asiat ovat aika hyvin. Kunnalliset palvelut eivät ole hävinneet mihinkään. On terveysasema, hyvin toimivat koulu- ja varhaiskasvatuspalvelut ja uusi hyvinvointikeskus tuloillaan.

– Aikanaan kun Lammilta lakkautettiin terveyskeskuksen vuodeosasto, kyse ei ollut palvelujen alasajosta. Terveysaseman vuodeosasto ei ollut varsinaisesti terveysaseman asiakkaiden, vaan vanhainkodin asiakkaiden käytössä. Silloin ajan- ja tarkoituksenmukaistettiin palveluja. Valtion palvelujen lähtöön Lammilta ei kunnilla ole juuri sanan sijaa ollut, valtio tekee omat päätöksensä, Sandelius toteaa.

Pirjo Sandelius ja Mirja Piiroinen päivystävät ahkerasti demareiden vaalimökillä Hämeenlinnan torilla. Kuva: Susanna Mattila

Pirjo Sandelius ja Mirja Piiroinen päivystävät ahkerasti demareiden vaalimökillä Hämeenlinnan torilla. Kuva: Susanna Mattila

Sandelius arvelee, että ainakin syytteiden nostaminen on Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa taakse jäänyttä elämää. Se on sitten toinen kysymys, loppuuko niin sanottu riitely. Demokratiaan kuuluu neuvottelu ja kompromissit.

– Yhteistyössä tehdään ja tarvittaessa äänestetään, jolloin enemmistön mielipide voittaa. Onko se sitten riitelyä, että noudatetaan demokratiaa, hän kysyy.

Opettajan työstä eläköityneelle Sandeliukselle tärkeitä asioita ovat kouluihin ja koulutukseen liittyvät asiat. Esimerkiksi opiskelupaikka lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa jokaiselle peruskoulun päättävälle nuorelle, johon Hämeenlinnassa on nyt jo päästykin. Lisäksi hän haluaa, että koulu- ja varhaiskasvatuksen kiinteistöistä pidetään huolta, niitä peruskorjataan ja rakennetaan uutta tarpeen mukaan.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa tärkeimmäksi Sandelius nostaa hyvän ketjun perusterveydenhuollosta erityissairaanhoitoon. Niin, ettei kenenkään tarvitsisi odottaa esimerkiksi leikkaukseen pääsyä liian kauaa. Tärkeää on myös saada Hämeenlinnaan lisää yrityksiä ja elinvoimaa niiden kautta, sekä kehittää asuinalueita asukkaiden kanssa yhteistyössä.

Sandelius valittiin Hämeenlinnan Sosialidemokraattisen Kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi viime syksynä. Lammin Sosiaalidemokraatit liittyivät jo 2008 Kunnallisjärjestön jäseniksi, vuotta aiemmin ennen kuin kunta liitettiin Hämeenlinnaan. Alkuaikojen hankaluuksista on päästy hyvään yhteistyöhön.

– Alkuun oli vaikea saada kantahämeenlinnalaiset ymmärtämään pitäjien asioita. Se asia on muuttunut täysin, nykyisin puhalletaan yhteen hiileen, hän toteaa.

Valtuustossa retoriikka on tärkeässä asemassa, jos halutaan ajaa Hämeenlinnan pitäjien asioita. Aina hyvä retoriikkakaan ei auta, kuten nähtiin Rannanmaan kohdalla.

– Asioita nostetaan ryhmässä esiin ja jos asioita saadaan Lammin kannalta myönteiseksi, lisätään niitä listalle. Ydinhämäläiset valtuutetut ovat tietenkin vähemmistönä valtuustossa, mutta puhumalla pitää yrittää vaikuttaa, Sandelius sanoo.

Demarit saivat täyden listan tuleviin vaaleihin, mikä tarkoittaa 76 ehdokasta. Heistä noin 25 eli noin kolmannes on uusia. Sandelius toteaa, että vaihtuvuutta täytyy olla. Valtuutetut vaihtuvat usein ihan luonnollisista syistä, kuten ikääntyminen. Vaihtuvuus on muutoinkin hyvästä.

– Aina kun tulee uusia ihmisiä, saadaan uusia ideoita ja ajatuksia, hän sanoo.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.