Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

VAALIT: Keskustapuolueen agendalla palveluverkko ja kaavoitus

Hämeenlinnan keskusta sai listoilleen yhteensä 45 valtuutetuksi pyrkivää. Hämeenlinnan keskustapuolueen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Marjatta Rahkion mukaan täysi lista olisi tarkoittanut 77 ehdokasta, mikä olisi ollut varsin kova haaste. Hän pitääkin nykyistä ehdokasmäärää varsin sopivana.

Hämeenlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Marjatta Rahkio Reskan vappuhulinoissa muutama vuosi sitten. Kuva: Hämeenlinnan keskusta

Hämeenlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Marjatta Rahkio Reskan vappuhulinoissa muutama vuosi sitten. Kuva: Hämeenlinnan keskusta

– Kaikki valtuutetut ovat ehdolla ja puolet ehdokkaista on ollut aiemminkin ehdokkaana. Kolmannes kaikista ehdokkaista on uusia. Peräti 7 ehdokkaista on alle 30-vuotiaita, se on Hämeenlinnan keskustalle iso juttu. Näistä nuorista ehdokkaista haluamme pitää kiinni ja luottamustehtävien kautta saada heille lisää intoa olla mukana politiikassa, Rahkio kertoo.

– Ydin-Hämeen kannalta tärkeimpiä asioita on palveluverkko ja välillisesti se, että emme yli varojemme ja pitäjien palveluverkkoon ja kaavoitukseen on osoitettavissa voimavaroja.

Rahkion mukaan keskustan teema huolenpito ja sen ohella paikallisrohkeus kattavat paljon. Palveluverkkoon kuuluvista asioista Rahkio nostaa esiin valinnanvapauskokeilun ja sen tulosten analysoinnin sekä myös kouluverkon ja opetuksen sisällön.

– Meillä on korjausvelkaa, niin rakennusten, tiestön kuin tietoverkkejenkin osalta. Jälkimmäiseen on tulossa valtakunnallista apuakin, mutta paikallisiakin ratkaisuja on löydettävä siihen, miten tieto saadaan kulkemaan sote- ja maakuntauudistuksen tapahduttua. Jos tieto ei kulje nyt, niin ei se kulje myöskään vuonna 2019.

Rahkio lupaa, että Hämeenlinnan Keskusta panostaa myös tulevalla valtuustokaudella kantakaupungissa ja pitäjissä asuvien kuntalaisten kuulemiseen ja paikallisen kansanvallan toteutumiseen. Lisäksi Hämeenlinnan Keskusta ajaa hämeenlinnalaiseen hallintoon ja poliittiseen johtamiseen muutosta ja vaatii läpinäkyvämpää politiikkaa.

– Kritiikki mikä kuntalaisilta on tullut, on koskenut riitelyä valtuustossa. On koettu, että asiat ovat jääneet hoitamatta. Kun uusi valtuusto aloittaa, on aina sovittu hyvistä käytännöistä. Tuleva valtuusto voi tehdä valtuustosopimuksenkin, mutta on myös ollut puhetta yhteisestä seminaarista, jossa käytäisiin läpi asioita ja vanhat valtuutetut voisivat kertoa mistä ovat otteneet opikseen.

Rahkio toteaa, että kaikki puolueet ja kaikki valtuutetut ajavat yhtenäisen ja koko Hämeenlinnan etua. Pitäjien asioista huolehtiminen jää kuitenkin pitäjien omien valtuutettujen tehtäväksi, eikä pitäjien edusta huolehtiminen ole ristiriidassa koko Hämeenlinnan edun kanssa.

– Kaikki ymmärtävät, että ei olla rakentamassa vain sitä omaa lähiympäristöä. Sama asiahan se on EU:ssa, ei siellä kukaan muu Suomen asioita aja kuin Suomi itse.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.