Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 

TUULOKSEN KESÄKONSERTTI: Pala ydinhämäläistä kulttuuriperinnettä tulossa tiensä päähän

Tuuloksen kesäkonserttien lähes 30-vuotinen taival huipentuu pianismin ilotulitukseen. Ainakin nykyisille taustavoimille konsertti on viimeinen.

Konsertti Mielenmaisemia järjestetään Tuuloksen seurakuntakeskuksessa sunnuntaina heinäkuun 9. päivänä kello 14.

Eeva Havulehto. Kuva: Kimmo Pihlajamaa.

Tuuloksen 29. kesäkonsertti tutkii musiikin herättämiä mielenmaisemia, tunnelmia ja mielleyhtymiä.

Musiikin kautta voi joskus päästä kurkistamaan toisen ihmisen mielenmaisemiin ja tunteisiin tavalla, johon puhuttu kieli ei pysty.

Tämän kesän konsertti on viimeinen nykyisen, neljästä pianistista koostuvan työryhmän järjestämä.

Jäähyväiskonsertti juhlistaakin soittajien yhteisesti ilmoille loihtimaa kamarimusiikkia.

Ohjelma koostuu 4-, 6- ja jopa 8-kätisistä pianoteoksista ja kietoutuu yhteisten mielenmaisemien ja niiden luomisen ja jakamisen ympärille.

Työryhmän jäsenet ovat Elina HakalaIina HarjulaLaura Wahlfors ja Sanni Antikainen. Konsertissa kuullaan lisäksi kesäkonserttien konkaripianisteja Eeva Havulehtoa ja Eero Mannista.

Tuuloksen pianokvartetin tervehdys

Ensimmäinen Tuuloksen kesäkonsertti järjestettiin kolmisenkymmentä vuotta sitten nuorten pianistiopiskelijoiden Seppo Saloviuksen ja Tommi Mursusen toimesta. Salovius luotsasi konserttia kuolemaansa asti vuoteen 2011.

Vuonna 2012 järjestettiin Tuuloksen 20. kesäkonsertti Seppo Salovius in memoriam, jossa esiintyi Sepon ystäviä, työtovereita ja oppilaita. Sen jälkeen alkoi muotoutua ajatus kesäkonserttiperinteen jatkamisesta nyt jo tuuloslaisille tutuksi tulleen pianistinelikon kesken.

Elina Hakala ja Laura Wahlfors olivat opiskelukavereita Sepon ensimmäiseltä vuosikurssilta ammattiopiskelijoiden ohjaajana – Sanni Antikainen ja Iina Harjula kulkivat samaa polkua joitakin vuosia myöhemmin. Kesäkonserttien järjestäminen muutaman vuoden tauon jälkeen vuonna 2015 tuntui luontevalta jatkumolta muistokonsertissa alkaneelle yhteistyölle, kollegiaalisuudelle ja ystävyydelle.

”Tuuloksen pianokvartetin” jäsenten työurat ovat kulkeneet Tuulos-vuosien aikana erilaisiin suuntiin. Kaikkia yhdistää edelleen pianonsoiton opetustyö eri oppilaitoksissa.

Lisäksi Sanni Antikainen esiintyy aktiivisesti cembalistina ja liedpianisteina ja työskentelee muun muassa BarokkiKuopio- ja Aurore festivaalien toiminnanjohtajana.

Elina Hakala toimii dialogisena työnohjaajana Uudellamaalla. Iina Harjula esiintyy apulaisrehtorin työnsä ohella usein Hämeenlinnan seudulla kamarimuusikkona ja liedpianistina.

Laura Wahlfors työskentelee yliopistoissa musiikin- ja kirjallisuudentutkimuksen alalla muun muassa ohjaten tohtoriopiskelijoita Sibelius-Akatemiassa ja viihtyy pianistina erityisesti liedmusiikin parissa.

Tuuloksen kesäkonsertin sielun, Seppo Saloviuksen, ammatillinen panos suomalaiseen musiikkielämään ja pianonsoiton opettajien koulutukseen oli korvaamaton. Hän oli hengästyttävän monipuolinen taiteilija ja pedagogi.

Kuluneen vuosikymmenen ajan on ollut lohdullista nähdä, miten hänen ammatillinen perintönsä on jatkanut kulkuaan niin Tuuloksen kesäkonserttikvartetin kuin muidenkin entisten oppilaiden työelämässä.

Pedagogisen ajattelun keskiössä hänellä oli ajatus ihmisen ainutlaatuisuudesta ja siitä, miten valtava tekijä ihmisen hyvinvoinnille on aidon kohtaamisen ja vuorovaikutuksen voima.

Tämä tärkeä oppi jatkuu niin Elinan työssä dialogisena työnohjaajana kuin kaikkien Sepon kouluttamien pianopedagogien opetustyössä ympäri maailmaa.

Hänen rakkautensa laulumusiikkiin ja rajaton kiinnostus kieliin ja kirjallisuuteen on puolestaan jatkunut Sannin, Iinan, Lauran ja monien muiden opiskelijoiden taiteellisessa työssä liedpianisteina ja myös Lauran tutkimustyössä.

Tämänvuotisen konsertin myötä on meidän aikamme kiittää teitä, hyvät kuulijat, yhteisistä kohtaamisistamme Tuuloksen seurakuntasalissa ja pappilan puutarhassa.

Tuuloksen kesäkonserttien kantava voima on ollut niiden inspiroiva ja ennakkoluuloton yleisö. Toivotamme kaikille valoisaa kesän jatkoa ja paljon mieluisia konserttikokemuksia tästä eteenpäin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.