Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Tuntematon sotilas on pakko nähdä

Monen mielestä uudet versiot vanhoista klassikoista ovat tarpeettomia. Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas ei kuitenkaan ole tarpeeton. Vaikka elokuva on aikamoista räiskintää, niin kuin maanantai-illan näytöksen jälkeen Hauhotalon eteisessä joku kuului kommentoivankin, ja vaikka elokuva vääntää sisuskaluja säälimättömyydellään ja suoranaisella epäreiluudellaan, on se silti välttämätön katsottava.

Hauhotalon sali oli lähes täynnä 6.11. Tuntematon sotilas esitetään vielä tänään tiistaina klo 18.20. Kuva: Susanna Mattila

Hauhotalon sali oli lähes täynnä 6.11. Tuntematon sotilas esitetään vielä tänään tiistaina klo 18.20. Kuva: Susanna Mattila

Kuuluu suomalaiseen yleissivistykseen katsoa Tuntematon sotilas. Miten muuten meillä pysyy mielessä se, minkälaisen hinnan itsenäisyydestämme olemme maksaneet. Omakohtaiseksi kokemus muuttuu, kun tietää oman isoisän tai isoisän isän olleen siellä jossakin, tekemässä tuota samaa sotatyötä, jota Louhimiehen elokuva niin raadollisesti kuvaa.

Louhimiehen elokuva poikkeaa sopivasti ikonisesta Laineen versiosta, joitakin lentäväksi lauseeksi muodostuneita lausahduksia ei esimerkiksi kuulla. Tai ainakin luulen niin, sillä tätä elokuvaa vaivaa sama mikä kaikkia suomalaisia elokuvia: puheen epäselvyys.

Johtunee suomalaisesta puhetavasta, äänenkäytöstä, ettei repliikkejä tahdo kuulla. Siksi vanhojen suomalaisten elokuvien puhetapa kuulostaa teennäiseltä ja ylinäytellyltä, mutta on todennäköisesti ainoa keino saada artikulaatio onnistumaan. Ja sitä tyyliähän halutaan nykyisin viimeiseen asti välttää. Ettei ole liian teatraalista.

Tarina on kuitenkin niin tuttu, että osan repliikeistä arvaa tai muistaa ulkoa. Miesten likaiset kasvot, väsyneet, tyhjät katseet puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa. Tutut näyttelijät klassikkorooleissa ovat omiaan tuomaan sota-aikaiset tapahtumat vielä lähemmäs nykyajan ihmistä. Louhimiehen tapa viedä katsojat välillä pois rintamalta on armelias. Mutta näin vahvistuu myös kontrasti sodan ja kotirintaman välillä. Yhdessä hetkessä kynnetään peltoa, toisessa ryömitään kasapanos kädessä kuraojassa.

Maanantai-iltana Filmipyörän näytöksessä Hauhotalo oli lähestulkoon täynnä. Suurempia soraääniä ei yleisöstä kuulunut poislähtiessä. Louhimiehen elokuva tuntui tekevän vaikutuksen.

Eero Aho näyttelee Rokkaa ja Jussi Vatanen Koskelaa Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa. Kuva: Juulia Schan, Elokuvaosakeyhtiö Suomi

Eero Aho näyttelee Rokkaa ja Jussi Vatanen Koskelaa Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa. Kuva: Juulia Schan, Elokuvaosakeyhtiö Suomi

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan.

Tuntematon sotilas -elokuvan pääosia näyttelevät Eero Aho (Rokka), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) ja Aku Hirviniemi (Hietanen). Muissa rooleissa nähdään lukuisia sekä entuudestaan tuttuja että suurelle yleisölle uusia nimiä, esimerkiksi Hannes Suominen, Juho Milonoff, Samuli Vauramo, Matti Ristinen, Paula Vesala, Arttu Kapulainen, Joonas Saartamo, Andrei Alén, Marketta Tikkanen ja Diana Pozharskaya. Elokuvan käsikirjoitus (Louhimies ja Jari Olavi Rantala) pohjautuu Väinö Linnan Tuntemattomaan sotilaaseen.

Tuntematon sotilas -elokuva sai ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan 27.10.2017. Elokuva on saanut hyvin lyhyessä ajassa enemmän katsojia kuin mikään muu suomalainen elokuva.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas 7.11. klo 18.30 Hauhotalossa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.