Sunnuntai 24.09.2023
Nimipäivät: Alvar, Auno

Tuuli:
 

Terveiden elämäntapojen puolesta jo 115 vuotta

Hauholainen Raittiusyhdistys Sarastus III ry. on puhunut terveiden elämäntapojen ja -arvojen puolesta jo 12:lla vuosikymmenellä. Kunnioitettavaan 115 vuoden ikään ehtinyt yhdistys järjesti alkuvuosina muun muassa vapaat iltamat palvelijoille sekä vaatetti kansakoululaisia. 1980-luvun jälkeen Sarastus on vienyt lapsia vaelluksille, kansantanssiharrastukseen, askartelemaan, yhdistys on ylläpitänyt perinteitä ja järjestänyt terveysaiheisia luentoja.

Raittiushdistys Sarastuksen perustamisvuosi, 1904 oli vilkasta kasvun ja kehittymisen aikaa jo 1853 perustetulle keskusjärjestö Suomen Raittiuden ystäville. Hauhollakin tiedetään olleen toiminnassa peräti kolme raittiusyhdistystä. Ensimmäisenä vuonna yhdistyksen jäsenmaksu oli yksi markka, jonka vastineeksi jokainen seuran jäsen sai Kylväjä-lehden kuukausittain ilmestyneen numeron. Alkuaikojen toimintaa olivat kokoukset, vuosijuhlat ja vapaat iltamat palvelijoille. Vuonna 1907 ostettiin kankaita kansakoululaisten vaatettamiseksi. Kankaat ommeltiin vaatteiksi talkoilla.

Hauholaisia lapsia ja nuoria Helvetinjärven vaelluksella 1980-luvun lopulla. Kuva: Anneli Ilonen

Hauhon Eteläisissä perustettu Raittiusyhdistys Sarastus sai järjestysnumeron III nimensä perään vuonna 1919, jolloin yhdistyksiä alettiin rekisteröidä samana vuonna perustettuun yhdistysrekisteriin. Yhdistyksen toiminnasta ei ole tavoitettu tietoja 1920-luvulta aina 1980-luvulle saakka, jolloin yhdistys perustettiin uudelleen. Keskusjärjestö käsitteli uudet säännöt sääntömuutoksena. Puheenjohtaja oli Anneli Ilonen, varapuheenjohtajana Leo Niskanen, sihteerinä Antti Hakamäki ja hänen varallaan Ulla Hakamäki.

Yhdistyksen toiminta on keskittynyt 1980-luvulta saakka nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Eteläisissä toimi 1980-luvulla monitoimikerho, jossa harrastettiin kädentaitoja, pidettiin tietovisoja ja retkeiltiin luonnossa. Viikonloppuvaelluksia tehtiin Hauholla mutta myös Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoissa. Lapissa vaellettiin Saariselällä ja käsivarressa sekä Kuusamossa Karhunkierroksella. Osalla vaelluksista oli mukana Sininuorisoliiton ohjaajia ja Hämeen piirin nuoria.

Keskusliiton ohjaajan, Toivo Ikosen johdolla tehtiin perinnekäsitöitä, rakennettiin viisikielisiä kanteleita ja opiskeltiin Anneli Ilosen ohjauksessa kansantansseja.

Yhdistyksen toiminta pysäytettiin johtokunnan päätöksellä vuonna 1999. Hallintotauko päättyi vuonna 2006, kun vuosituhannen vaihteessa perustettu kansantanssiryhmä Ikiliikkujat tarvitsi koulutustoimintansa järjestämiseksi rekisteröidyn taustayhdistyksen. Tämän jälkeen yhdistyksellä on ollut koko ajan aktiivista toimintaa .

Raittiuden ja hyvien elämäntapojen aatetta lisättiin ohjelmaan 2012 vuodesta alkaen. Tuolloin järjestettiin kaksi kirjoituskilpailua nuorille ja vuosina 2015–2017 yhdistys järjesti terveysteemaisia luentoja. Yhdistyksen pitkäaikainen jäsen Anneli Ilonen osoittaa omalta osaltaan hyvin, kuinka hyvien ja terveellisten elämäntapojen ansiosta voi saavuttaa pitkän ja hyvän elämän. Kesällä 2019 järjestettiin Raittiuden Ystävien kanssa yhteistyössä terveitä elämäntapoja käsittävä tietovisa Hämeen Partiopiirin Ilves19-leirillä.

Tällä hetkellä näkyvin osa Sarastuksen toimintaa on Musiikillinen kudos, konsertti jonka yhdistys järjestää tänä vuonna kuudennen kerran sunnuntaina 17.11. klo 14 alkaen. Sininuorisoliiton kanssa yhteistyössä järjestetty tapahtuma sai alkunsa nuorten unelmointityöpajasta Uskalla unelmoida. Musiikillisen kudoksen järjestelyihin on koottu nuorista koostuva toimikunta, mutta tänä vuonna esiintymään on kutsuttu myös aikuisia musiikin, lausunnan ja näyttämötaiteen harrastajia.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.