Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Talvisodan päättymisestä 77 vuotta

Tänään on vietetty Talvisodan päättymisen muistopäivää. 105 päivää kestänyt talvisota alkoi 30.11.1939. Talvisodan päättymisen päivä, (Moskovan rauhansopimus), 13.3.1940 on verikirjaimin kirjoitettu. Tuosta päivästä on tänään kulunut 77 vuotta.

Tuuloksen seurakunnan seppeleen laskivat kirkkoherra Petri Laine ja Vesa Kaloinen. Kuva: Väinö Raikko

Tuuloksen seurakunnan seppeleen laskivat kirkkoherra Petri Laine ja Vesa Kaloinen. Kuva: Väinö Raikko

Talvisota yhdisti Suomen kansan. Talvisodan hengestä syntyi talvisodan ihme, jonka ansiosta itsenäisyys säilyi. Sotilaita kaatui rintamilla jopa 1.000 miehen päivävauhdilla. Rauhansopimus allekirjoitettiin 13.3.1940.

Suomen tuli luovuttaa Neuvostoliitolle Karjalan kannas, Viipuri, Käkisalmi ja Sortavala, Suomenlahden ulkosaaret, Laatokan Karjala, alueita Kuusamosta ja Sallasta, Petsamon Kalastajasaarennon länsiosa, Hanko oli vuokrattava laivastotukikohdaksi ja oli rakennettava rautatie Kemijärveltä Sallaan.

Kaikkialla Suomessa laskettiin 13.3.1940 liput puolitankoon. Talvisodan päättymisen muistopäivä ei kuulu virallisiin liputuspäiviin, mutta eri puolilla maatamme järjestetään veteraanitapahtumia.

Kuva: Väinö Raikko

Kuva: Väinö Raikko

Hämeenlinnassa Panssariprikaati järjesti yhdessä Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piiri ry:n kanssa kunnianosoituksen talvisodan päättymisen muistoksi Summan patsaalla.

Tilaisuuteen osallistui Hämeenlinnan mieskuoron seniorit, Puolustusvoimien varusmiessoittokunta, useiden eri reserviläis-, veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen edustajia sekä perinteisesti runsaasti yleisöä.

Talvisodan päättymispäivän perinteinen kirkkokonsertti on vuorossa  Hämeenlinnan kirkossa alkaen klo 18.

Lammin seurakunnan Talvisodan päättymisen muistojuhlaa vietettiin Lammin sankarihaudalla ja seurakuntasalissa puolilta päivin. Tilaisuus alkoi klo 12 seppeleenlaskulla sankarihaudalla, jonka jälkeen oli siirryttiin seurakuntasaliin viettämään muistojuhlaa.

Hauholla kokoonnutaan tänään illalla klo 18 Talvisodan päättymispäivän iltakirkkoon. Iltakirkossa ovat mukana Katja Verho, Taina Kujanen ja Veteraanikuoro. Lopuksi kirkkokahvit srk-talolla.

Tuuloksessa seurakunnan seppeleen laskivat kirkkoherra Petri Laine ja Vesa Kaloinen.

Kuva: Väinö Raikko.

Kuva: Väinö Raikko.

 

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.