Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Talon DJ soittaa laajalla skaalalla

Ravintola Hovin talon DJ, DJ Jojo on pitkänlinjan tiskijukka, joka on soittanut jo kolmella vuosikymmenellä. Uransa ensimmäisen keikan Jojo soitti 90-luvun alussa aurinkoisessa rantakohteessa Marmariksessa, mistä siirtyy Alaniaan yökerhoihin.

Ravintola Hovin talon DJ on DJ Jojo, joka ei kovin mielellään poseeraa kuvissa. Mies antaa mieluummin musiikin puhua ja houkutella väen tanssilattialle. Kuva: Matti Järvelin

Ravintola Hovin talon DJ on DJ Jojo, joka ei kovin mielellään poseeraa kuvissa. Mies antaa mieluummin musiikin puhua ja houkutella väen tanssilattialle. Kuva: Jonna Laamanen

Nyt takana on 22 vuotta rundia eri puolella Suomea. Jojo on toiminut talon DJ:nä  yli 15 vuotta muun muassa Kristiinankaupungissa Night Birdissä, Harjavallassa Night Factoryssä, Kankaanpäässä Ravintola Siilissä, Tampereella Ravintola Kaijakassa sekä Club Tunnelissa.

Vierailevana DJ:nä Jojo on soittanut esimerkiksi Kokemäellä, Virroilla, Jyväskylässä ja Porissa unohtamatta Tampereen legendaarista Senssi-Clubia.

– Jojo soittaa laajalla skaalalla eri musiikkigenrejä. Undergroundia, electriciä, rockia, ysäriä, dancea, Suomi-poppia, vanhoja klassikoita ja uusimpia hittejä. Laajasta musiikkivalikoimasta löytyy Jojon omaa tiukkaa settiä sekä asiakkaidemme toivebiisejä, kertoo ravintolapäällikkö Matti Järvelin.

Jojo on myös opettanut nuorempia alalle. Hänen oppikoulustaan on pongahtanut esille seitsemän nuorta lahjakasta DJ:tä, jotka jatkavat omia uriaan eripuolella Suomea.

Talon DJ soittaa pääsääntöisesti tapahtumapaikassa tai yökerhossa. Talon DJ:n lisäksi monissa paikoissa käytetään myös vierailevia DJ:tä tuomaan musiikkitarjontaan syvyyttä ja monipuolisuutta. Erityistä nimeä saaneet DJ:t vetävät keikoille faneja vartavasten katsomaan ja kuuntelemaan.

– Talon DJ:llä on myös tärkeä merkitys siinä mielessä että usein hän toimii yhteistyössä esiintyvien live-bändien kanssa. Esimerkiksi jos bändin keikka kestää 1–2 tuntia niin usein talon DJ huolehtii musiikista ennen keikkaa sekä keikan jälkeen. Meillä, niin kuin monessa muussakin paikassa, talon DJ myös usein opastaa ja neuvoo vierailevat deejiit soittolaitteiden käyttöön, äänentoiston käyttöön ja valo-ohjaukseen, elleivät he tuo omia soittolaitteita tullessansa, Järvelin kertoo.

– Käsistään näppäränä miehenä meillä Jojo myös säätää, huoltaa ja korjaa kaiken äänentoistoon ja valoihin liittyvät asiat, vaikkakaan tämä ei yleensä sisälly talon DJ:n työhön, hän jatkaa.

Järvelinin mukaan DJ:n työtä voisikin nykyään verrata esiintyvän artistin tai bändin työskentelyyn, sillä hänen työtehtävänään on joko yksin tai osana muuta esiintyjäkaartia viihdyttää illan asiakkaita. Ei siis todellakaan pelkästään play-nappulan painamista. Viihdyttämiseen kuuluu olennaisesti yleisön lukemisen taito.

– Jokainen keikka on Jojolle erityinen ja musiikkilinjaukset vaihtelevat illan ja ohjelman teeman mukaisesti, Järvelin toteaa.

Järvelin toteaa, että usein on erittäin haastavaa soittaa samaan aikaan tapahtuman luonteeseen sopivaa musiikkia ja kuitenkin miellyttää koko yleisöä. Esimerkiksi ennen rock-bändin esiintymistä tarvitaan rock-tyylistä musiikkia ja samaan aikaan silti täytyy soittaa monipuolisesti kaikille, kuunnella yksittäisten ihmisten toiveita, innostaa ihmisiä bailaamaan ja väliin rauhoittaa tilannetta jos meno käy liian riehakkaaksi. Tämän lisäksi täytyy vielä osata mixata kappaleet sopivasti yhteen.

– Omasta mielestäni DJ:nä toimiminen on myös osaltaan taiteellista ja luovaa työtä, jossa tiskijukka ilmentää itseään musiikin avulla. Niin ja kaikki biisitkin pitää vielä hommata, Järvelin toteaa.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.