Lauantai 01.04.2023
Nimipäivät: Raita, Pulmu, Peppi
Lammi
Selkeää
-10°C
Tuuli: 1 m/s NNW
 

Tallenteita onnellisuudesta Galleria KONEessa

Sofi Häkkinen (s. 1990) ja Mia Rantavaara (s. 1990) asuvat ja työskentelevät Helsingissä. Taiteilijoiden teoskokonaisuus GalleriaKONEessa koostuu veistosinstallaatiosta ja videoteoksista. Taiteilijat toteuttavat teokset ja kokonaisuuden yhdessä. Häkkiselle ominaiset veistokset ja Rantavaaran päämedia, videot, kietoutuvat installaatiossa toisiinsa, keskenään kiherrellen ja jutellen.

KONE_602x960

Tässä teoksessa on avattuja ja avaamattomia laatikoita, ja niiden päälle hiljalleen kasaantuva rihmasto./ Kaikilla on aina se yks laatikko, jota muuttaa ja muuttaa kämpästä toiseen, ja sitten kun sen kerran avaa niin sieltä se unohtunut hetki tulvahtaa./ Ne muistot rakentaa maiseman, ja siihen maisemaan ne saa myös sulaa –

– Teosideamme sai alkunsa kesällä 2015 kuvatusta juhannusvideosta, jossa eräs pikkusisko iloitsee, tanssii ja nauraa onnellisessa kesäyön hurmiossa. Kevyessä ja nopeasti kadonneessa hetkessä kuvattu video jäi molempien kuvataiteilijoiden mieleen, ja siitä puhuttiin talven aikana moneen otteeseen. Ymmärsimme pian ihmettelevämme juuri tuota pursuilevaa onnellisuutta, joka videolle oli tallentunut. Yhteisteoksen idea oli syntynyt.

Taitelijat alkoivat etsiä pieniä murtumia onnellisuuden kimaltavasta pinnasta, joista voisi saada kiinni sen sisällä piilevästä ytimestä. He halusivat nähdä välineen vaikutuksen tunteen ohikiitävän hetken näyttämisessä.

Onnellisuuden tallentamisesta syntyy haikea kaipuu menneeseen. Yleensä se yllättää jo onnen hetkellä; takaraivossa koputtaa tunne, että tämä on pian ohi.

– Kaiken tämän paketoimme näyttelyä varten laatikoihin, joiden annoimme sitten toimia kasvualustana pienille muovipalmuille. Ymmärsimme niiden etsimiemme hyvien hetkien nousevan näkyviin vasta kaiken tämän muun rinnalla.

Mia Rantavaara valmistui kuvataiteilijaksi TAMKista vuonna 2015, ja Sofi Häkkinen viimeistelee taiteen maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa.

Sofi Häkkisen ja Mia Rantavaaran näyttely Kasvualusta Galleria KONEessa 5.8.–29.8.2017.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.