Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Melkein pilvistä
4°C
Tuuli: 4 m/s NW
 

Seppeletalkoot Tuuloksessa ja Lammilla

Tuuloslaiset ja lammilaiset pääsevät harjoittamaan sorminäppäryyttä ja opiskelemaan havuseppeleen tekemistä. Seppeletalkkoot sankarihaudoille on muisto- ja kiitostapahtuma, joka on otettu valtakunnalliseen Suomi 100 -tapahtumien ketjuun. Seppeleen valmistamisesta on tehty ohjevideo, joka julkistettiin kesällä sosiaalisessa mediassa.

Hauholla havuseppeleitä valmistettiin jo Eteläisten koululla pidetyissä talkoissa. Hauholla talkoot järjesti Eteläisten koulun vanhempainyhdistys, Tuuloksessa järjestävänä tahona on Tuuloksen reserviläiset ja Lammilla Lammin sotaveteraanit.

Oksasakset, tongit ja hyvät työhanskat kannattaa ottaa mukaan talkoisiin. Kuva: Titta Malinen

Oksasakset, tongit ja hyvät työhanskat kannattaa ottaa mukaan talkoisiin. Kuva: Titta Malinen

Tuuloksessa talkoot pidetään ensi sunnuntaina, Lammilla 18. ja 19. päivä marraskuuta. Tuuloksen talkoot pidetään Oksalan navetalla, Terolan taimitarhalla. Lammilla käytössä on Kataloisten seurantalo. Tuuloksen talkoisiin kannattaa varautua säänmukaisella varustuksella, sillä tiloissa ei ole lämmitystä.

Tuuloksessa sankarihaudassa lepää yhteensä 63 sankarivainajaa. Jokaiselle tehdään samanlainen havuseppele. Seppeleet lasketaan sankarihaudoille Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. yhteistyönä Tuuloksen seurakunnan, Tuuloksen partiolaisten, Tuuloksen Reservinupseerien ja Tuuloksen Reserviläisten kanssa.

Lammilla tavoitteena on tehdä 150 seppelettä. Sankarihaudassa lepää 140 vainajaa, ja kymmenkunta on haudattu sukuhautoihin. Lammilla seppeleiden laskemisajankohdaksi on valittu 5.12. Seppeleet tulee laskemaan ryhmä koululaisia, ja Lammin lukion oppilas pitää puheen. Talkoissa ovat Lammin sotaveteraanien lisäksi Kataloisten kyläyhdistys, MTK Lammi-Tuulos ja Sydänlammin kyläyhdistys.

– Talkoisiin ei tarvitse varata koko päivää, mukaan voi tulla vaikka vain tunniksi tai pariksi. Talkoissa tarjotaan tietenkin talkookahvit, kertoo Helena Veräväinen Lammin sotaveteraanit ry:stä.

– Jos seppeleet saadaan valmiiksi lauantain aikana, sunnuntaina ei välttämättä ole tarpeen enää kokoontua. Tekemiseen varataan kuitenkin kaksi päivää, jotta kaikki saadaan valmiiksi. Sunnuntaille voi hyvinkin jäädä esimerkiksi siivousta, Veräväinen arvelee.

Materiaalihankinnosta vastaavat järjestäjä ja yhteistyökumppanit, joten talkoisiin tulija tarvitsee mukaansa vain omat työvälineet. Mukaan kannattaa ottaa vähintäänkin oksasakset, tongit rautalangan katkomista varten sekä istuvat työhanskat. Kataloilla valmistus jaetaan vaiheisiin. Toisin sanoen osa porukasta leikkaa oksista sopivia ja osa sitoo.

– Työ vaatii pientä sorminäppäryyttä. Seppele tehdään pienistä kuusenoksan pätkistä pajupohjalle, rautalangalla sitoen, kertoo Titta Malinen Kataloisten kyläyhdistyksestä.

Valtakunnallisen muisto- ja kiitostapahtuman on ideoinut hämeenlinnalainen Esa Jaatinen. Suunnittelu on tehty Hämeenlinnassa yhteistyössä veteraanijärjestöjen ja reserviläisten kanssa. Kanta-Hämeessä seppeleet lasketaan kaikkien seurakuntiemme sankarihaudoille 6.12.2017.
Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.