Tiistai 21.05.2019
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin
Lammi
Melkein selkeää
24°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Ralliautojen murinaa Lammilla perjantaina ja lauantaina

Pian murisevat ralliautojen moottorit Lahdessa, Lammilla ja ympäristössä, kun EM Lahti Historic Rally 2018 ja Lammi-ralli starttaavat Lahden Satamasta perjantaina. Ensimmäinen auto lähtee reitille kello 10:01 ja huoltotauko alkaa Lammin Betonilla klo 13.20. Iltahuolto alkaa kello 18.05 Lahden satamassa.

Lauantaina ensimmäinen auto lähtee reitille jo kello 9.01 ja niin myös huoltotauko on Lammin Betonilla jo kello 12.10. Maaliin Lahden satamassa autoja odotellaan kello 16.45.

Rallipakettien myynti on alkanut tänään keskiviikkona. Niitä voi ostaa muun muassa Lammin SEOlta, Tuulosen Nesteeltä ja Koskikartanolta Hämeenkoskelta. Rallipaketin voi lunastaa itselleen hintaan 20 euroa.

Vuoden 2017 menestyjät voittaja Mika Turkin johdolla. Kuva: Jani Seppälä

Lahti Historic Rally ajettiin vuonna 2002 ensimmäistä kertaa, silloin EM-sarjan kandidaattikilpailuna, seuraavasta vuodesta alkaen on ajettu EM-arvosta joka vuosi.

Tälle vuodelle osanottajamäärään saatiin kasvua edellisvuodesta yli 10 prosenttia, kun 68 autokuntaa on ilmoittautunut kansainväliseen kilpailuun kilvoittelemaan. Kuljettajakaartista löytyy peräti 12 eri kansallisuutta.

Suomalaisittain odotetuin tapahtuma olisi ollut Harri Toivosen osallistuminen kilpailuun. Harrin edesmennyt isä Pauli Toivonen voitti Euroopanmestaruuden vuonna 1968 ja sitä koitettiin tavoitella perheeseen nyt 50 vuotta myöhemmin. Espanjalainen PAST Racing laittoi kuitenkin yllättäen kesken kauden pillit pussiin ja mestaruuden tavoittelu jäi kesken.

Fabrizia Pons on eräs maailman tunnetuimpia kartanlukijoita, nimikirjoitukset ovat kysyttyjä. Kuva: Jani Seppälä

Kovia kuljettajia on kuitenkin mukana melkoinen määrä. Viime vuoden voittaja Mika Turkki on tänäkin vuonna mukana, toiseksi ajanut Ville Silvasti on myös mukana, sekä San Marinon Giuliano ”Lupo” Calzolari joka oli viime vuonna kolmas ja edellisenä vuonna voittaja. Mukana on myöskin viime vuoden Euroopanmestaripari Italiasta, ”Lucky” joka ajaa Fabrizia Pons kartanlukijanaan, jotka viime vuonna ajoivat vauhdikkaasti ulos jo kolmannella erikoiskokeella.

Kotimaista nopeaa konkariosastoa edustavat esimerkiksi Antero Laine, sekä Jari Latvala joilla on takavuosilta lukuisia SM-mitaleita.

Kansallinen ralli on ollut kilpailussa aina mukana, nimi on vuosien saatossa vaihdellut. Tänä vuonna Lammin Betoni-konserni tempautui rallin maailmaan mukaan. Nimisponsori on looginen siksikin, että kilpailuiden reitti suuntautuu Lammille molempina kilpailupäivinä ja huoltotauot vietetään yrityksen piha-alueella.

Lammi-ralliin saatiin peräti 85 osallistujaa, yli tuplaten viime vuoteen verraten. Laaja valikoima eri luokkia, sekä vaihtoehdot ajaa nuotista tai nuotitta mahdollisti tämän määrän nousun. Nuottiluokkiin ilmoittautui 16 autokuntaa ja he ajavat kaksipäiväisenä. Lauantaille mukaan tulevat sitten ilman nuotteja loput 69 autokuntaa.

Kilpailijoissa löytyy nuorista lupauksista konkareihin ja autoissa historic-autoista tuoreimpiin R5-luokan uutuuksiin. Kaukaisimmat kuljettajat edustavat Yläkemijoen Urheiluautoilijoita.

Giuliano “Lupo” Calzolari, hymyilevä ja pelottavan nopea kuljettaja. Kuva: Jani Seppälä

Kun kilpailu perjantaina starttaa Lahden Satamasta klo 10 liikkeelle, pyyhältävät kilpurit Lammin suuntaan jossa kolmen ek:n jälkeen vietetään huoltotaukoa yhden jälkeen iltapäivällä. Kilpailun iltahuolto on kilpailukeskuksessa Lahti-hallilla klo 18 aikaan perjantai-iltana, josta autot siirtyvät yötauolle.

Lauantaina lähdetään jälleen satamasta liikkeelle, tällä kertaa jo klo 9 alkaen. Toisenakin kilpailupäivänä huoltotauko on Lammilla puolenpäivän aikaan. Kilpailun maaliin Lahden Satamaan ensimmäisiä kilpailuja odotetaan puoli viiden aikaan iltapäivällä.

Lahti Historic Rallyn facebook-sivusto lähettää live-lähetystä reitiltä käytännössä koko ajan jostakin ja ohessa myös studio-osuuksia sekä haastatteluita, kyseessä on luultavasti laajamittaisin suora lähetys sosiaalisessa mediassa mitä rallin tiimoilta on maassamme toteutettu.

Lauantaina Lahden Satamaan saapuu AKK:n Flying Finn Tour Lahti Aquan:n piha-alueelle klo 10-15 väliseksi ajaksi. Flying Finn Tour on osa kotimaista laadukasta koulutuspolkua, joka mahdollistaa nousun ruohonjuuritasolta aina maailman huipulle asti. Kiertueen tarkoituksena on tuoda Karting lähelle perheitä ja nuoria harrastajia. Paikalla on mahdollisuus testata valvotusti karting-autoa, videopelata, tai kysellä lajista enemmän.

Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.