Sunnuntai 04.06.2023
Nimipäivät: Toivo
Lammi
Sadekuuroja
7°C
Tuuli: 4 m/s W
 

Puutarhat avautuvat ensi viikonvaihteessa

Ensi viikonloppuna vietetään jälleen Avoimet puutarhat -päivää. Tuolloin kuka tahansa voi vierailla tapahtumaan mukaan ilmoittautuneilla puutarhoilla. Ydin-Hämeestä mukaan on ilmoittautunut kaksi puutarhaa: Merja Larkion puutarha Lammilla osoitteessa Hakkalantie 14 ja Mustavalkoisten koti eli Sanna Jääskeläisen ja Juha Heikkilän puutarha Tuuloksessa, osoitteessa Lakkolantie 174.

Merja Larkio kertoo puutarhastaan: “Puutarhani on luonnonmukainen, ja siinä on pieni hyötytarha, marjapensaita, luumu-, kirsikka- ja omenapuita sekä vadelmia. Puutarha on vanha ja olen sitä muokannut uuteen uskoon. Kukkia olen lisännyt kaiken aikaa ja se työ tuntuu jatkuvan… Haaveita ja työtä on vielä paljon!”

Merja Larkion puutarha löytyy osoitteesta Hakkalantie 14, Lammi. Kuva: Avoimet puutarhat

Sanna Jääskeläinen kertoo puutarhastaan: “Maalaismaisemassa iso avara pihapiiri, jossa runsaasti perennoja. Mustavalkoisten koti sijaitsee Hämeenlinnan Tuuloksessa vanhassa Lakkolan kylässä. Pihan ensimmäiset kukkapenkit on perustettu parikymmentä vuotta sitten ja viimeisen seitsemän vuoden ajan niitä on uudistettu. Perennapenkkejä on tehty myös lisää ja takapihan metsän tilalle tehtiin koirillemme iso nurmialue, jossa ne voivat leikkiä ja juosta.

Osa pihan perennoista on hyvinkin vanhaa kantaa, mutta myyrien takia puita, pensaita ja perennoja on vaihtunut useasti. Pihalla on myyrätuhoista riippuen muutama sata liljaa, erilaisia kuunliljoja on parikymmentä ja pioneja kolmisenkymmentä. Erilaisia kärhöjä on kymmenkunta. Metsänrajassa on rhodoja, hortensioita ja muutama atselea.
Myyrien takia olemme siirtyneet hyötypuutarhassa lavakasvatukseen.

Mitään tiettyä tyylisuuntaa tai värimaailmaa tai suunnitelmallisuutta piha ei edusta. Se on omin käsin tehty ja kasvit sijoiteltu siihen, missä niillä on tilaa ja mahdollisuus kasvaa.”

Mustavalkoisten koti löytyy Tuuloksesta, osoitteesta Lakkolantie 147. Kuva: Avoimet puutarhat

Avoimien puutarhojen päivää oli vietetty kansallisena tapahtumana muissa Pohjoismaissa jo ennen meitä. Vuonna 2010 pidettiin Malmössä yhteispohjoismainen kokous, jossa puutarhajärjestöjen edustajat pohtivat mahdollisuutta järjestää tapahtuma samana päivänä kaikissa Pohjoismaissa. Hanke kariutui, mutta idea Suomen omasta avointen ovien päivästä sai alkunsa kokouksen seurauksena.

Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf aloittivat yhteistyössä paikallisyhdistysten kanssa vierailukohteiden hakemisen. Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiöltä saatiin rahoitusta verkkopohjaisen tietokannan kokoamiseen. Avoimet Puutarhat -tapahtuma toteutettiin ensimmäisen kerran 2012. Ensi viikonloppuna Avoimet puutarhat -päivää vietetään siis kahdeksatta kertaa.

Avoimet puutarhat teemapäivää vietetään sunnuntaina 7.7.2019 klo 12-17.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.