Perjantai 19.04.2019
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi
Lammi
Pilvistä
8°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Pohjois-Norjan rannikkoreitit -luento kiinnosti lammilaisia

Jäätikköjokia, vuoroveden vaihtelu, tunnelmallisia majoitushuoneita entisissä kalastajien majoissa vuonojen rannalla, lunnit ja sateesta sumuiseen ja aurinkoiseksi vaihteleva säätila… Pohjois-Norjan rannikkoseutu kuulostaa suosittujen vaellusoppaiden kirjoittajan Harri Ahosen kertomana kiehtovalta matkakohteelta. Hän kertoi Pohjois-Norjan rannikon vaellusreiteistä Lammin kirjastossa tänään maanantaina. Kirjaston pieneen luentosaliin oli ahtautunut 45 kuulijaa.

Noin 45 ihmistä kuunteli Harri Ahosen luentoa Pohjois-Norjan rannikkoreiteistä Lammin kirjaston luentotilassa. Kuva: Susanna Mattila

Ahonen antoi hyviä vinkkejä asioista, joista kannattaa ottaa selvää jos esimerkiksi aikoo matkustaa laivoilla saarten ja mantereen välissä. Osa laivoista ei nimittäin liikennöi joka päivä, ja voi käydä niin kuin Ahoselle. Kotiinlähdön aikaan sataman aikataulusta selvisi, että seuraava laiva tulee saareen vasta kolmen päivän kuluttua torstaina.

“Vuorovesi on voimakkainta Pohjois-Norjassa, ja se kannattaa ottaa huomioon. Ettei käy niin kuin minulle, että kun olin palaamassa pienelle kannakselle ei kannasta ollutkaan enää missään, pelkkää vettä,” hän kertoi.

Kulttuurimatkailijalle Pohjois-Norjassa on paljon tarjontaa. Esimerkiksi viikinkiaikaisia hautakumpuja, kalliopiiroksia ja muun muassa lukuisia runoilija Petter Dassin muistoksi nimettyjä paikkoja kirkoista ja kappeleista satamiin ja puistonpenkkeihin. Yhteensä 34 ympäristötaideteosta käsittävän Skulpturlandskap Nordlandissa sisältää myös yhden suomalaisen taiteilijan teoksen. Kain Tapperin kolmeosainen graniittinen ympäristötaideteos valmistui vuonna 1992, nimeltään se on Uusi keskustelu.

Yleisö poistui salista tyytyväisenä. Mieleen jäivät silmiä hivelevät maisemat, ja moni kertoi matkailleensa Norjassa. Tosin viime kesänä Ahosen lupaama erittäin nopeasti vaihteleva säätila ei ollut pitänyt paikkaansa.

“Hellettä oli siellä 30 astetta niin kuin oli täälläkin,” kertoi paikanpäällä asian toteamassa käynyt Jukka Ruuhijärvi.

Jos Harri Ahosen luento jäi välistä, voit mennä kuuntelemaan häntä Hämeenlinnan pääkirjaston Wetterin auditorioon huomenna tiistaina 12.2. klo 18. Wetterin auditorioon mahtuu 140 kuulijaa. Luennon jälkeen voi ostaa kirjailijalta aiheesta kertovaa kirjaa käteiskaupalla.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.