Perjantai 21.02.2020
Nimipäivät: Keijo
Lammi
Pilvistä
2°C
Tuuli: 6 m/s E
 

Pillipäivien teemana lammilainen soitinrakentaja Pentti Mäkelä

Seitsemättä kertaa järjestettävä Pillipäivät on kaksipäiväinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen kansanomaisista puhallinsoittimista kiinnostuneita: harrastajia ja ammattilaisia, muusikoita, tutkijoita, soitinrakentajia ja muuten vain kiinnostuneita. Tämä vuonna teemana on edesmennyt lammilainen Pentti Mäkelä ja hänen työnsä puhaltimien parissa. Viikonlopun aikana luvassa luentoja, työpajoja, soitinnäyttely ja konsertteja.

Tapahtuma on maksuton ja myös sen konsertteihin on vapaa pääsy. Pillipäivät alkaa lauantaina Wetterhoffin talon Wanha kutomo -salissa Palokunnankadulla Hämeenlinnassa. Tervetulokahvien jälkeen ohjelmassa on Kristiina Ilmosen soiva luento. Tämän jälkeen Pentti Mäkelän tytär, Susanna Mäkelä muistelee isäänsä ja hänen työtään. Haastattelijana on Kirsi Ojala.

Omakustanteisen lounaan jälkeen Riitta-Liisa Joutsenlahti luennoi aiheesta Unohdetut soittimet ja kertoo näkökulmia kansanomaisten puhaltimien maailmaan. Seuraava luento on soiva luento, jossa Leena Joutsenlahti improvisoi mäkelähuilulla.

Leena Joutsenlahti soittaa Pillipäivillä muun muassa Pentti Mäkelän suunnittelemaa mäkelähuilua Pillipäivien konserteissa. Kuva: Jorma Airola

Päiväkahvien jälkeen seuraa Kirsi Vinkin ja Samuli Karjalaisen luento Uuden pitkähuilumallin äärellä. Luennolla kuullaan kokemuksia huilujen rakentamisesta sekä pidetään soittotyöpajat lapsille ja aikuisille. Osallistujat pääsevät kokeilemaan pitkähuiluja ja oppimaan helppoja sävelmiä. Paikalla on muutamia huilusoittimia, joita saa lainata, tai voit osallistua myös muilla soittimilla kuten esim. viululla tai kitaralla. Aikaisempaa kokemusta ei edellytetä, voit tulla mukaan millä tahansa taitotasolla.

Päivän päätteeksi kuullaan konsertti klo 18, jossa esiintyy Leena Joutsenlahti soolo sekä Wind on Wind -yhtye.

Wetterhoffin talolla esiintyy myös Wind on Wind -yhtye. Kuva: Heidi Jakkula.

Sunnuntaina Lammin Turvantalolla ohjelma alkaa klo 12.30 Heikki Laitisen soivalla luennolla. Jonka jälkeen tutustutaan Pentti Mäkelän soitinrakennukseen. Esilä on soitinnäyttely, lehtileikkeitä ja videomateriaalia. Päivä päättyy kello 15 Lammin soittokunnan konserttiin.

Järjestäjät toivovat ilmoittautumisia, jotta kahvitarjoilua osataan varata sopiva määrä. Pillipäivät järjestää työryhmä, joka on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta ja Hämeenlinnan kaupungilta. Yhteistyökumppaneina toimivat Vanajaveden Opisto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, kansanmusiikin koulutus ja Wetterhoffin talo.

Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.