Pakaraisen tilalla nähtiin livenä miten maito menee tankkiin
Pakaraisen tilalla Lammin Syrjäntaan kylässä kävi kuhina viime lauantaina. Isäntäpari Päivi Pakaraisen ja Erno Rastilan pihatossa asustaa 70 lehmää ja viitisentoista vasikkaa. Nuorkarja kasvaa Ernon kotitilalla Kalvolassa. Pelloilla viljellään nurmea säilörehuksi ja viljaa: kauraa ja vehnää pääosin lehmien rehuksi, osa menee myyntiin.

Emäntä Päivi Pakaraisen (vas.) mukaan edellisvuonna Avoimet maatilat -päivänä kävijöitä oli yli 200, nyt ehkä hiukan alle. Kuva: Susanna Mattila
Päivi Pakarainen on halunnut avata maatilansa ovet vieraiden tulla, sillä ihmiset ovat jo vieraantuneet lehmätilojen arjesta. Hän pitää tärkeänä sitä, että kaikilla on mahdollisuus päästä edes kerran vuodessa käymään maatilalla ja nähdä mistä se maito oikein tulee.
– Karjatilat ovat vähentyneet, eikä lehmiä enää näe tienvarsipelloilla niin kuin ennen. On tärkeätä että nuoriso näkee livenä miten se maito tulee ja menee tankkiin, hän toteaa.

Lehmät käyvät lypsyasemalla mielellään. Siksipä niillä on kaulapanta, joka sallii maksimissaan neljä lypsyä vuorokaudessa. Kuva: Susanna Mattila
Erno Rastila esitteli vieraille robottilypsyä. Lehmät tulevat mieluusti lypsettäviksi, mutta pääsevät lypsylle korkeintaan neljästi vuorokaudessa. Jos lypsylupaa ei ole, lypsy ei ala vaan portti aukeaa ja lehmän on käveltävä pois.
– Keskimäärin ne käyvät kolmesti vuorokaudessa lypsyllä. Lypsyn aikana ne saavat syödä samalla. Ruokaa on tarjolla myös kioskissa, jossa ruokailukertoja säätelee myös kaulapannan tunnistin, Rastila kertoi.
Päivi Pakaraisen mukaan robottilypsyn myötä työpäivät ovat vapaammin muotoiltavissa, mutta saatavilla täytyy kuitenkin olla. Robotti saattaa ilmoittaa vaikkapa keskellä yötä viasta, joka täytyy ihmisen käydä korjaamassa.
– Hyvin monet työt tehdään entiseen malliin tiettyyn aikaan päivästä, mutta jos tulee menoja niin niitä on helpompi sovitella, hän toteaa.

Illakko ja muutama muukin olivat jääneet pihattoon sisälle, vaikka uloskin on pääsy. Kuva: Susanna Mattila
Pakaraisen tilalla työläs parsinavetta vaihtui pihattoon ja robottilypsyyn vuonna 2014. Pihatossa asustaa 70 lypsävää, joista 60 on lypsäviä. Kymmenkunta on ummessa ja saavat odotella poikimisaikaa omalla laitumellaan.
Vieraille oli tarjolla Valion Hörppy-mehuja ja Gefilus -jugurtteja. Samaan aikaan Avoimet maatilat -päivää vietettiin kahdeksassa kohteessa Ydin-Hämeessä, ja 19 kohteessa Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueella. Päivän järjestivät paikalliset MTK-yhdistykset yhdessä Kanta-Hämeen Metsänhoitoyhdistyksen kanssa.
Susanna Mattila
Lammille.fi
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.