Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 

Ormajärven monet värit valokuvakilpailun päätösnäyttelyssä

Pro Ormajärven järjestämä valokuvakilpailu on saatu päätökseen. Ormajärven vuodenajat -sarjassa voiton vei Juho Koskentausta hienolla kuvasarjallaan. Pro Ormajärvi -sarjassa voittajaksi valittiin Taina Jussilan arkkitehtoninen valokuva lintutornin kiikaroitsijasta. Toinen sija jaettiin kolmen hienon valokuvan kesken, jotka olivat kuvanneet Seija Varkila, Miiko Siivonen ja Jani Vilkman.

Valokuvissa Ormajärvi on milloin oranssi, vaalean sininen tai valkoinen. Ormajärven monet värit ovat tulosta vuodenaikojen vaihtelusta, kuvauksen ajoittumisesta tai vain muutaman auringonsäteen viipymisestä joitakin sekunteja kuvaushetkellä.

Juho Koskentaustan valokuvissa Ormajärven värit toistuvat hienolla tavalla. Kuva: Susanna Mattila

Voittajat saivat palkinnoksi omista valokuvistaan teetetyt canvas-taulut. Palkinnot ovat myös esillä näyttelyssä. Voittokuvat ovat esillä loppiaiseen saakka Lammin kirjaston näyttelytilassa. Tilassa on myös esillä kilpailun päätuomarin ja taiteellisen johtajan, Matti Siivosen valokuvia Ormajää -näyttelystä vuodelta 2014. Ormajää-kuvista Siivonen on valinnut sopivan otoksen erilaisista teemoista. Kuvissa jää kimmeltää, mutta myös toistaa taivaan lukuisia eri värisävyjä.

“Ormajärvi on hiukan aliarvostettu järvi. Se johtuu siitä, että se on tuossa lähellä,” sanoo Matti Siivonen.

Matti Siivosen valokuvat ovat otos Ormajää -valokuvanäyttelystä vuodelta 2014. Kuva: Susanna Mattila

Valokuvauskilpailun yhtenä tavoitteena olikin nostaa Ormajärven arvostusta. Pro Ormajärvi ry:n puheenjohtaja Anne Pönkä ja sihteeri Eeva Rintama toivovat, että mahdollisimman moni ehtisi käydä joulun välipäivinä katsomassa näyttelyn kirjastossa. Valokuvien lisäksi esillä on Ormajärven kunnostussuunnitelma kokonaisuudessaan, jota ei ole vielä julkistettu.

“Suunnitelmaa vielä viimeistellään, mutta täällä siihen on mahdollista tutustua jo nyt. Suunnitellut toimeenpiteet ovat erittäin hyviä asioita,” Eeva Rintama sanoo.

Pro Ormajärvi -yhdistyksen Anne Pönkä ja Eeva Rintama toivovat, että mahdollisimman moni ehtisi joulunpyhien välissä käydä katsomassa näyttelyn. Kuva: Susanna Mattila

Lisäksi näyttelyssä kerrotaan Ormajärvestä kalajärvenä. Kalaisuutta kuvaa hyvin Matti Vihervuoren valokuva kalansaaliista. Esillä on myös tietoa Ormajärven kalatalousalueesta. Juuri tällä viikolla Ely-keskuksen julkistaman päätöksen mukaisesti Ormajärvi kuuluu Hauhon reitin kalatalousalueeseen, kun taas Pääjärvi kuuluu Hämeenlinnan kalatalousalueeseen.

“Kalatalousaluejako noudattaa maantiedettä. Ormajärven ja Pääjärven välissä on vedenjakaja, jonka vuoksi järvien laskujoet kulkevat eri kautta Kokemäen vesistöön,” Rintama selvitti.

Näyttely on esillä 6.1.2019 saakka Lammin kirjaston näyttelytilassa kirjaston aukioloaikoina. Suunnitteilla on päättää näyttely Matti Siivosen luentoon Ormajärvestä. Luennon ajankohta varmistetaan myöhemmin.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.