Maanantai 13.07.2020
Nimipäivät: Joel, Ilari, Lari
Lammi
Melkein selkeää
10°C
Tuuli: 1 m/s L
 

“Mennäänpäs laittamaan Fortnite tulille!”

Tänä iltana (24.4.2019) ensi-iltaansa tuleva Lammin lukion musikaali Iiris – Silmästä silmään on jälleen täynnä nuorten loistavia oivalluksia, itsensä voittamista, esiintymisen iloa ja tekemisen meininkiä. Musikaalin tekemisestä kantautuneita huhuja kuunnelleet saivat vahvistusta käsiohjelmasta, monessa puheenvuorossa korostui asetelma “Vaikeuksien kautta voittoon”.

Musikaali alkaa tilanteesta, jossa päähenkilöt ovat jo lähes kahdeksankymppisiä. “Lähdetäänkös laittamaan Fortnite tulille?”, papat kyselevät toisiltaan. Kuva: Susanna Mattila

Sponsoreiden illan yleisössä istuneena voi vain ihmetellä, miten hienosti kaikki suorituivat tehtävistään ja miten hyvin repliikit ja laulut osattiin. Nuorena kun jonkun asian oppii, sen muistaa varmasti vielä vanhanakin. Nämä nuoret laulavat vielä viisikymppisinäkin näitä lauluja, niin covereita kuin itse tehtyjäkin, tanssivat näitä itse tehtyjä koreografioita. Ja mitä muistoja ne mahtavatkaan nostaa pintaan vaikkapa nyt neljän vuosikymmenen jälkeen! Toivon mukaan ja todennäköisesti kaikki vaikeudet unohtuvat, ja mieleen jäävät onnistumisen ilo ja yhdessä tekeminen.

Covereista Queenin Bohiemian Rhapsody sai oivallisen tulkinnan. Kuva: Susanna Mattila

Erityisesti musikaalissa ilahdutti käsikirjoitus, jossa oli napakkuutta sekä dialogi, joka valtaosin kuulosti juuri nuorten suuhun sopivalta. Käsikirjoitus oli jalostunut selkeäksi kokonaisuudeksi ja muutamia turhia siirtymäkohtauksia lukuunottamatta pysyi erinomaisesti kasassa.

Joka vuosi nuorten luonteva esiintyminen ja rento lavameininki ilahduttavat ja hämmästyttävät. Ilahduttavaa kuultavaa olivat myös lauluesitykset, vaikka ohjaaja ja vastuuopettaja Teppo Koskinen mainitsi jostain epävarmuustekijöistä lauluun liittyen käsiohjelman kirjoituksessaan. Jokainen laulaja lauloi reippaasti omalla äänellään, ja jos laulu ei ollut vahvuus, kaverit auttoivat. Tiuku Tapolan (Nuori Minea) luonnollinen ja heleä ääni jäi mieleen helisemään, ja Jere Salojoen (Nuori Jonttu) rohkea esiintyminen ilahdutti.

Nuorta Jonttua esittänyt Jere Salojoki, takanaan piilossa nuori Minea eli Tiuku Tapola ja vasemmalla nuori Olga eli Mirjam Malinen. Kuva: Susanna Mattila

Käsikirjoitus liikkuu kahdessa aikatasossa, mutta takautumilla ei kikkailla. Juonen käänteissä pysyy kärryillä, vaikka joku repliikki jäisikin osittain kuulematta. Musikaalin tärkein sanoma kiteytyy ystävyyden merkitykseen. Se kantaa vuosien yli, mistä todistaa kehyskertomuksena toimiva tulevaisuuden aikataso.

Erityiskiitos mainiosta ja selkeästä käsiohjelmasta, jossa kaikki esiintyjät esittelevät itsensä ja josta löytyy kattava luettelo roolituksesta ja muissa tehtävissä olleista.

Loppukiitoksissa voi huokaista hieman, esityksiä oli sponsoreiden illan jälkeen kuitenkin vielä neljä edessä. Huikeita esitysiltoja Iiriksen tekijöille! Kuva: Susanna Mattila

Musikaaliin myydään lippuja edelleenkin ennakkomyyntipaikoissa, mutta illan näytökseen lippuja saa vain ovelta. Eli jos tänään mielit mennä katsomaan ensi-iltaa, varaudu tilanteeseen ostamalla lippusi ajoissa ovelta. Jono voi taas olla viime vuosien tapaan melkoinen.

Ja toivottavasti on! Kyllä tämä porukka ansaitsee koko salin täydeltä yleisöä kokemaan miltä näyttää ja kuulostaa nuoruus.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.