Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Liukkalassa näytetään mistä se maito oikein tulee

Suurin osa alakoululaisista ei enää tiedä mistä maito sinne kaupan hyllylle oikein tulee. Näin todetaan filosofian maisteri Pia Smedsin väitöstutkimuksessa, joka tarkastetaan tänään perjantaina. Liukkalan-Malisen maatilan emäntä, Titta Malinen on ajatellut korjata asiaa ja on kutsunut yhdessä Lammin Säästöpankin kanssa kaikki tutustumaan maatalon elämään ensi lauantaina.

Liukkalan-Malisen tilan lehmärouvat odottavat vieraita lauantaina. Rapsuteltavaa tilalla riittää. Lehmien lisäksi löytyy vasikoita, lampaita ja koiria. Kuva: Titta Malinen

Liukkalan-Malisen tilan lehmärouvat odottavat vieraita lauantaina. Rapsuteltavaa tilalla riittää. Lehmien lisäksi löytyy vasikoita, lampaita ja koiria. Kuva: Titta Malinen

Ihan tavallinen päivä Liukkalassa ei kuitenkaan ole, sillä nyt on pihapiiriin pystytetty pop up -kahvila, keppihevosrata ja polkutraktoreille omansa. Lehmien elämään pääsee tutustumaan ihan sohvalla istuen. Titta on nimittäin päättänyt roudata sohvan ruokintapöydälle, lehmäkatsomon aitoa lehmän elämän liveseurantaa varten.

– Vieraantuminen tapahtuu niin nopeasti. Meillä on ollut kiireisiä vuosia, eikä ole ennätetty hetkeen harrastamaan kasvimaaviljelyä, joten omat lapsetkin ovat jo ehtineet unohtaa, miten perunaa korjataan pellosta, hän sanoo.

Päivä maatilalla on siis enemmän kuin tarpeen. Titta haluaa avata maatilan ovet myös siksi, että ihmiset näkisivät, että maatiloilla tehdään kaikki, että eläimillä olisi hyvä olla. Niille turvataan riittävä ja tasapainoinen ruokinta, ja sitä kautta hyvä elämä. Jokainen maitotilallinen tietää, että onnelliset lehmät tuottavat hyvin. Ei ole siis kenenkään edun mukaista kohdella eläimiä huonosti.

Liukkalassa ollaan parhaillaan siirtymässä luomuviljelyyn. Tänä vuonna pellot ovat ensimmäisen siirtymävaiheen luomussa, ja lehmät aloittavat siirtymisen ensi kesänä. Parin vuoden kuluttua maitokin on jo luomua.

– Muuri luomu- ja tavanomaisen viljelyn välillä on ollut aika korkea. Me rupesimme kuitenkin miettimään asiaa sitä kautta, että meillä moni asia on jo tehty luomusäädösten mukaan. Esimerkiksi navetta on runsaskuivikkeinen ja ikkunoista tulee tarpeeksi luonnonvaloa. Lehmät ulkoilevat halutessaan läpi vuoden. Pelloilla on viljelykierrossa ollut tähänkin asti maanparannuskasveja kuten apilaa ja sinimailasta. Monet arvot ovat siis olleet jo luomun suuntaisia, Titta kertoo.

Titta Malinen sanoo, että lehmä on tehokas proteiinin tuottaja, ainakin kun verrataan ulkomaiseen geenisoijaan. Sitäpaitsi soija vaatii aikamoisen prosessoinnin ennen kuin siitä tulee ihmisravinnoksi kelpaavaa.

Mennään maalle -päivä järjestettiin isänpäivän viikonlopulle, jotta perheet voisivat tulla maatilalle yhdessä. Päivä on osa Lammin Säästöpankin 140-juhlavuoden ohjelmaa. Menossa on mukana myös Pohjantähti ja Ruhan meijeri, joka maistattaa jugurtteja Liukkalan maitohuoneessa.

Päivän aikana voi rapsutella niin lehmiä, vasikoita, lampaita kuin koiriakin. Polkutraktoreiden ja keppariradan lisäksi on luvassa ponikärryajelua ja luomuhernekeittoa. Kahviota varten kannattaa varata hieman taskurahaa.

– Ja kumpparit jalkaan, jos sattuu sateinen päivä, Titta Malinen vinkkaa.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.